Jubilejní Letní filmový škola předvede Petera Greenawaye i porn-art

25. 7. 2014 - 22:00 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Jubilejní Letní filmový škola předvede Petera Greenawaye i porn-art zdroj: tisková zpráva

Od tohoto pátku do soboty 2. srpna pohostí Uherské Hradiště jubilejní 40. ročník filmového festivalu Letní filmová škola. Letos se LFŠ sice zaštítilo heslem "Osvíceni filmem", jeho program je však daleko pestřejší, než co by mohlo popsat jednoduché souvětí. Rozebrali jsme si, na co konkrétně se návštěvníci mohou těšit. 

V rámci hlavních programových cyklů se LFŠ v první řadě zaměří na specifický španělský žánr españolada. Ten by se dal nejlépe popsat jako patriotická reklama propagující (a spoluutvářející) ty největší klišé spojené se zdejším naturelem – od flamenca po býčí zápasy, marginalizující tak prvky jiné, stejně jako charakteristiky národnostních menšin. Españolada však nebude jediným španělským tématem. Další promítané španělské filmy totiž budou patřit nebo národnímu filmaři Luisovi G. Beriangymu. V rámci půlnočních projekcí si pak diváci budou moct dopřát i současného španělského hororu, například found-footage delikatesy REC nebo neskromně znějící snímek Kanibalský sex (1980).

LFŠ zdroj: tisková zpráva

Barevné logo lehce evokuje budovatelské plakáty. Vypadá barevně a je hezké.

Retrospektivní bloky tím rozhodně nekončí. Trojice samostatných sekcí nabídne náhled na originální francouzské filmy Roberta Bressona, na americké screwballové komedie z tzv. Zlatého období Hollywoodu (ono "tzv." tam není dosazeno jenom pro parádu) a na významné ženské herečky éry němého filmu od Poly Negri po Gretu Garbo. Tyto byly stejně specifické jako tehdejší filmové postupy, během 20. let na nich lze navíc sledovat příchod prvních náznaků sexuální revoluce skrze objev flapperek. Němé filmy by se stejně jako v minulosti měly dočkat doprovodu živé hudby.

LFŠ zdroj: tisková zpráva

Kultovní britský tvůrce Peter Greenaway dorazí na festival také.

Hned dva významné body programu se zaměří na britský film. Tím první bude návštěva britského režiséra Petera Greenawaye, jež jako zlatý hřeb programu vyvrcholí jeho přednáškou. Druhým pak bude představení současného britského sociálního filmu. Ten navazuje na probuzení anglické kinematografie na počátku 60. let minulého století ("Kitchen Sink Realism"), LFŠ tak představí vývoj tohoto tématu napříč různými filmařskými generacemi.

Visegradské kontexty

V rámci pětice cyklů jménem Visegradský horizont se pak celá baterie bloků zaměří na různá specifika středoevropských národních kinematografií. Některé její části se zaměří především na historii – jako například připomínka zahraniční tvorby prvorepublikového avantgardního dokumentaristy Alexandera Hackenschmieda nebo cyklus zaměřený na sci-fi snímky vytvořené dle lokálních spisovatelů (Stanislav Lem, Karel Čapek, ...) nebo lokálními filmaři (Karel Zeman, Andrzej Wajda, …). Jiné budou mířit mnohem blíže přítomnosti.

Krobot zdroj: tisková zpráva

Na Krobota dojde také, už se moc těšíme.

Mezi tyto budou patřit blok o kontroverzní slovenské filmařce Zuzaně Piussi, blok vyloženě zaměřený aktuální tvorbu zemí Visegdadu (například polský snímek Ida) i přehlídka nejzajímavější studentské filmové tvorby. V rámci sekce zvláštního uvedení pak LFŠ připomene i filmovou tvorbu Dejvického divadla a jeho bosse Miroslava Krobota.
Naopak velmi specifickým cyklem, který jakoby na LFŠ zabloudil z Přehlídky netradičního filmu, bude cyklus s názvem Porn-art. Jak plynuje už z názvu, vlastní mu budou snímky obsahující prvky hardcore pornografie. Sekce si však klade za cíl analyzovat pronikání těchto do současného uměleckého filmu a představit výčet žánrů, v nichž se "nesimulovaný sex" snoubí s jinými než jenom komerčními cíli.

Vedle nich LFŠ samozřejmě nabídne i bohatý doprovodný program, od koncertů před divadelní představení nebo nabídka tématických projekcí "s něčím navíc" dle mustru Cinema Royal. Začínající filmaři pak mohou navštívit i workshop Summer Film Camp. Koho by program zajímal detailněji, či by se chtěl poinformovat nad možnostmi akreditace, nechť zamíří sem na oficiální stránky festivalu.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.