Již příští týden se v kinech objeví film Román pro může

16. 9. 2010 - 11:40 | Téma | red

Již příští týden se v kinech objeví film Román pro může zdroj: tisková zpráva

Po netradiční světové premiéře na Slovensku, kterou u skokanských můstků na Štrbském Plese sledovaly o víkendu stovky diváků, představil dnes tým režiséra Tomáše Bařiny tragikomedii Román pro muže také pražským novinářům. Místo projekce na Slovensku nevybrali náhodou - větší část scén tohoto českého filmu podle předlohy Michala Viewegha vznikala právě ve Vysokých Tatrách.

Hlavní role ve snímku, který se v českých kinech objeví od 23. září ve čtyřiceti kopiích (zhruba stejný počet jich bude navíc digitálních), ztvárnili Miroslav Donutil, Miroslav Vladyka, Vanda Hybnerová, Táňa Pauhofová a Jan Budař. Také na Slovensku je snímek distribuován na tamní poměry ve vysokém počtu dvou desítek kopií.

"Ohlasy na Slovensku byly velmi pozitivní. I když natáčení ve velehorách bývá složité, protože počasí se často mění, nám vyšlo, jakoby někdo tam nahoře četl scénář," řekl po projekci režisér. Akorát na scény na Lomnickém štítě prý museli čekat na sluníčko.
Film vypráví příběh tří sourozenců. Pevné pouto, které se mezi nimi utvořilo po tragické smrti rodičů, kdy starost o výchovu mladšího bratra a sestry převzal výrazně starší Cyril, prochází zvláštní zkouškou. Všichni odjíždějí na tradiční výlet do hor v zádech se stínem neodvratně se blížící smrti jednoho z nich. Výlet, který má být jakousi cestou posledních splněných přání - včetně tajných erotických fantazií, se však mění v tragikomickou konfrontaci základních hodnot a životních postojů.

Román pro muže

Viewegh psal hlavní roli na tělo Donutilovi. Ten si prý námět objednal, když hrál v předchozím projektu Román pro ženy. "Při psaní mi pomáhá, když vím, kdo to bude hrát," řekl Viewegh, který si chce na podzim splnit sen a napsat původní scénář - ryzí komedii o mezilidských vztazích.

"Málokdy používám výrazy, které znějí z filmového plátna," podotkl ke svému slovníku Jan Budař. Hraje majitele striptýzového baru a pasáka jedné ze svých svěřenek, na kterou silně žárlí. "Také moje role nepatří k nejkladnějším," podotkl Donutil, který ztvárňuje zkorumpovaného prokurátora. Přispěl i do konečné verze scénáře.

Producent Rudolf Biermann je podepsán pod třemi divácky nejúspěšnějšími vieweghovskými adaptacemi - Románu pro ženy, Účastníků zájezdu a snímku Nestyda. Současný film je už sedmým přepisem Vieweghových předloh. Tou zatím poslední, a podle kritik nejslabší, byla česko-italská koprodukce režiséra Roberta Faenzy Případ nevěrné Kláry.

Román pro muže

Režisér Tomáš Bařina spolupracoval teprve na třetí verzi Vieweghova scénáře. Podle svých slov příběh posunul do "trochu jiné perspektivy tragikomedie a posílil vizuálnost příběhu". Jinak vše včetně postav a dialogů zůstalo stejné.

Filmy podle Vieweghových předloh jsou tahákem pro diváky. Například Renčův Román pro ženy vidělo více než 600.000 diváků a Vejdělkovi Účastníci zájezdu jich přilákali před filmová plátna přes 800.000; v letech 2005 a 2006 se každý z nich umístil v čele ročního žebříčku návštěvnosti. Hřebejkova Nestydu zhlédlo předloni téměř půl milionu diváků. Rozpočet snímku podle Biermanna dosáhl 27 milionů korun na výrobních nákladech, tedy bez financí na distribuci a reklamu.

ČLÁNKY O FILMU

Návštěvnosti kin stálé vévodí Román pro muže

Návštěvnosti kin stálé vévodí Román pro muže

19. 10. 2010 | Téma | red

Snímek Román pro muže režiséra Tomáše Bařínky se stal opět nejnavštěvovanějším filmem českých kin. Během jednoho měsíce ho shlédlo 335 tisíc diváků s celkovou tržbou 41 milionů korun.
Na prvních dvou příčkách návštěvnosti kin jsou české filmy

Na prvních dvou příčkách návštěvnosti kin jsou české filmy

13. 10. 2010 | Téma | red

Dva české filmy obsadily čelo víkendové tabulky nejnavštěvovanějších snímků českých kin. Bařinovu tragikomedii Román pro muže zhlédlo dalších 37.888 diváků; celkem jich má na kontě už přes 284.000. Na druhém místě skončila novinka - Herzovo drama ze Sudet Habermannův mlýn. Podle informací Unie filmových distributorů ji vzápětí po premiéře v kinech vyhledalo 20.724 lidí.
Román pro muže vidělo už téměř půl miliónu diváků

Román pro muže vidělo už téměř půl miliónu diváků

6. 10. 2010 | Téma | red

Tragikomedie režiséra Tomáše Bařiny a scenáristy Michala Viewegha Román pro muže skončila opět v čele tabulky nejnavštěvovanějších filmů českých kin. O víkendu ji podle informací Unie filmových distributorů zhlédlo dalších 53.390 lidí; celkem jich má na kontě už téměř půl miliónu.
Během prvního víkendu vidělo Román pro muže více než 100.000 lidí

Během prvního víkendu vidělo Román pro muže více než 100.000 lidí

27. 9. 2010 | Téma | red

Román pro muže vidělo v Čechách a na Slovensku během prvního víkendu přes 100 tisíc diváků. ČTK to dnes na základě prvních výsledků oznámil Petr Slavík z distribuční společnosti Bontonfilm. Tento nový český film režiséra Tomáše Bařiny podle stejnojmenného knižního bestselleru a scénáře Michala Viewegha tak podle něj potvrdil své ambice stát se jedním z diváckých hitů podzimu.
V Praze se včera představil snímek Román pro muže

V Praze se včera představil snímek Román pro muže

23. 9. 2010 | Téma | red

Českou premiéru měl dnes ve Slovanském domě nový film Tomáše Bařiny Román pro muže natočený podle knihy Michala Viewegha. V Česku byl uveden až deset dnů poté, co se představil ve slovenském Štrbském Plese. Tvůrci tak chtěli upozornit na to, že větší část snímku vznikla ve Vysokých Tatrách.
Román pro muže má dnes premiéru v Praze

Román pro muže má dnes premiéru v Praze

22. 9. 2010 | Téma | red

Premiéra filmu natočeného podle knihy Michala Viewegha Román pro muže se dnes uskuteční ve Slovanském domě v Praze. Do českých kin bude uveden po netradiční světové premiéře na Slovensku. Větší část snímku natočeného režisérem Tomášem Bařinou vznikala totiž ve Vysokých Tatrách.
Román pro muže

Román pro muže

18. 9. 2010 | Téma | red

Podle vlastního bestselleru napsal Michal Viewegh.
Premiéru filmu Román pro muže sledovaly kromě herců i stovky diváků

Premiéru filmu Román pro muže sledovaly kromě herců i stovky diváků

13. 9. 2010 | Téma | red

Netradiční premiéru nového českého filmu Román pro muže podle předlohy Michala Viewegha vidělo v sobotu večer pod otevřeným nebem u skokanských můstků v severoslovenském Štrbském Plese asi tisíc lidí. V chladném počasí na promítání, které se kvůli husté mlze opozdilo, přišli autoři snímku i herci Miroslav Donutil či Táňa Pauhofová. Místo premiéry nevybrali producenti náhodou, většina filmu se totiž natáčela právě v Tatrách.
Skončilo natáčení slovenské části filmu Román pro muže

Skončilo natáčení slovenské části filmu Román pro muže

8. 4. 2010 | Téma | red

Režisér Tomáš Bařina začátkem týdne skončil slovenskou část natáčení filmové komedie podle scénáře a bestselleru Michala Viewegha Román pro muže s Miroslavem Donutilem v hlavní roli. Snímek bude mít premiéru 23. září.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.