Hugh Jackman

20. 4. 2009 - 21:56 | Téma | red

Hugh Jackman zdroj: tisková zpráva

Role Wolverina znamenala raketový start... Talentovaný Australan se na hollywoodském nebi objevil zčistajasna v roli Wolverina v comicsové adaptaci X-Men

Jackman_hvezdy_film

Talentovaný Australan se na hollywoodském nebi objevil zčistajasna v roli Wolverina v comicsové adaptaci X-Men. Do té chvíle o něm nikdo neslyšel, tedy kromě diváků v Austrálii, kde natočil několik televizních filmů a seriálů. Stačila mu jen jedna role, aby se z anonymního herce stala známá tvář. Na to až se stane opravdovou filmovou hvězdou si sice bude muset ještě chvíli počkat, ale faktem zůstává, že od svého nedávného průlomu v továrně na sny už stačil natočit několik filmů a ve všech ztvárnil hlavní roli - což není úspěch zrovna zanedbatelný. Hollywood zjistil, že v sympatickém australském drsňákovi by mohl mít svou budoucí velkou hvězdu. Hugh Jackman dokáže být přesvědčivý jak na poli akčního filmu, tak v romantických komediích.

Jackman_hvezdy_film

Pohledný herec, jenž se pravidelně umísťuje na předních místech při anketách o nejpřitažlivější muže na stříbrném plátně, se narodil 12. října 1968 v Sydney v Austrálii. Po ukončení technologické univerzity, kde vystudoval komunikaci a žurnalistiku se rozhodl pro herectví, které začal studovat na Západoaustralské akademii múzických umění. Posléze se začal věnovat divadlu, objevil se například v klasickém představení Kráska a zvíře nebo ve hře Sunset Boulevard. Za hlavní roli v představení Oklahoma! (které se dočkalo i uvedení na televizních obrazovkách) získal ocenění pro nejlepšího herce v muzikálu (ostatně Jackman je také talentovaným hudebníkem, kromě zpěvu se věnuje i hraní na piano a kytaru). Na divadelních prknech sklízel jeden úspěch za druhým, až přišla v roce 1995 první televizní role, v televizním seriálu Corelli. Při natáčení tohoto seriálu se seznámil se svojí budoucí manželkou.

Jackman_hvezdy_film

Jackman se i nadále věnoval divadlu a zároveň televizi (objevil se například v úspěšném australském seriálu Sněžná řeka: Sága rodu McGregorů nebo v seriálu Halifaxová, soudní psychiatr). Debutem na poli celovečerního filmu pro něj byl romantický snímek Halířový román, ve kterém si zahrál muže, jenž píše zamilované romány pod jménem své kamarádky. Pak už ale přišel rok 1999 a Jackman dosáhl velkého úspěchu díky filmu Erskineville Kings, za který byl nominován na cenu Australského filmového institutu pro nejlepšího herce roku a zároveň si odnesl cenu za nejlepší herecký výkon od kritiků. Právě v té době získal překvapivě jednu z hlavních rolí v připravované comicsové adaptaci X-Men. Roli vzal poté, co se jí nemohl ujmout původně zamýšlený Dougrey Scott, který byl právě zcela vytížený natáčením M:I 2.

Jackman_hvezdy_film

Role mutanta Wolverina pro Jackmana znamenala obrovský skok, během krátké doby jej znali tisíce filmových fanoušků a úspěch v „zaslíbené zemi“ zvané Hollywood, se dostavil velmi rychle. Správným směrem nakročený Jackman si svou velkou příležitost nenechal uniknout a v jediném (následujícím) roce se objevil v romantických komediích Animální přitažlivost (po boku Ashley Juddové) a Kate a Leopold, kde mu byla partnerkou klasička žánru Meg Ryanová. Nezanevřel ale ani na akční žánr a spolu s Johnem Travoltou a kolegyní "x-menkou" Halle Berryovou si zahrál v thrilleru Operace: Hacker. V X-Men 2 dostal ještě větší prostor než v prvním díle a i když jde o film akční, měl dostatek místa pro hlubší charakterizaci svého hrdiny, závěrečná část trilogie X-Men: Poslední vzdor naopak nenabídla ani jemu, ani žádnému z protagonistů výraznější uplatnění. Sympatický Hugh Jackmana se pokusil uspět také v akčně-dobrodružném žánru, když se představil ve snímku Van Helsing. Titul, jež na svědomí režisér Stephen Sommers (Mumie), však nedopadl podle představ snad žádného ze zůčastěných tvůrců i protagonistů. Zklamáním pak končí i Jackmanovo první setkání s režisérem Woodym Allenem Sólokapr. Ačkoli je Jackman samotný jako elegantní aristokrat okouzlující, film bohužel postrádá švih Allenových předchozích komedií. Velmi slibně vyhlížely filosofická sci-fi Darrena Aronofskyho Fontána i thriller Christophera Nolana Dokonalý trik. O obou snímcích však pohříchu platí totéž - mladí filmaři se nechali unášet svým talentem, na scénář i herce ale jaksi pozapomněli. Na domovský kontinent se Hugh Jackman vrátil, aby se zde představil v romantickém velkofilmu nazvaném příznačným Austrálie (2008) - v lovestory šlechtičny a honáka zastal úlohu chlapsky prostého kovboje Drovera.

Po deseti letech se Hugh Jackman vrací k úloze, která z něj učinila mezinárodní star: comicsový snímek X-Men Origins: Wolverine (2009) vypravuje o poátcích oblíbeného drsňáka.

Hugh Jackman má solidní šanci stát se novým hrdinou - romantickým drsňákem jakým byl ve své době například Harrison Ford. Už bylo docela na čase, aby se objevil jeho nástupce a právě Jackman by se jí mohl stát. Hereckého talentu i charismatu na to má dost.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.