Joaquin Phoenix

23. 1. 2008 - 13:31 | Téma | red

Joaquin Phoenix zdroj: tisková zpráva

Mladá hvězda Hollywoodu navazující na svého bratra Rivera. Mladý talentovaný herec se svými výkony již dokázal minimálně vyrovnat svému staršímu bratru Riveru Phoenixovi, velkému hollywoodskému talentu z přelomu 80

Joaquin Phoenix Mladý talentovaný herec se svými výkony již dokázal minimálně vyrovnat svému staršímu bratru Riveru Phoenixovi, velkému hollywoodskému talentu z přelomu 80. a 90. let, který tragicky zahynul na předávkování drogami. Joaquin začínal jako dětská hvězdička, výrazněji se ale prosadil až v posledních letech. Září především v dramatických partech, jaké měl ve snímcích Gladiátor, Quills – Perem markýze de Sade či Vesnice.

Joaquin Raphael Phoenix se narodil na Portoriku 28. října 1974 v rodině misionářů jako prostřední z pěti dětí. Díky povolání svých rodičů prožil první léta v několika středo- a jihoamerických zemích. Poté, co se rodina vrátila do Spojených států, přičichl k filmovému herectví v průběhu osmdesátých let Joaquin i všichni jeho sourozenci; vedle Rivera, který zazářil například ve filmech Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989) či Mé soukromé Idaho (1991) se výrazněji prosadila také Summer Phoenixová, u nás známá z titulní role v dramatu Esther Kahn. Po několika reklamách účinkoval Joaquin (v jeho dětských úlohách ho v titulcích hledejte pod jménem Leaf Phoenix) i v řádce televizních seriálů: v roce 1982 debutoval sitcomem Seven Brides for Seven Brothers, později se objevil také v sériích Poldové z Hill Street, To je vražda, napsala či Superboy. Brzy získal také své první filmové role. Jeho prvotinou je dobrodružná sci-fi Vesmírný tábor (1986), představil se také v dramatu Rusové (1987) o sovětském námořníkovi, kterého na pobřeží Floridy objeví parta kluků, či v tragikomedii Rona Howarda Rodičovství (1989), v níž Phoenix zazářil po boku Steva Martina.

Joaquin Phoenix ve filmu Znamení V první polovině devadesátých let, kdy se Joaquin Phoenix profesně odmlčel, žil společně s otcem v Mexiku. K herectví se vrátil až v roce 1995, kdy účinkoval ve společenské satiře Guse Van Santa Zemřít pro... v úloze mladíka, který dopomůže hlavní hrdince (Nicole Kidmanová) naplnit její touhu stát se televizní hvězdičkou. Výborným výkonem hned ve své první „dospělé“ roli zaujal filmové publikum a odměnou mu za to byla první hlavní úloha v melodramatu Rande (1997), kronice komplikovaných vztahů dvou maloměstských rodin - bohatých Abbotových a chudých Holtových. Režisér Oliver Stone pak mladého Phoenixe obsadil do svého drsného thrilleru U-Turn (1997) do úlohy násilnického Tuckera. Vedle toho se objevil v naturalisticky pojatém dramatu Poprava vyprávějícím o Američanech, kteří jsou v Malajsii obviněni z pašování drog, a v ústřední roli komedie Není úniku (oba 1998), ani jeden z těchto snímků ale výraznější úspěch neměl.

Joaquin Phoenix ve filmu Gladiátor Prvním z řady hitů, v nichž Joaquin Phoenix přesvědčil o hereckých kvalitách i svém hvězdném potenciálu, byl krimithriller 8 mm, jehož hrdinové pátrají po zmizelé dívce v těch nejšpinavějších lokalitách Los Angeles. Snímek s Nicholasem Cagem jako detektivem a Phoenixem v úloze zaměstnance pornoshopu ale zaujal hlavně zasazením do atraktivního prostředí. Mnohem větší důraz na herecké výkony kladlo drama Quills – Perem markýze de Sade (2000) vyprávějící o osudu slavného spisovatele, umístěného do ústavu pro choromyslné. I když měl Phoenix nepříliš vděčnou úlohu mladého kněze, svým výkonem nezaostal za ostatními protagonisty Geoffreym Rushem, Michaelem Cainem či Kate Winsletovou. V setkávání s hollywoodskými hvězdami pokračoval Phoenix dramatem Temná zákoutí (2000), ve kterém hráli také Mark Wahlberg a Charlize Theronová, a především historickým dramatem Ridleyho Scotta Gladiátor (2000), v němž byl jako krutý císař Commodus soupeřem titulního hrdiny v podání Russella Crowea. Zapomínat pak nelze ani na sci-fi Znamení (2002) M. Nighta Shyamalana, v němž se Phoenix představil po boku Mela Gibsona.

Joaquin Phoenix ve filmu Walk the Line S rostoucí popularitou Joaquina Phoenixe začaly v posledních letech přicházet i nabídky na hlavní role. Dánský režisér Thomas Vinterberg (Rodinná oslava) ho obsadil do neobvyklé (a komerčně nepříliš úspěšné) sci-fi romanci It's All About Love (2003), v níž byla jeho partnerkou Claire Danesová. Ústřední party získal Phoenix také ve dvou snímcích s téměř čistě mužským obsazením, svým vyzněním se však oba tyto filmy liší jako den a noc: hořkou komedii Ukradni co můžeš (2001) z prostředí americké vojenské základny doplnilo ve Phoenixově filmografii drama Okrsek 49 (2004) nepokrytě oslavující americké hasiče a záchranáře. Již druhým pracovním setkáním Phoenixe s režisérem Shyamalanem bylo výjimečné a výborně obsazené drama Vesnice (2004) polemizující s životem v současné západní společnosti. V jednom z největších překvapení filmové sezony, nezávislém válečném snímku Hotel Rwanda (2004) se pak Phoenix představil v menší, ale výrazné úloze novináře Jacka. Další významnou hereckou příležitost mu nabídl režisér James Mangold; v jeho životopisném dramatu Walk the Line (2005) se totiž Phoenix objevil po boku Reese Witherspoonové v úloze legendárního zpěváka country Johnnyho Cashe, za níž získal Zlatý glóbus. Své kvality představil také v krimi Noc patří nám (2008) jako rebelantský Bobby, jenž zamíří k policii, aby pomstil smrt svého otce.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.