Jiří Menzel o Hrabalovu románu

19. 3. 2006 - 2:16 | Téma | red

Jiří Menzel o Hrabalovu románu zdroj: tisková zpráva

Během příprav filmu Obsluhoval jsem anglického krále se Jiří Menzel novinářům svěřil se svým vztahem k dílu Bohumila Hrabala: „ Způsob, jak Bohumil Hrabal interpretuje svoje vidění světa, ohromil v polovině šedesátých let celou moji generaci

Během příprav filmu Obsluhoval jsem anglického krále se Jiří Menzel novinářům svěřil se svým vztahem k dílu Bohumila Hrabala: „Způsob, jak Bohumil Hrabal interpretuje svoje vidění světa, ohromil v polovině šedesátých let celou moji generaci. Sedm mladých filmařů tehdy vyjádřilo svůj obdiv k panu Hrabalovi, když se rozhodlo podle jeho próz natočit společně povídkový film Perličky na dně. Měl jsem to štěstí být mezi nimi...

Ostře sledované vlaky Na základě úspěchu jeho povídky Smrt pana Baltazara byl poté Jiřímu Menzelovi nabídnut ke zfilmování rukopis novely Ostře sledované vlaky. Práce na tomto filmu jej s Hrabalem spřátelila a umožnila mu spolupracovat s ním i na dalších filmových přepisech jeho díla. Po Oscarem oceněných Ostře sledovaných vlacích následovala adaptace povídek z knihy Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet, komunistickým režimem zakázaný film Skřivánci na niti a Postřižiny.

Zatím posledním výsledkem spolupráce Jiřího Menzela a Bohumila Hrabala byla v roce 1983 adaptace povídek Slavnosti sněženek. Až nyní, devět let po spisovatelově smrti, natáčí režisér Menzel další film podle jeho knihy.

Román Obsluhoval jsem anglického krále je pro mne jedním z vrcholů jeho tvorby. Rád bych jeho obsah – jeden lidský osud, v němž se zrcadlí současný svět a kus dějin dvacátého století, převedl na filmové plátno tak, aby se především zachoval Hrabalův poetický a nesentimentální způsob reflexe tohoto světa,“ říká režisér.

Bohumil Hrabal Při psaní scénáře podle tak rozsáhlé knihy bylo nezbytné vybrat pouze to nejzajímavější a nejnosnější, aby film měl souvislý děj a byl přístupný a pochopitelný i pro toho, kdo román nečetl.

Scénář filmu sleduje paralelně dva příběhy. Prvním z nich je osud malého ctižádostivého pikolíka během předválečných let a během okupace Československa, kdy jako zamilovaný mladík spíše z hlouposti než z vypočítavosti slouží okupantům. Druhý příběh se s prvním prolíná a zachycuje krátkou epizodu života zralého muže, který po letech strávených ve vězení hledá klid v pustině vysídleného pohraničí. Jeho klid jen na chvíli naruší přítomnost mladé dělnice, která mu svou živelností vzbuzuje vzpomínky na jeho erotické zážitky z mládí.

Film Obsluhoval jsem anglického krále se natáčí od 9. března, plánováno je 66 natáčecích dní, jeho stopáž by měla být necelé dvě hodiny a s premiérou se počítá na prosinec 2006.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.