Harry Potter a Fénixův řád

19. 7. 2007 - 20:09 | Téma | red

Harry Potter a Fénixův řád zdroj: tisková zpráva

Série filmů o Harrym Potterovi se s každým dalším pokračováním zahaluje do temnějších barev a pochmurnějších nálad

Série filmů o Harrym Potterovi se s každým dalším pokračováním zahaluje do temnějších barev a pochmurnějších nálad. Souboje dobra se zlem, které se v ní odehrávají, jsou stále závažnější.

Bitvy, které musí hlavní hrdina svést v pátém pokračování s názvem Harry Potter a Fénixův řád, jsou o to těžší, že kouzelnická hůlka ani pomoc dobrých přátel mu při nich většinou nejsou nic platné. Za prvé musí Harry bojovat s politikou ministerstva kouzel, které oficiálně odmítá vzít na vědomí Voldemortův návrat a mladého Pottera prohlašuje za lháře. Druhý, a ještě osudovější souboj musí Harry svést ve svém nitru. Jeho niterné propojení s Voldemortem je totiž stále zjevnější a Pán zla se pokouší ovládnout jeho myšlenky.

Režisér David Yates, který se vydal ve stopách Chrise Columbuse, Alfonsa Cuaróna a Mikea Newella, měl (spolu se scenáristou Michaelem Goldenbergem) opravdu nelehký úkol. Musel na plátno převést nejdelší knihu z celé sedmidílné ságy, v níž nad akčními scénami převažují motivy psychologické, vztahové a politické. Výsledek působí poněkud těžkopádně, až upachtěně – jako by tvůrci ve snaze vtěsnat do stočtyřiceti minut všechny povinné zápletky úplně zapomněli na okouzlení čarodějným světem a na magicko-hrůzostrašnou atmosféru, která dýchala zejména ze dvou předcházejících pokračování.

Jedním z problémů je herecké obsazení rolí čarodějnických studentů. Mladí herci byli totiž vybírání v době, kdy jim bylo deset, a dnes, když se většina z nich blíží k plnoletosti, už někteří z nich svých postavám příliš typově neodpovídají. Daniel Radcliffe jistě není neschopný herec a očividně na sobě hodně pracuje, ale pokud by dnes měli producenti znovu obsadit roli šestnáctiletého Harryho Pottera, mladého rozervance, který se často bouří proti autoritám a o jehož duši usiluje Pán zla, domnívám se, že by vybrali někoho jiného než uhlazeně a spořádaně vyhlížejícího Radcliffa. U některých vedlejších postav je tenhle nepoměr ještě výraznější; třeba takový Neville Longbottom je v knize popisován jako outsider a pravděpodobně obézní třasořitka, jeho představitel Matthew Lewis ale během let vyrostl v ramenatého pořízka.

Naproti tomu ti, kteří do bradavických škamen přibyli teprve letos, do svých rolí dokonale zapadají. Mám na mysli především Evannu Lynchovou, která s lunatickým výrazem v očích dokonale zahrála výstřední a věčně „mimózní“ Lenku Střelenku. Z dospělých nováčků v pátém dílu série stojí za zmínku Imelda Stauntonová v roli Dolores Umbridgeové, zákeřné vyslankyně ministerstva kouzel, která má v Bradavicích „zavést pořádek“. Její kombinace přeslazeného kýče a podlého zla je opravdu působivá.

Harry Potter a Fénixův řád je skutečně napěchovaný dějem, takže potterovští fanoušci se určitě nudit nebudou. Tvůrcům se celkem povedlo zřetelně zvýraznit hlavní dějové linie (zejména Harryho snahu přesvědčit kouzelnický svět o návratu Voldemorta), takže v příběhu se snad neztratí ani ti, kdo knihu nečetli.

Filmu ovšem příliš nepomáhají ani četné dialogové scény, kdy Harry dostává rady od starších a moudřejších čarodějů. Takový Sirius Black (Gary Oldman) jako by úplně ztratil charisma odvážného desperáta, kterým se pyšnil ve filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu (pravda, zčásti to možná zavinil český dabing). Jeho cituplná promluva do Harryho duše působí jen jako sentimentální plkání, takže není divu, že když ji v Harryho vzpomínkách při hodině nitrobrany zahlédne profesor Snape (Alan Rickman), se sarkasmem sobě vlastním poznamená jen: „Chce se mi zvracet.“

Akční finále celého filmu – bitvu Harryho přátel a členů Fénixova řádu s Voldemortem a Smrtijedy v podzemních prostorách Ministerstva kouzel – tentokrát umocňuje fakt, že v kině IMAX je možné ho shlédnout ve 3D verzi. Trojrozměrný efekt je však skutečně strhující jen v jednom jediném okamžiku: když Brumbál (Michael Gambon) a Voldemort (Ralph Fiennes) proti sobě namíří své hůlky a vzájemně se snaží jeden druhého zničit světelným bleskem.

Filmový Harry Potter a Fénixův řád přichází do českých kin v jednom z nejvýznamnějších okamžiků celé potterovské historie – pouhé dva dny předtím, než se do knihkupectví dostane poslední sedmý román s názvem Harry Potter and the Deathly Hallows. Je tak docela možné, že naše dojmy z filmu, jenž patří ke slabším dílům série, záhy překryjí nové a daleko silnější zážitky ze světa čar a kouzel.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.