Jackie - recenze

2. 2. 2017 - 11:58 | Recenze | František Fuka

Jackie - recenze zdroj: tisková zpráva

Natalie Portmanová se nám představí jako Jackie Kennedyová v životopisném filmu, který skáče tam a zpět, ale většina se ho odehrává ve dnech těsně po atentátu na Johna F. Kennedyho (a menší část o několik týdnů později, kdy to Jackie všechno vypráví reportérovi).

Drama Jackie není tradičním životopisným filmem a od diváka očekává, že ví, kdo Jackie Kennedyová byla, kdo byl její manžel, a co se mu stalo. Spíše než na odvyprávění faktů si tvůrci dali záležet na tom, aby nám přiblížili duševní rozpoložení ženy, která právě velmi drastickým způsobem ztratila manžela, má zařídit jeho pohřeb, a celý svět ji bedlivě sleduje.

Samozřejmě to není nijak příjemné rozpoložení, a i když je Jackie silná žena, propadá občas zoufalství a hledá inspiraci při rozhovorech s knězem (ex John Hurt).

Režisér Pablo Larrain (Neruda) se snaží budovat mírně surrealistickou atmosféru pomocí netradiční kamery a především pomocí minimalistické avantgardní hudby, která mě bohužel v polovině filmu už velmi intenzivně iritovala (a o den později byla nominovaná na Oscara, takže tomu nerozumím).

zdroj: YouTube.com

Z nějakého důvodu se také rozhodl celý film proložit krátkými scénami z tohoto historického "průvodce Bílým domem". Tedy, přesněji řečeno, proložil celý film scénami, ve kterých Natalie Portmanová (v černobílých záběrech) precizně imituje Jackiin projev v tomto průvodci. Což je pro mě asi nejzvláštnější dramatické rozhodnutí, protože v těchto scénách mluví Portmanová tak trochu jako prostoduchá nervózní vidlačka (stejně jako originální Jackie), zatímco ve všech ostatních scénách v celém filmu (které se odehrávají přibližně o rok později) se vyjadřuje úplně jinak, nesrovnatelně sofistikovaněji - prostě jako Natalie Portmanová v hluboce dramatické roli. Přiznám se, že nemám nejmenší tušení, co tím tvůrci chtěli říct. Že manželova smrt najednou z Jackie skokově udělala sofistikovanou dámu? Že byla sofistikovaná vždycky, a jen při tom televizním natáčení měla tak hroznou trému? Opravdu nemám tušení.

A něco podobného pro mě platilo i v jiných aspektech filmu (viz např. výše zmiňovaný soundtrack). Kdykoliv jsem se nechal "ukolébat" tradičním filmovým vyprávěním, po chvíli vždycky došlo k něčemu méně tradičnímu až bizarnímu, co dávalo tušit, že tvůrci měli nějaké vyšší, mimozemské ambice.

A rozhodně netvrdím, že je to na škodu. Kromě ústředního výkonu Portmanové (která je na plátně téměř nonstop) nabízí Jackie mnoho dalších elementů, kvůli kterým stojí za to ji vidět. Jen vás předem upozorňuji, že to není vhodný film pro někoho, kdo chce vidět nějaký normální "historický film o prezidentově manželce".

Hodnocení: 70%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.