Filmová filharmonie slaví 5 let!

24. 4. 2019 - 10:31 | Dokina.cz | Inzerce

Filmová filharmonie slaví 5 let! zdroj: tisková zpráva

Filmová filharmonie oslaví jubilejní páté výročí. A to ve velkém stylu. Představí jedinečný koncert filmové hudby oscarového skladatele Johna Williamse. V rámci jednoho večera tak zazní ikonická hudba ze Star Wars, Harryho Pottera nebo třeba Schindlerova seznamu.

Předávat lidem radost v profesionálním balení – to je motto Filmové filharmonie. Už od samého začátku chtěli její zakladatelé dělat věci jinak. Od roku 2014 tak FILMharmonie nabízí tematické koncerty filmové hudby, které posluchače přenesou vždy do konkrétního prostředí – ať už jde o fantazii, vesmír nebo třeba divoký západ. „Každý žánr je speciální a zaslouží si prostor,“ vysvětluje ředitel Matěj Lehár. „Program večera se netříští a lidé si mohou nerušeně vychutnat hudbu ze svých oblíbených filmů.“

Mohutný zvuk symfonického orchestru, který čítá až 90 hudebníků, publikum nejčastěji slyší ve Dvořákově síni v pražském Rudolfinu. Na některé koncerty se ale na pódiu sejde až 150 lidí – to když se přidá 60členný pěvecký sbor. Šéfdirigentem orchestru je Chuhei Iwasaki, který svou energií za pět let v čele Filmharmonie získal srdce nejednoho posluchače. Podobné nadšení ale vyzařuje z každého hudebníka na pódiu. Ač může některé lidi mást, že členové orchestru jsou mladší, než je zvykem, preciznost a profesionalita je hlavním stavebním kamenem a značkou orchestru.

První koncert představila FILMharmonie 20. dubna 2014 v sále Pražské konzervatoře. Jako téma si vybrala WESTERN, ještě téhož roku následovaly další tematické koncerty a od roku 2015 Filmová filharmonie úspěšně vyprodává jeden z nejkrásnějších koncertních sálů, Dvořákovu síň v pražském Rudolfinu. Účastní se také festivalů a dalších akcí, mezi velmi úspěšné koncerty ze začátku působení patří například koncert k poctě Jamesi Hornerovi nebo koncert k 50. výročí fenoménu Star Trek (v rámci festivalu Film Music Prague).

Vrcholem jubilejní sezóny bude koncert hudby filmového skladatele Johna Williamse, a to 1. června 2019 v pražském Rudolfinu. Na koncertě zazní témata z oscarových filmů Star Wars, E.T. - Mimozemšťan, Schindlerův seznam a Čelisti, dále Jurský park, Čarodějky z Eastwicku, Blízká setkání třetího druhu nebo Harry Potter.

Koncert bude dirigovat Marek Šedivý, který s Filmovou filharmonií hostoval již v roce 2014. V současné době je hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu, dále spolupracuje s množstvím předních českých symfonických orchestrů a divadel. „Koncert složený z děl Johna Williamse mám možnost dirigovat poprvé. Jeho hudbu znám ze slavných filmů, čas od času si poslechnu nějaký soundtrack a vždy mě okouzlí jeho smysl pro vyjádření charakteru, instrumentace a skvělá skladatelská práce. Jsem rád, že do některých jeho partitur mohu proniknout hlouběji a také se už moc těším na báječné lidi z Filmharmonie.”

Nenechte si ujít vrchol letošní sezóny a zakupte si včas svou vstupenku na www.filmharmonie.cz.

Zdroje: Inzerce

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.