Hollywood: Velká studiová šestka

22. 3. 2019 - 14:27 | Téma | Václav Rybář

Hollywood: Velká studiová šestka zdroj: tisková zpráva

Disney pohltil 20th Century Fox. Jak vypadá hollywoodská hierarchie po tomhle kupu století?

Mnozí se téhle dlouho dopředu ohlašované fúze báli, protože úbytek hráčů na trhu nikdy nevěstí nic dobrého. Navíc Disney doslova pár hodin po dokončení celé operace začal zavírat některé pobočky Foxů, které měly dlouholetou historii. Jen budoucnost však ukáže, kam se legendární studio v područí Myšáka z kouzelného zámku vlastně vydá.

My už teď víme, že studií víceméně zůstane stejně. Foxové se budou dál tvářit jako Foxové, nepřijdou o svou ikonickou věž s pátracími reflektory, ani o slavnou fanfáru. Obojí se zrodilo v roce 1935, stejně jako samotné studio, ačkoliv někteří historici posouvají vznik Foxů až do roku 1915. Starší už je jen Universal. Jak došlo k téhle rozepři? 20th Century Fox vzniká opravdu až v roce 1935, ale jde o fúzi rebelů z 20th Century Pictures, kteří původně spolupracovali s United Artists, a původně newyorského studia Fox Films.

Ostatně nově vzniklé studio se dříve psalo jako 20th Century-Fox, aby se zvýraznil podíl obou stran. Fox Films vzniklo v New Jersey už v roce 1915, a tak se v některých zápisech o 20th Century-Fox mluví o roce 1915 jako o datu založení společnosti. Samotné studio tomu nepomohlo, když slavilo v roce 1945 třicáté výročí vzniku. Až mnohem později začala společnost své založení datovat až o dvacet let později.

Foxům se dařilo a koncem sedmdesátých let narazili na zlatý valoun – Star Wars. Premiéra filmu v roce 1977 zvedla cenu akcií studia čtyřnásobně a na začátku osmdesátek se kompletní majetek 20th Century Fox prodal za tehdy astronomických 700 milionů dolarů. Jenže už o čtyři roky později se jeden z nových majitelů odmítl svěřit do klepet spravedlnosti a prchnul do Švýcarska. Americká vláda obstavila jeho majetek, který od ní vykoupil druhý z majitelů. Ten pak oba podíly prodal Rupertu Murdochovi za cca poloviční cenu původní hodnoty ze začátku osmdesátých let. Tomu se říká kup.

20thcentury_fox zdroj: tisková zpráva

Murdoch integroval 20th Century Fox do svého impéria. Fox Media dnes sestává z mnoha dalších akvizic a úspěšných projektů a společně je jako mediální soukolí zaštítěno firmou 21st Century Fox – název musí jít s dobou, u filmového studia ale zůstalo 20th Century Fox z nostalgických důvodů. Foxové patří co do výkonů v boxoffice k průměru, s výjimkou několika tučných let se potácejí spíš na konci hlavního studiového pelotonu, ale např. v roce 2014 vyhráli díky dvěma cenným licencím (X-meni a Planeta opic), distribučnímu dealu s Dreamworks Animation (Jak vycvičit draka) a úspěšným zářezům v distribuci nezávislých filmů (Fox Searchlight a Fox 2000).

Právě občasné úspěchy s nezávislými snímky vylepšovaly rozpočet, ale hlavně budovaly pověst Foxů jako studia, které dává šanci menším a začínajícím tvůrcům. Disney právě Fox 2000 ruší, což pro budoucnost téhle produkční sféry zatím nevěstí nic dobrého.

Disney přeplatil amerického kabelovkového giganta Comcast, který už z dřívějška vlastní Universal spolu s televizní stanicí NBC, zábavními parky a dalšími cennými mediálními domy. U 20th Century Fox se hrálo nejen o obrovský katalog filmů, ale také o klíčový podíl ve streamingové síti HULU (Disney má teď 60 %) a regionální televize. Comcast byl ochoten zaplatit 60 miliard dolarů v hotovosti, ale Disney ho přeskočil a v podstatě teď zastupuje dvě velká studia v tržním koláči.

Jen pro představu – Disney měl loni podíl 26 % veškerých tržeb. Fox spolu s Fox Searchlight nějakých 10 %. Dohromady se tedy jedná o víc než třetinu všech hollywoodských tržeb a dvojnásobek oproti nejbližší konkurenci (Warner Bros.). Comcast odchází z boje poražený a dá se očekávat, že se v budoucnu pokusí odkoupit některé z menších studií. Před několika lety zkoušel odkoupit část koncernu Time Warner (viz níže), ale u antimonopolních úřadů nepochodil. Jeho konkurent AT&T měl loni větší štěstí a po dlouhých tahanicích získal celý koncern Time Warner za 109 miliard dolarů.

Disney Pictures

disney zdroj: tisková zpráva

Disneyho pohádka se narodila v roce 1923, když založili bratři Disneyové své animační studio. Na to se postupem času nabalila obrovská spousta věcí, kterou dnes známe jako Walt Disney Company. V sedmdesátých letech filmová produkce Disneyho za moc nestála a nebýt televizního oddělení, a hlavně zábavních parků Disneyland, dost možná by studio podlehlo tlaku investorů. Ostatně pár pokusů o ovládnutí slavného studia proběhlo, ale všechny skončily neúspěšně.

V devadesátých letech se pod vedením bývalého CEO od Warnerů zase začaly točit úspěšné filmy pro dospělejší publikum a hodnota celé značky strmě stoupala. Byl to ale až Bob Iger, kdo v roce 2005 nastolil agresivní strategii a vyrazil na nákupy. Disney už z dřívějška vlastnil televizní stanici ABC a sportovní gigant ESPN, ale teď bylo na čase doplnit střelivo na filmových barikádách.

Je dobré připomenout, že v roce 2003 nebyl Disney v nejlepším stavu. Sice se snažil zapojit do boje o Universal, který by se mu hodil právě kvůli zábavním parkům, ale neodhadl svoje síly. Comcast ho přeplatil a dokonce hrozil, že odkoupí i výrazný podíl v Disneyho filmovém studiu za 54 miliard dolarů.

Akcionáři to nedopustili a nově zvolený CEO Bob Iger využil část zisků z Disneylandů, aby se dohodnul se Stevem Jobsem a odkoupil od něj podíl v Pixaru. A pak už to šlo rychle. Zlatá éra Pixaru vydělala na nákup Marvelu v roce 2009 a Lucasfilmu v roce 2012. Obojí Disney pořídil za cca 4 miliardy dolarů, což se zpětně ukazuje jako neuvěřitelně výhodná transakce. Disney měl loni tržby cca 59 miliard dolarů, jediným rokem, kdy za poslední dvě dekády společnost vykázala pokles byl rok 2009 z důvodů nastupující finanční krize.

Warner Bros.

warnerbros zdroj: tisková zpráva

Jedno z vůbec nejslavnějších studií své doby založila čtveřice bratrů Warnerových v roce 1923. Historie úspěšného studia by vydala na několik knížek, ale s příchodem televize Warneři několikrát zavrávorali a pod novým vedením dokonce museli spoléhat na kooperaci s ostatními velkými studii. V sedmdesátých a osmdesátých letech Warneři hodně spolupracovali s Disneym a s Columbia Pictures.

Jenže na přelomu osmdesátek a devadesátek Columbii koupila Sony a Disney se osamostatnil pod hlavičkou Buena Vista International. Warneři najednou měli prázdná studia, pro něž nebylo využití. Warneři to vyřešili tak, že se nechali odkoupit prestižní společností Time Inc., kterou ovšem hodlal ve stejný okamžik pro změnu odkoupit Paramount. Time Inc. to řešil nafouknutím kupní ceny Warnerů, Paramount ho zažaloval, ale u soudu prohrál. Vzniká tedy společnost Time Warner, která se o pár let později spojuje s technologickým gigantem AoL.

To byla jedna z těch méně šťastných fúzí, protože AoL v následujících letech kvůli dot com bublině v podstatě vykrvácelo. Warneři měli naštěstí Harryho Pottera a ten je dlouhá léta držel na výsluní. Jakmile ale poté Warneři o zlaté prase přišli, začal kolem kroužit další gigant AT&T a nakonec se mu povedlo Warnery urvat pro sebe. Co do počtu filmových materiálů v archivech je to stále největší hollywoodské studio a jeho katalog sám o sobě má obrovskou cenu. Proto také ona šílená cenovka přesahující 100 miliard dolarů.

Universal Pictures

universal_pictures zdroj: tisková zpráva

Nejstarší člen původní velké studiové šestky vzniknul už v roce 1912 na místě bývalé farmy v kopcích nad Hollywoodem, kde dnes najdeme slavný nápis. Majitelé Universalu byli mimochodem jediní, kdo své studio otevřel i turistům a následně také jako první profitovali z tematických zábavních parků. Universal byl v té době spořivým producentem a orientoval se na filmy s nižšími rozpočty. Hospodářská krize si ale vynutila vstup dalších investorů.

Ve čtyřicátých letech došlo na spojení se společností International a v padesátých letech Universal-International do značné míry ovládala talentová agentura MCA, která odkoupila veškeré jeho pozemky a zpětně je studiu pronajímala, a hlavně mu dohazovala své vlastní hvězdné klienty. MCA pak v šedesátých letech odkoupila jednoho z investorů Universalu a vlastně tím filmové studio definitivně ovládla. Jméno se změnilo zpět na Universal Pictures a všichni klienti MCA se zároveň stali klienty Universalu.

V sedmdesátých letech Universal začal spolupracovat s Paramountem na distribuci mimo USA, ale ani velké úspěchy na stříbrném plátně nestačily. V roce 1990 se komplet MCA prodala japonského technologickému gigantovi jménem Matsushita (vy ho znáte spíš jako Panasonic). Jenže Japonci netušili, jak s filmovým studiem zacházet a děsily je kolísající tržby v závislosti na úspěšnosti jednotlivých titulů. O pět let později proto Universal prodali francouzskému konglomerátu Vivendi (ten vlastnil už domácí StudioCanal), aby o pár let později Universal pro změnu putoval zpátky do USA pod křídla General Electric (vlastníka televizní stanice NBC).

Vzniknul gigant jménem NBC Universal, ale ani General Electric vlastně nevěděla, co s ním. Proto v roce 2011 prodala 51% podíl Comcastu a o dva roky později kabelovkoví magnáti odkoupili za 17 miliard dolarů zbylých 49 %. Universal má pod sebou i Dreamworks Animation, kterou před pár lety odkoupil nebo Spielbergův Amblin. Mezi jeho největší jistoty patří série Jurský park/svět, animáky ze série Já, padouch a samozřejmě Rychle a zběsile.

Sony Pictures

sony_columbia zdroj: tisková zpráva

Nebo Columbia Pictures? To bylo tak… Columbia Pictures založená v roce 1924, byla jedním z těch prvních šesti hollywoodských studií. Než ji v osmdesátých letech koupila Coca-Cola. Ta byla tehdejším Apple, měla spoustu peněz a mohla si koupit, na co ukázala. A tak nakoupila několik hollywoodských studií. Jenže pak limonádníci nevěděli, co si s nimi mají počít. Stačilo pár propadáků a Coca-Cola zvyklá na profit začala střídat CEO jako na kolovrátku.

Čelila několika žalobám a vodopádu červených čísel, takže není divu, že v roce 1989 s vděkem celé studio prodala za cca 3,5 miliardy dolarů japonskému technologickému gigantu Sony. Překvapivě se neopakovala situace s Panasonicem. Sony odkoupila nevyužité ateliéry od Warnerů a mohutně investovala do jejich modernizace. Povedlo se jim odkoupit i televizní TriStar, ale hlavně v devadesátkách udělali jednu z nejslavnějších rošád všech dob. Vlastnili totiž práva na Casino Royale, zatímco MGM vlastnilo práva na všechny ostatní bondovky. Sony zariskovala a vyměnila práva na Casino Royale za nevyužitá práva na Spider-Mana a doplatek deseti milionů.

Právě Spider-Man přinesl filmové odnoži Sony jmění, o jakém se žádnému hollywoodskému studiu nesnilo. Rozeběhnutá komiksová horečka pak umožnila vzít zisky a v roce 2006 odkoupit churavějící MGM a spolu s ním i práva na Jamese Bonda. Win-win.

Sony Picture Entertainment je součástí Sony Entertainment a samozřejmě i samotné Sony Corporation. Co do struktury filmových studií patří k těm menším a navzdory svému mládí má za sebou dost bouřlivou historii. V kinech ji samozřejmě najdete hlavně jako Columbia Pictures. Skrz TriStar dřív Sony profitovala i ze spolupráce s HBO, které ale patří už poměrně dlouho pod Warnery a je jednou z jejich nejcennějších odnoží.

Paramount

paramount zdroj: tisková zpráva

Druhé nejstarší hollywoodské studio vzniklo v roce 1912. Bylo velmi úspěšné, ale ve čtyřicátých letech dostalo, podobně jako ostatní velká studia, zásadní ránu od americké vlády, která rozhodla, že produkce a distribuce se musí oddělit. Filmová studia nesměla vlastnil kinosály, v nichž by promítala výhradně svou produkci. Paramount jich měl nejvíc a musel se jich zbavit, což se na jeho finančním zdraví příliš hezky nepodepsalo. Štěstím v neštěstí bylo, že mohutně investoval do televize, která se teprve rozbíhala.

Ani občasné úspěchy však nezabránily krachu v šedesátých letech a odprodeji konglomerátu Gulf+Western, jehož jméno si možná z dobových filmů pamatujete (bylo přímo pod logem Paramountu). Paramount začal slavit úspěch v televizi (Star Trek, Mission: Impossible, řada sitcomů) a dohodnul se na zámořské distribuci s Universalem. Budoucnost vypadala růžově.

A skutečně osmdesátky byly pro Paramount velmi úspěšné. Jeho mateřská společnost Gulf+Western však pod novým vedením v podstatě znehodnotila všechny ostatní zdroje zisků a byla nucela koncem osmdesátých let za 10 miliard dolarů Paramount odprodat zábavnímu konglomerátu Viacom. Díky téhle částce se Paramount pokusil odkoupit Warnery prostřednictvím akvizice Time Inc. v hodnotě 12,2 miliardy dolarů. Time Inc. reagoval nafouknutím ceny akvizice Warnerů na 14,9 miliardy dolarů, Paramount zažaloval Time Inc. u soudu a prohrál. Obě strany šly svou vlastní cestou, Paramount se pak zahojil nákupem několika lokálních televizních stanic a zábavních parků, ze kterých udělal své vlastní filmové zábavní parky.

Viacom ovšem nebyl nejlepší hospodář a spoustu akvizic musel v následujících letech odprodávat ostatním studiím. Paramount držel nad vodou vedle filmového i televizní byznys, a hlavně seriálové Star Treky. Poté, co od sebe Viacom oddělil televizní odnož CBS a Paramount Pictures, stala se ze studia mnohem menší entita než kdy dřív, s tržním podílem kolem 6 až 8 %. Nedávno dokonce Paramount přišel i o Dreamworks Pictures a musí spoléhat vyloženě jen na hrstku úspěšných filmových a televizních sérií. Viacom před pár lety začal plánovat opětovné spojení se CBS, ale finální dohoda je ještě daleko.

A dál?

lionsgate zdroj: tisková zpráva

Že vídáte v kinech i další loga jiných studií? Ano, především pak Lionsgate a jejich odnože Summit Entertainment. Tihle mladí tygři (založeno v roce 1997) se ale v posledních pár letech z lovce stávají kořistí, protože o úspěšné malé studio s tržním podílem kolem 5 % mají zájem v podstatě všichni ostatní. Viacom (Paramount), CBS, Comcast (Universal), Verizon, ale třeba i hračkářský gigant Hasbro. Je jenom otázka času, než dá někdo nabídku, která se neodmítá.

Filmová studia nejsou tou nejjistější investicí, ale pro velké firmy jsou jakýmsi náramkem – věcí, která je hodně vidět a současně je známkou prestiže. Proto budou i v budoucnu nejrůznější fúze, násilné odkupy a nenadálé změny vlastníků v Hollywoodu celkem běžným jevem.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.