Jarmark marnosti

5. 4. 2005 - 8:35 | Téma | red

Jarmark marnosti zdroj: tisková zpráva

Satirický román Williama Makepeace Thackerayho Jarmark marnosti přitahoval pozornost filmařů hlavně v éře němého filmu

Satirický román Williama Makepeace Thackerayho Jarmark marnosti přitahoval pozornost filmařů hlavně v éře němého filmu. Dočkal se hned pěti zpracování – poprvé v roce 1911, naposledy 1932. Od té doby byl několikrát adaptován jako minisérie pro televizní obrazovku; zhustit jeho epickou šíři do podoby celovečerního filmu si – více než sedmdesát let od posledního pokusu – troufla až režisérka Mira Nairová (Bouřlivá svatba).

Anglický název knihy Vanity Fair je do češtiny tradičně překládán jako Jarmark marnosti; slovo „vanity“ však v neznamená jen „marnost“ (která v češtině vyvolává převážně náboženské asociace), ale také „marnivost“, tedy sebelásku a touhu po obdivu okolí. Právě tyto vlastnosti jsou hnacím motorem hlavní hrdinky Becky Sharpové. Sirota, která se nemůže pochlubit ani penězi, ani vznešeným původem, nemá v přísně hierarchizované anglické společnosti na počátku 19. století příliš mnoho šancí. Becky však odhodlaně šplhá vzhůru po společenském žebříčku, často za pomoci nevybíravých prostředků. Jako její protiváha v románu vystupuje postava Amélie Sedleyové, pasivní a sentimentální dívky ze zámožné rodiny, v níž autor paroduje dobové hrdinky milostných románků. Osudy obou mladých žen sleduje paralelně v průběhu téměř dvou desetiletí od Anglie přes Belgii (kde se octnou v blízkosti bitvy u Waterloo), Francii a Německo až po Indii.

Protagonistka Jarmarku marnosti svou ambiciózností a schopnostmi manipulace připomíná Scarlett O´Harovou z Jihu proti Severu či markýzu de Merteuil z Nebezpečných známostí. Ve filmové verzi, v podání Reese Witherspoonové (Pravá blondýnka), se však na rozdíl od obou zmíněných hrdinek nemusí nijak zvlášť strachovat o divácké sympatie. Režisérka Mira Nairová měla pro její „společenské horolezectví“ evidentně větší porozumění než Thackeray a částečně zjemnila i metody, kterých Becky na své cestě k úspěchu používá. Namísto proradné a chamtivé pletichářky na plátně vyrůstá odvážná a racionální mladá dáma, která se narodila do nesprávné doby. Méně vděčnou roli měla Romola Garaiová (Hříšný tanec 2) v postavě Amélie, která – zřejmě v souladu s autorským záměrem – vyzněla jako nevýrazná, všední a snad i poněkud přihlouplá osůbka.

Autorem scenáristického přepisu Thackerayova románu je Julian Fellowes, který obdobně rozsáhlé panoptikum postav dokázal ukočírovat už v Altmanově Gosford Parku. Vedle Amélie a Becky totiž v Jarmarku marnosti vystupuje celá přehlídka karikatur představitelů anglické střední a vyšší třídy. Mimořádně charismatická je Eileen Atkinsová (Gosford Park, Návrat do Cold Mountain) v roli bohaté a urozené slečny Crawleyové, vyzáblé stařeny sršící sarkasmem, která si Becky oblíbí pro její inteligenci a vtip a fandí jejímu společenskému vzestupu až do chvíle, kdy zjistí, že Becky se rozhodla svůj vzestup urychlit tajným sňatkem s jejím synovcem. Působivý je i Gabriel Byrne (Loď duchů) v roli ďábelského lorda Steyna, Tony Maudsley (Ospalá díra) v roli extravagantního dobráka Josepha či Rhys Ifans (Notting Hill), nečekaně obsazený jako Dobbin, jediný skutečně charakterní hrdina příběhu, který celý svůj život podřizuje nenaplněné lásce k Amélii.

Jak lze očekávat, Jarmark marnosti je pastvou po oči, pokud jde o kostýmy a dekorace. Mira Nairová snímek také protkala vizuálně působivými, i když poněkud nečekanými indickými motivy, včetně jednoho tanečního výstupu připomínajícího bollywoodský muzikál. Jedovatý společenskokritický osten, obsažený v Thackerayově knize, se z filmového zpracování z větší části vytratil. Zůstala však barvitá podívaná, naplněná – na to, že jde o kostýmní historický snímek – značnou dávkou osobitého humoru.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.