Guy Pearce

3. 2. 2009 - 8:39 | Téma | red

Guy Pearce zdroj: tisková zpráva

Proslavil se rolemi ve snímcích L.A. Přísně tajné a Memento. Herec, který se po celosvětovém úspěchu australského snímku Dobrodružství Priscilly, královny pouště prosadil také v hollywoodských produkcích

Guy Pearce Herec, který se po celosvětovém úspěchu australského snímku Dobrodružství Priscilly, královny pouště prosadil také v hollywoodských produkcích. Publikum ho zná především z filmů L.A. Přísně tajné a Memento.

Guy Pearce se narodil 5. října 1967 v anglickém městě Ely, v roce 1970 se však jeho rodina přestěhovala do Austrálie, Guyovy budoucí vlasti. Již během studií na prestižní Geelong College navštěvoval Guy spolek Geelong Society of Operatic and Dramatic Arts. Jako devítiletý se poprvé objevil na prknech, která znamenají svět, a brzy nabyl řadu divadelních zkušeností. Těsně po absolutoriu na střední škole nasměroval Pearce jeho učitel herectví John Gibson na několik televizních konkurzů. Výsledkem byla jedna z hlavních úloh v populární australské soap-opeře Neighbours, v níž už téměř dvě desetiletí sledují Protinožci příběhy obyvatel melbournského předměstí. V seriálu, v němž zazářili i Russell Crowe a Kylie Minogue, nebo také česká emigrantka Dagmar Bláhová, hrál Pearce jednu z hlavních rolí v letech 1986 až 1989. Vedle toho účinkoval Pearce také v několika reklamách.

Guy Pearce Svou zálibu v dalším uměleckém oboru - hudbě - využil Guy Pearce v roli zpěváka techno-popové skupiny, který je na kordy se svým otcem. Snímek se jmenoval Heaven Tonight (1990) a Guy tímto svým celovečerním debutem zahájil spolupráci se scénáristou a režisérem Frankem Howsonem. Ten Pearce obsadil i do svého thrilleru Friday on My Mind (1990) a gangsterky Dravec (1991). A svěřil mu také titulní roli v životopisném filmu Flynn (1993), věnovaném bouřlivým mladým létům pozdější hollywoodské hvězdy Errola Flynna. Žádný z těchto snímků však nezaznamenal výraznější úspěch, některé z nich dokonce čekaly několik let na své uvedení do distribuce. Na živobytí si tak Pearce vydělával hlavně svými angažmá v divadle (proslavila ho hlavní role v muzikálu Pomáda, uváděném od roku 1991) a v televizi. Na obrazovce se objevil v detektivním seriálu Bony (1991) či v soap-opeře Home and Away (1991-1992). Jednu z hlavních rolí získal Pearce také v dobrodružném seriálu Snowy River: The McGregor Saga (1993-1996).

Guy Pearce: Memento První velký úspěch na stříbrném plátně zaznamenal Guy Pearce díky úloze ve snímku Dobrodružství Priscilly, královny pouště (1994). Příběh dvou transvestitů a jednoho transsexuála (vedle Pearce hráli hlavní role Terence Stamp a Hugo Weaving), kočujících se svou show po Austrálii v oprýskaném autobuse, si získal pozornost diváků po celém světě. Brzy po průměrné romantické komedii Kdo jsem? (1996) přišla klíčová nabídka z Hollywoodu. Thriller s prvky film noir L.A. Přísně tajné (1997) se stal jedním z vrcholů filmové sezóny a z představitelů hlavních rolí Guye Pearce a Russella Crowea se staly téměř přes noc hvězdy. I přes obrovský úspěch snímku se však Pearce načas pracovně vrátil do Austrálie, aby hrál v televizních filmech Halifaxová, soudní psychiatr - Déja vu a The Devil Game (oba 1997). Získal též roli v britském futuristickém sci-fi Woundings (1998). Dalším, dnes nepříliš vyhledávaným, titulem z Pearceovy filmografie je romantické drama A Slipping-Down Life (1999) s Lili Taylorovou.

Guy Pearce: Dva bratři Výraznější ambice měl až historický horor Dravci (1999). Poněkud extravagantní snímek o kanibalismu však již během natáčení provázely značné tvůrčí neshody, které se podepsaly na jeho konečné podobě, a film se nesetkal s pochopením ze strany publika. Mnohem větší oblibu si získal thriller Memento (2000), v němž se Pearce představil jako samozvaný mstitel, který trpí ztrátou krátkodobé paměti. Režisér Christopher Nolan se rozhodl odvyprávět příběh filmu v obráceném sledu scén a tímto svým novátorským nápadem si získal řadu fanoušků. Z Pearce se tak rázem stal vyhledávaný herec do významných hollywoodských produkcí, žádným ze svých dalších snímků však na úspěch Mementa zatím nenavázal.

The Proposition Thriller Krvavá volba (2000) byl pro Pearce příležitostí hrát společně s hvězdami jako Samuel L. Jackson či Tommy Lee Jones a místy je dokonce přehrávat, film Williama Friedkina však rozhodně nepatřil ke špičkám ve svém žánru. Nevydařeným pokusem oživit klasickou literární předlohu byla jak nová verze Hraběte Monte Cristo (Pearce v ní hrál zrádného Fernanda), tak i sci-fi Stroj času (oba 2002). Mezi úspěšné tituly nepatří ani australské drama Till Human Voices Wake Us, v níž se Pearce sešel s Helenou Bonham Carterovou, ani kriminální komedie The Hard Word (oba 2002). Hlavními hvězdami dobrodružného dramatu Jeana-Jacquese Annauda Dva bratři (2004), jsou tygři, kteří zastiňují všechny lidské protagonisty včetně Pearce. Na další výraznou hereckou příležitost tak Guy Pearce již několik let marně čeká. Částečně mu ji nabídlo výtečně obsazené westernové drama The Proposition (2005), které jej coby desperáta Charlieho Burnse staví proti vlastnímu bratru, zvlčilému Arthurovi (Danny Huston). Anebo životopis Warholka (2006) o herečce Edie Sedgwickové (Sienna Millerová), jež byla několik let družkou Andyho Warhola. Právě tohoto slavného umělce ztělesňuje Pearce. Mnoho prostoru mu naopak nenabízí špionážní thriller Zrádce (2008). Překvapivě pitvořivé úlohy křiváka Kendalla se ujal v sandlerovce Pohádky na dobrou noc (2008).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.