Kdo je kdo ve Hvězdných válkách - Temná síla

16. 5. 2005 - 8:33 | Téma | red

Kdo je kdo ve Hvězdných válkách - Temná síla zdroj: tisková zpráva

Darth Vader, který býval rytířem řádu Jedi Anakinem Skywalkerem, má pověst jednoho z nejkrutějších mužů v Galaxii

Darth Vader

Darth Vader, který býval rytířem řádu Jedi Anakinem Skywalkerem, má pověst jednoho z nejkrutějších mužů v Galaxii. Po tragické nehodě je Vader skryt za černou maskou a zahalen do černého brnění. Jako pravá ruka vládce Galaxie, císaře Palpatina, má Vader na starosti pronásledování povstalců, kteří bojují za návrat Republiky. Hlavním úkolem lorda Vadera je ale získat na císařovu stranu Luka Skywalkera, mladého učedníka Jedi. Pouze on totiž může podle císařova proroctví Impérium ohrozit. Během prvního souboje Vadera s Lukem se druhý z nich dozvídá pravdu o svém otci. Není jím samozřejmě nikdo jiný než samotný Darth Vader. Při druhém vzájemném střetu v nové Hvězdě smrti se pak Vader Luka pokouší zlákat k temné straně Síly. V posledních chvílích, kdy Lukovi hrozí smrt z rukou císaře, se však role obrátí, Vader se přikloní na synovu stranu a císaře zabije. Přestože sám umírá, duše Anakina Skywalkera je vykoupena a může se symbolicky připojit ke svým mistrům Yodovi a Obi-Wanu Kenobimu.

Pod kostýmem Dartha Vadera se skrýval 201 centimetrů vysoký vzpěrač David Prowse. Díky své výšce a muskulatuře se objevil také v desítkách dalších snímků, například v bondovské parodii Casino Royal (1967) či v Mechanickém pomeranči (1971) od Stanleyho Kubricka. Démonicky hlubokým hlasem, který je jedním z atributů Dartha Vadera, pak disponuje černošský herec James Earl Jones. Toho známe například z detektivního seriálu Oheň Gabrielův či ze snímků jako Hon na ponorku (1990), Vysoká hra patriotů (1992) či Merlin (1998). Hayden Christensen, představitel dvacetiletého Anakina Skywalkera (jehož čeká v Epizodě III přerod ve Vadera), získal svou úlohu v sérii Hvězdných válek díky účinkování v kanadském teenagerském seriálu Cesta vzhůru (2000). Zahrál si také v nezávislém dramatu Sophie Coppolové Smrt panen (1999) či v dramatu z novinářského prostředí Shattered Glass (2003). Jako umírající Anakin Skywalker se pak v Návratu Jediho představil britský herec Sebastian Shaw (1905-1994), který se po většinu své kariéry věnoval divadlu a ve filmu se objevoval hlavně ve třicátých a čtyřicátých letech. Kancléř Palpatine

Senátora Palpatina z Naboo poznáváme během politických jednání o osudu této planetky. Zásluhou propracované taktiky se Palpatine vyšvihne do čela Galaktického senátu, když získává funkci nejvyššího kancléře. Podílí se rovněž na vybudování rozsáhlé armády sestavené z lidských klonů, kterou díky němu Republika disponuje. Vzrůstá také Palpatinův vliv na mladého rytíře Jedi Anakina Skywalkera. Málokdo ale tuší, že právě Palpatine je Darth Sidious, tajemný Sith, který mistrně ovládá temnou stránku Síly a který se podílí na chaosu šířícím se Galaxií. O několik let později se s Palpatinem setkáváme znovu, kdy stojí v čele tyranského Impéria, kterému oddaně slouží lord Vader. Jediným zjevným nebezpečím pro císaře Palpatina je mladý Luke Skywalker, který podle předpovědi porazí svého otce a stane po císařově boku. Na nové Hvězdě smrti Palpatine přihlíží souboji mezi otcem a synem. Luke však nepodlehne emocím, odmítne zabít otce a připojit se k císaři. Když se ho Palpatine chystá zavraždit, Vader se obětuje, císaře přemůže a za cenu vlastního života svého syna zachrání.

Pro skotského herce Iana McDiarmida je úloha kancléře a pozdějšího císaře Palpatina nejvýraznější filmovou příležitostí v kariéře. V průběhu své herecké dráhy účinkoval převážně v divadle a v televizi, objevil se ale také v historickém snímku Čas smyslnosti (1995) či v hororu Tima Burtona Ospalá díra (1999).

Hrabě Dooku

Hrabě Dooku patřil k předním rytířům Jedi a byl jedním z nejlepších žáků mistra Yody. Své služby však nabídl temné straně Síly a jako Darth Tyranus podněcoval separatistické hnutí v Galaxii a spřádal plány proti republice. Poprvé se s ním setkáváme během bitvy na planetě Geonosis, kdy v souboji na světelné meče poraní Anakina Skywalkera. Při střetu s mistrem Yodou je však tím evidentně slabším Dooku. Přesto se mu podaří prchnout a převézt plány Hvězdy smrti na Coruscant Darthu Sidiousovi…

Christopher Lee je jedním z nejslavnějších a zároveň nejčastějších hereckých představitelů padouchů v celých dějinách kinematografie. Má na svém kontě více jak dvě stě filmových rolí. Je nejčastějším představitelem hraběte Draculy (zahrál si ho již v deseti snímcích), proslul rovněž jako protivník agenta 007 Jamese Bonda ve filmu Muž se zlatou zbraní (1974). V posledních letech jsme ho mohli pravidelně vídat v trilogii Pán prstenů, kde účinkoval v roli čaroděje Sarumana.

Moff Tarkin Moff Tarkin

Guvernér Grand Moff Tarkin jeden z nejambicióznějších a zároveň nejschopnějších důstojníků Impéria, podílel se na vzniku první Hvězdy smrti a později mu na ní císař svěřil velení. Ještě před zničením Hvězdy smrti, kdy guvernér Tarkin zahynul, projevil svou bezcitnost a krutost, když nechal zničit mírumilovnou planetu Alderaan. Roušku tajemství, do které je zastřena jeho minulost, by měl poodhalit teprve snímek Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů.

Australan Wayne Pygram, jenž se v Epizodě III představuje v úloze mladého Tarkina, se zatím objevoval především v televizních produkcích (sci-fi seriál Farscape, soap opera Home and Away). Britský herec Peter Cushing (1913-1994), který hrál guvernéra Tarkina v roce 1977 v původních Hvězdných válkách, patřil po dlouhá léta naopak k matadorům filmového plátna. V celé řadě hororů se objevil jako Draculův úhlavní nepřítel profesor Van Helsing, opakovaně v nich stanul tváří v tvář výše zmíněnému Christopheru Lee. Častokrát hrál také Sherlocka Holmese či doktora Frankensteina.

Jango Fett Boba Fett

Nájemný zabiják Jango Fett je mužem, který na Coruscantu spáchal atentát na senátorku Amidalu. Právě on je předlohou pro armádu klonů budovanou jako republikánská vojenská síla. Jeho tvář i schopnosti tak má každý ze statisíců vojáků nosících notoricky známé bílé brnění. Společně se svým malým synem Bobou Fettem (který je ve skutečnosti jedním z Jangových klonů) se Jango zúčastnil bitvy na planetě Geonosis, kde bojoval na straně hraběte Dookua. V souboji s Macem Windu však podlehl zkušenému Jedimu a byl zabit. V jeho šlépějích nicméně kráčí Boba Fett, který pracuje jako lovec lidí pro Jabbu Hutta. Je to právě Fett, kdo vystopoval Hana Sola až do Oblačného města a posléze ho prodal Jabbovi. Osudnou se mu nakonec stalo vysvobozování Hana Sola ze zajetí. Boba Fett se neúspěšně snažil Lukovu akci překazit, shodou náhod ale skončil v doupěti „všemocného“ Sarlacca, v jehož útrobách se bude – slovy Jabby Hutta – „pomalu rozkládat po tisíce let“.

Herec maorského původu Temuera Morrison, který v Epizodě II hrál Janga Fetta a v Epizodě III se objevuje v několika dalších úlohách, se proslavil snímkem Kdysi byli bojovníci (1994), zobrazujícím současný úpadek původních obyvatel Nového Zélandu. Účinkoval také ve volném pokračování nazvaném Jak dopadají zoufalci? (1999). Známe ho rovněž z akčních snímků Nebezpečná rychlost 2: Zásah (1997) či Vertical Limit (2000). Daniel Logan, který účinkoval v Epizodě II coby malý Boba Fett, je rovněž rodákem z Nového Zélandu. V roce 1998 se představil v soap opeře Shortland Street a svou filmografii rozšířil v roce 2003 o rodinnou komedii The Legend of Johnny Lingo. Jeremy Bulloch, který se ukrývá pod přilbou Boby Fetta v Epizodách V a VI, získal ve Velké Británii na počátku šedesátých let značnou popularitu, když se objevil v hlavní roli muzikálu Summer Holiday (1963) a posléze v soap opeře The Newcomers (1965). Později jsme ho mohli spatřit v několika bondovkách, účinkoval v nich v úloze asistenta potrhlého vynálezce Q.

Darht Maul

Rudočerný rytíř démonického vzhledu Darth Maul patří k nejlepším bojovníkům v Galaxii. Mladý Sith je učedníkem Dartha Sidiouse, který ho využívá ke „špinavé práci“. Darthu Maulovi se podaří vystopovat loď královny Amidaly až na planetu Tatooine, kde před ním hrdinové uniknou doslova za pět vteřin dvanáct. Na Naboo se však již Jediové Qui-Gon Jinn a Obi-Wan Kenobi střetnutí s Maulem nevyhnou a utkají se s ním v souboji na světelné meče. Maul sice nakonec v boji umírá Obi-Wanovým zásahem, ještě předtím ale zabije Qui-Gon Jinna.

Ray Park proslul jako kaskadér a specialista na nejrůznější bojová umění. Jednatřicetiletého rodáka ze skotského Glasgowa jsme již mohli spatřit v akčním sci-fi Mortal Kombat 2 (1997), v hororu Ospalá díra (1999) a především v úloze padoušského mutanta Toada ve filmové verzi comicsu X-Men (2000). Ve větší herecké úloze se představil v akčním thrilleru Tělo na tělo (2002), v připravované adaptaci comicsu Iron Fist by si měl zahrál dokonce roli hlavní.

Star Wars - SPECIÁL

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.