Harry Potter a Fénixův řád

19. 7. 2007 - 20:11 | Recenze | red

Harry Potter a Fénixův řád zdroj: tisková zpráva

Dobrodružství Harryho Pottera jsou stále temnější a temnější, pětka s podtitulem Fénixův řád není v tomto trendu žádnou výjimkou

Dobrodružství Harryho Pottera jsou stále temnější a temnější, pětka s podtitulem Fénixův řád není v tomto trendu žádnou výjimkou. Občas ale dovedou být také dost na jedno brdo. Svět čar a kouzel už Harry a jeho diváci podrobně prozkoumávali v předchozích dílech, kde se to překvapivými nápady jen hemží. Nyní už se hrdina v Bradavicích zabydlel. A my s ním. Už nás jen tak něco nezaskočí. Odhalování nových motivů je proto stále řidší a pokud už nastane, vyznívá samoúčelně (příkladem může být Komnata nejvyšší potřeby nebo neviditelní drakokoně testrálové). Náhradou za ustupující potěšení z objevování nových světů by měl být vhled do světa známého. Co si pod tím představit? Že se dříve naznačený děj zamotává a šmodrchá. A že naše hrdiny poznáváme do hloubky. To první by od Fénixova řádu rádi dostali čtenáři/diváci, žel knize a pochopitelně i filmu dominují spíš snahy o cestu do hlubin Harryho duše.

Konec se blíží. Závěrečný střet je nevyhnutelný. Ale letos ještě nastat nemá. Pátý rok Harryho studování v Bradavicích je časem rozsáhlých příprav, které jsou narušovány nechápavým okolím. Harry Potter (Daniel Radcliffe) si prožil návrat Lorda Voldemorta (Ralph Fiennes) do světa živých, jeho verzi ale věří málokdo. Ministr čar a kouzel Kornelius Popletal (Robert Hardy) podlehl paranoidní vizi, že jej chce o křeslo připravit Harryho mentor Albus Brumbál (Michael Gambon), a svůj úřad přebudoval v instituci kafkovských procesů a orwellovských výnosů. Sám na podřízené shlíží ve stylu Velkého bratra z obřího portrétu. Zkouší nechat Harryho vyloučit z Bradavic, poté do školy nasadí diktátorskou náměstkyni Dolores Umbridgeovou (Imelda Stauntonová) coby novou učitelku obrany proti černé magii. Její vliv brzy vzroste natolik, aby se stala Harryho úhlavním nepřítelem pro tento ročník. Přiznejme si však, že souboje s úřednicí v růžovém nejsou natolik šťavnaté jako předchozí pátrání po vězni z Azkabanu anebo zápolení o Ohnivý pohár. A samotný Lord Voldemort? Ten se umně skrývá v pozadí a nechává propuknout šeptandu o svém nástupu. A mezitím shromažďuje své věrné, po boku vznešeného Luciuse Malfoye (Jason Isaacs) se tak objeví třeba hystericky šílená Bellatrix Lestrangeová (Helena Bonham Carterová).

Kdo stojí proti nim? Jen hrstka věrných, jež si uvědomuje vážnost situace. Sdružují se pod Brumbálovým vedením v společenství zvaném Fénixův řád – kromě Harryho kmotra Siriuse Blacka (Gary Oldman) tu neschází ani Remus Lupin (David Thewlis), pan a paní Weasleyovi (Julie Waltersová a Mark Williams) anebo souboji ostřílený bystrozor Alastor Moody (Brendan Gleeson). Poprvé poznáváme třeba mladou bystorzorku Nymfadoru Tonksovou (Natalia Tenaová) a ministerského úředníka Kingsleyho Pastorka (George Harris). Ani mladá generace kouzelníků se ale nenechá zahanbit. Jestliže staří mají svůj Fénixův řád, oni si budují Brumbálovu armádu a pod Harryho vedením pilně procvičují své dovednosti. Kromě vždy věrných Rona (Rupert Grint) a Hermiony (Emma Watsonová) neschází ani nemotorný hromotluk Neville (Matthew Lewis) nebo Harryho (už ne tak platonická) láska Cho Changová (Katie Cheungová). Do nových dobrodružství se ale vrhá taky Ronova mladší sestra Ginny (Bonne Wrightová) anebo Lenka Láskorádová (Evanna Lynchová), dříve vysmívaná podivínka s přezdívkou Střelenka, dnes souputnice s poněkud neortodoxním pohledem na život.

Naznačené schéma jasně odhaluje, jaký prostor asi mohou mít jednotlivé postavy i jejich představitelé v ději samotném. Samozřejmě minimální. Scenáristický postup vyzobávání šťavnatých scén z předlohy zůstává zachován i ve Fénixově řádu. Nepříliš hutný příběh ale umožní zaznamenat valnou většinu knižních eskapád, od úvodního setkání Harryho s mozkomory až k závěrečnému souboji na ministerstvu, kde se Harry opět utká s Voldemortem a přijde o jednoho ze svých přátel.

Většina ze 140 minut Fénixova řádu má za cíl ukázat hrdinovo dospívání a s ním i jeho tápání a pochyby. Žel většina řešení je nabízena v duchu americkém. Vše vyřeší láska a porozumění rodiny a přátel. Ani milostné vzplanutí není natolik silné – Cho Harrymu ukradne první polibek a poté jej zradí nepřátelům. Zato přátelé stojí po hrdinově boku neochvějně. A láskyplných mateřských promluv se nedočkáme od paní Weasleyové, ale od rockersky rozevlátého Siriuse Blacka. Důraz na „zaoceánské“ hodnoty je v porovnání s předlohou důsledně, a někdy bohužel taky křečovitě, prohlubován. Případem může být Hagridův bratr, obr Dráp – pitomoučké desetimetrové stvořeníčko, které ale musíme mít rádi. Odměnou je nejen jeho láska k Hermioně (ve scéně rozpoznáme funícího King Konga a jeho blondýnku), ale taky Drápův zásah v pravou chvíli, kdy hrdinům začíná téct do bot.

Televizní praktik a filmový debutant David Yates (The Girl in the Café) kráčí především ve šlépějích Alfonse Cuaróna, režiséra Vězně z Azkabanu. Stejně šťavnatého příběhu mu ale Rowlingová nedopřála, takže za svým vzorem dosti zaostává. Akčních, potažmo dramatických scén nalezneme po málu. S napětím a náznaky si ale pohrává úspěšně. Finále bude zajisté veskrze hororové, vždyť už v pětce čerpají tvůrci z tohoto žánru mnohé nápady a postupy. Režiséra Yatese v tom podporují především kameraman Slawomir Idziak a hudební skladatel Nicholas Hooper, který nahradil slovutného Johna Williamse. Autoři dekorací se blýskli především na kouzelnickém ministerstvu, které nepostrádá styl a disponuje řadou nečekaných „vychytávek“.

Blížící se temnotu doprovází i sázka na barevné ladění jednotlivých dílů, po dětsky hravých Kameni mudrců a Tajemné komnatě se s Vězněm z Azkabanu na plátně objevovaly hlavně barvy soumraku, fialová a růžová. Ohnivému poháru dominovala zelená. Ve Fénixově řádu už převládají tmavomodrá s šedou. Soumrak totiž už dávno nastal. Jistě po něm přijde také rozbřesk. Na ten si ale ještě pár let počkáme. Zatím musíme přestát dlouhou noc. Chtělo by se poznamenat, že je vlastně jedno, za ji prospíme, anebo probdíme. Smyslem pětky je oddalovat závěrečný střet. A v případě šestky tomu nebude jinak…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.