Johnny Depp se v Transcendence promění do digitálního boha

8. 4. 2014 - 10:00 | Téma | Ladislav Loukota

Johnny Depp se v Transcendence promění do digitálního boha zdroj: tisková zpráva

Ačkoliv bude sci-fi Transcendence pro svého režiséra teprve prvotinou, výsledek zajímá leckoho – režisér Wally Pfister totiž dlouhé roky pracoval jako kameraman pro Christophera Nolana (Temný rytíř, Batman začíná, Dokonalý trik, Inception – pokaždé režie Nolan a kamera Pfister) a tak není divu, že jeho debut zaujal i velká herecká jména jako je Johnny Depp, Morgan Freeman, Kate Mara či Rebecca Hall. 

V Transcendence se dočkáme futuristického příběhu o Dr. Willovi Casterovi (Depp), revolučnímu výzkumníkovi v oboru umělé inteligence, který platí za celebritu výzkumu futuristických technologií. Právě ty však vadí extrémistickému hnutí, jenž v AI vidí ultimativní zlo. Když se Caster po jedné z konferencí stane obětí atentátu, pro jeho udržení při životě zbývá jediná možnost – přesunout jeho vědomí do počítače.

Transcendence01 zdroj: tisková zpráva

Zde však začne velmi rychle nabírat na inteligenci a na moci. V pozadí se tak nebudou jenom vést debaty nad etikou vytváření digitální inteligence, ale především se bude řešit potenciální riziko pro celý svět…
Transcendence sice hodlá operovat s podobnými tématy jako třebas starý dobrý Frankenstein, nebude mu chybět ani stránka thrilleru podobnější Nolanovým filmům jako Počátek nebo Dokonalý trik. Těžko říct, zda-li se snímek podaří vybalovat, pozitivní očekávání však vyvolává už talentovaná ansámbl herců i tvůrců.

Transcendence03 zdroj: tisková zpráva

Exponenciání technologie a technologická singularita

Transcendence na filmové plátno přežvýkává ideje o dopadech budoucího růstu tzv. exponenciální technologie, čili informační technologie, která dle Mooreova zákona míří za stále vyšší operační rychlostí. Dle několika vizionářů to v dohledné době povede mnohem dále, než jenom za rychlejšími počítači.

Konkrétněji možnosti shrnul futurista Ray Kurzweil (mimo jiné také pracující jako inženýr Googlu) do konceptu tzv. technologické singularity. Ta tvrdí, že exponenciálně se zrychlující kapacita umožní už někdy mezi lety 2030 až 2050 vyvinout umělé inteligence nebo digitalizované lidské vědomí, které svou rychlostí překročí rychlost lidského mozku. Jakmile se tak stane, bude pracovat na dalším urychlení, a velmi rychle se tak dostane zcela za hranice naší kapacity, našeho chápání i naší moci.

Technologická singularita jako možný zdroj digitální nesmrtelnosti je momentálně zcela hypotetickým scénářem, jehož praktická proveditelnost je zcela nejistá, a navíc se ji kvůli souvislosti s náboženskými myšlenkami hanlivě přezdívá "nanebevzetí nerdů". Faktem ale je, že den za den vznikají nové technologie od kvantových počítačů po aplikovatelnou nanotechnologii. Budoucnost možná bude vypadat odlišně od Kurzweilových vizí, nemusí od nich však být zcela vzdálená.

zdroj: YouTube.com


Zatímco Casterovu ženu zodpovědnou za jeho digitalizaci si střihne Rebecca Hall (Konec přehlídky, Iron Man 3), o něco skeptičtějšího kolegu Maxe pak zastane Paul Bettany (Master & Commander, Čistá duše). Na druhé straně barikády pak bude stát Morgan Freeman (Temný rytíř, Million Dollar Baby), Cillian Murphy (Sunshine, Počátek), nebo Kate Mara (American Horror Story, House of Cards) v roli teroristky.

Mnohem podstatnější než dozajista působivé herecké složení je však složení šéfů produkce. Pfister sám o sobě nehodlá zcela zanevřít na kamerové hrátky, například si tam vymohl natáčení filmu na tradiční filmový pás, výdobytek dnes skoro nevídaný! Christopher Nolan navíc stojí v pozadí produkce a zaštiťuje tak natáčení z finanční stránky.

  transcendence-movie-Morgan-Freeman-as-Joseph zdroj: tisková zpráva

Celkově snímek disponuje nikterak titěrným rozpočet sta milionů dolarů, očekává se však od něj podívaná na úrovni starších Nolanových "inteligentních žánrovek" právě na způsob Počátku nebo Dokonalého triku. Na druhou stranu, trailer oplývá i scénami masové destrukce – již 17. dubna však v kinech uvidíme-li, zda Pfister zůstal věrný slibům a nevyměnil tak nápady za pozlátko.

Snímek Transendence dorazí do českých kin již 17. dubna 2014.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.