Hvězdné války - pokračování, parafráze, parodie

22. 5. 2005 - 21:55 | Téma | red

Hvězdné války - pokračování, parafráze, parodie zdroj: tisková zpráva

Filmová sága George Lucase Hvězdné války získala nejen mnoho zapřísáhlých fanoušků, ale také navždy změnila podobu Hollywoodu

Filmová sága George Lucase Hvězdné války získala nejen mnoho zapřísáhlých fanoušků, ale také navždy změnila podobu Hollywoodu. Zásadně totiž ovlivnila celou jednu generaci tvůrců. Poohlédněme se po snímcích, z nichž mnohé by bez Hvězdných válek vůbec nikdy nevznikly…

Pokračování

Ewok Samotné Hvězdné války George Lucase nejsou jen šestidílnou filmovou epopejí, ale také několik dalších snímků a seriálů. Již od roku 1983, kdy vznikl Návrat Jediho, fanoušci rádi spekulovali o dalších snímcích ze světa Star Wars. A George Lucas jejich přání vyslyšel již o rok později. Nejednalo se však o další příběhy rodiny Skywalkerů (ty si chtěl Lucas schovat až do okamžiku, kdy bude triková technologie na dostatečně vysoké úrovni, aby další snímky byly dostatečně bombastické), ale o televizní snímek The Ewok Adventure, určený dětskému publiku. Film své diváky zavedl na Endor, kde malí Ewoci, známí z Návratu Jediho, pomáhají dvěma dětem zachránit jejich rodiče. V roce 1985 pak Lucas navázal třemi dalšími projekty: televizním snímkem Bitva o planetu Endor a dvěma animovanými seriály – The Ewoks a Droids. Poslední jmenovaný vyprávěl příhody robotů R2-D2 a C-3PO předcházející jejich setkání s Lukem Skywalkerem a dodnes na něj (například na střet hrdinů s Bobou Fettem) řada fanoušků s nostalgií vzpomíná.

Animovaný seriál Clone Wars Také novou trilogii Hvězdných válek hodlá George Lucas opentlit nejrůznějšími odnožemi. Vše zahájil animovaný seriál Genndyho Tartakovskyho Star Wars: Clone Wars (2003), který se věnuje ústřednímu ději Hvězdných válek mezi filmy Klony útočí a Pomsta Sithů a zachycuje bitvy mezi republikánskou armádou a rytíři Jedi na jedné straně a separatisty vedenými hrabětem Dooku na straně druhé. Již na rok 2006 je ohlášena premiéra zatím nepojmenovaného hraného seriálu, který zachytí osudy několika vedlejších postav Star Wars a který by se měl odehrávat mezi Epizodami III a IV. Vznikne také další animovaný seriál, tentokrát za pomoci počítačové 3D animace. A prý není ani vyloučené, že se jednoho dne Georgi Lucasovi po filmových Hvězdných válkách zasteskne a on se přeci jen rozhodne natočit Epizody VII až IX…

Následovníci

Battlestar Galactica Ve druhé polovině sedmdesátých let byl fantastický film v krizi, stačilo však, aby se v roce 1977 objevily v kinech snímky Blízká setkání třetího druhu od Stevena Spielberga a Hvězdné války George Lucase. Náhle se s fantastickými filmy, a především s takzvanými space operami, roztrhl pytel. V roce 1979 vznikl první z řady filmových Star Treků navazující na legendární seriál z 60. let, do vesmíru se podíval dokonce i James Bond (v Moonrakerovi). Ještě o rok dříve se v kinech objevil Battlestar Galactica (původně uvažovaný název Star Worlds byl v poslední chvíli zamítnut), na který vzápětí navázal stejnojmenný televizní seriál. Film vyprávěl o dlouholeté zničující válce mezi lidmi a robotickou rasou Cylonů a nesměli v něm chybět rozsáhlé vesmírné bitvy, hrdinové nepokrytě inspirovaní Lukem či Leiou, ba ani robůtek Muffit.

Flash Gordon V krátkém časovém sledu jsou premiérována také další vesmírná dobrodružství jako Buck Rodgers in the 25th Century (1979) či Flash Gordon (1980). Jistě není zcela bez zajímavosti, že oba snímky byly natočeny podle populárních filmových seriálů ze třicátých let, které pro změnu patřily k inspiračním zdrojům Hvězdných válek. Žádnému ze snímků, které se pokoušely od Lucase opisovat, se však u diváků příliš nevedlo. K propadákům se navíc připojil i dobrodružný Poslední hvězdný bojovník (1984) o pozemském teenagerovi, který se stává pilotem vesmírné stíhačky. Ani filmová verze vesmírné ságy Duna z roku 1984 režírovaná Davidem Lynchem nebyla příliš vřele přijata fanoušky knižní předlohy a nezaujala ani mladé publikum. Lynch tak mohl pouze litovat, že krátce před natáčením Duny odmítl nabídku George Lucase na režii Návratu Jediho. Space operám bylo zkrátka opět odzvoněno. V posledních letech se s novou trilogií již žádný obdobný boom vesmírných sci-fi nekonal. Mezihvězdná dobrodružství se přesunula především na televizní obrazovku (televizní seriály Babylon 5, Firefly či minisérie Battlestar Galactica z roku 2003). Celovečerní snímky se Hvězdnými válkami se inspirují pouze některým z charakteristických znaků ságy, ať už je to propracovaná mytologie (Riddick: Kronika temna), anebo vypravěčský styl v duchu dobrodružných filmových sérií z třicátých let (Svět zítřka).

Citace

Mark Hamill ve filmu Jay a Mlčenlivej Bob vrací úder S mnohem větším pochopením než většina plagiátů se u filmových fanoušků setkaly snímky, jejichž tvůrci si z Hvězdných válek „vypůjčují“ některé dialogy, scény či záběry. A je to právě četnost citací, co povyšuje Hvězdné války na jedno z klíčových děl popkultury. Přátelský pozdrav nasměroval Georgi Lucasovi například Steven Spielberg, když v E.T. – Mimozemšťanovi (1982) titulní hrdina neomylně zamíří k chlapci v masce mistra Yody (tento pozdrav Lucas Spielbergovi vrátil v Epizodě I – Skryté hrozbě, kde se E.T. objeví v Galaktickém senátu). Příkladem filmaře, který Star Wars nepokrytě zbožňuje, je Kevin Smith. O Hvězdných válkách často a rády spekulují postavy jeho filmů Mladí muži za pultem (1994) či Flákači (1995), popkulturní hříčka Jay a Mlčenlivej Bob vrací úder (2001) na Hvězdné války navazuje nejen titulem, ale i parodickou scénou, v níž se hrdinové střetnou v šermířském souboji s padouchem v podání Marka Hamilla. Z Hvězdných válek si však často utahují také tvůrci nejedné komedie (jmenujme třeba Asterixe a Obelixe: Misi Kleopatra či Roboty, popřípadě jiný fenomén americké popkultury, animovaný seriál Simpsonovi).

Parodie

Spaceballs Jako každý významný filmový fenomén se Hvězdné války dočkaly i parodií. Již v roce 1978 tak vznikla komedie Star Pink, která se strefovala rovněž do Růžového pantera. Nejrůznější odkazy na Hvězdné války se objevily i v celé řadě slavných crazy parodií jako Žhavé výstřely 2 (1993), Austin Powers: Špion, který mě vojel (1999) či Team America: Světovej policajt (2004). Snad nejslavnější parodií Hvězdných válek ale natočil již v roce 1987 klasik tohoto druhu komedií Mel Brooks. Snímek Spaceballs nám představil střet vesmírného bandity Lone Stara (Bill Pullman) s proradným bojovníkem Lordem Tmavá helma (Rick Moranis). Vtipy nabitý snímek patří k tomu nejlepšímu, co kdy Brooks natočil, a má snad jedinou chybu: jeho plánované pokračování Spaceballs 3: Pátrání po druhém dílu nikdy nevzniklo…

George Lucas in Love V posledních letech rovněž vzniká stále více fanouškovských krátkometrážních snímků na téma Hvězdné války. Snad nejvíce proslul studentský snímek George Lucas In Love (1999), který po vzoru Zamilovaného Shakespeara „vysvětlil“, kde Lucas ještě coby student nalezl inspiraci pro svůj hit. Věděli jste snad, že prvním Darthem Vaderem byl Lucasův astmatický rival Aaron? Také pohled do psychologické poradny Dartha Vadera (Darth Vader's Psychic Hotline) či cestopis Bobyho Fetta, pátrajícího po rytířích Jedi, (The Jedi Hunter) však mohou mít něco do sebe. A koho zajímá, jak by si se scénářem Hvězdných válek poradil „šílený primitiv z videopůjčovny“, nesmí si nechat ujít snímek Quentin Tarantino's Star Wars.

Závěrem...

... bych rád zmínil snímek, který se patrně stane lahůdkou pro fanatické fanoušky Hvězdných válek. Jedná se o nezávislou komedii 5-25-77 (2005), vyprávějící příběh několika teenagerů, kteří by chtěli co nejdříve vidět právě uváděné Hvězdné války… Film, na němž se produkčně podílí dávný Lucasův spolupracovník Gary Kurtz, je založen na osobních vzpomínkách režiséra Patricka Reada Johnsona. A onen podivuhodný název snímku? Za ním se skrývá datum 25. května 1977, tedy den, kdy měly Hvězdné války světovou premiéru.

Kvíz: Co víte o Star Wars

Star Wars - SPECIÁL

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.