Doom -preview

4. 10. 2005 - 9:19 | Téma | red

Doom -preview zdroj: tisková zpráva

Karl Urband, Rosamund Pike a The Rock v adaptaci neslavnější počítačové hry všech dob od Andrzeje Bartkowiaka, která se natáčela v Praze. Základní skóre: místo jednoho mariňáka celá jednotka, místo pekla zmutovaní vědci, místo Marsu jiná planeta... Natáčení adaptace nejslavnější počítačové hry všech dob je za námi a premiéra už se nezadržitelně blíží

Natáčení adaptace nejslavnější počítačové hry všech dob je za námi a premiéra už se nezadržitelně blíží.

Bavit se v případě Doomu o příběhu je poněkud zbytečné. Takže jenom pro ty, kdo dnes již třídílnou masakrální 3-D střílečku neznají: hráč hraje mariňáka na základně UAC na Marsu a v přilehlém okolí, který se musí sólo probít desítkami úrovní, v nichž číhají stovky příšer vzešlých ze samotného pekla. Pestrý výběr zbraní obsahuje klasickou motorovou pilu, či neméně věhlasný anihilátor B.F.G.

Vzhledem k nulovému vývoji charakteru ve hře se mladý scénárista Dave Callaham rozhodl svůj debutový text oživil několika změnami. Nebude tam jeden mariňák, ale 8 členná jednotka speciálních jednotek. Příšery nebudou z pekla, ale půjde o zmutované vědce… a nakonec, nebude se to odehrávat na Marsu, ale na vzdálené planetě Olduvai (odkázek k samotnému jitru lidstva!).
Pak už nepřekvapí ani odklon od akce směrem k horroru.
Fanoušky změny v příběhu pochopitelně rozhořčily a scénárista jim napsal vysvětlující dopis. V něm nastiňuje obvyklé trable: původní scénář je hře podobný, krvavý a tak dále, jenže později dají producenti scénáristovi pocítit, zač je toho loket, a začínají předělávky. Callaham k nim svolil, finální podobu předlohy přesto brání celkem sympaticky:
„Scénář, který jsem napsal se od hry LIŠÍ v několika věcech. (…) Nikomu z nás, mnou počínaje, přes producenty studia, až po kluky v id, nikdy nešlo o to udělat přesnou adaptaci hry (her). Myšlenkou bylo rozšířit svět Doomu tak, aby fanoušci dostali zajímavý a nový pohled na témata, která je baví ve hrách.
Protože, buďme upřímní: pokud jde o absolutně pohlcující a filmový zážitek, nikdy bychom nebyli schopni trumfnout Doom 3 a to jsme věděli. Raději jsme si hráli s určitými prvky té hry a ano, za to jsem zodpovědný, neboť to byla má synopse a můj scénář, který se realizoval. Rád bych vás přesto ujistil, že motivy a prvky které máte na Doomu rádi budou ve filmu VŠECHNY silně zastoupeny… jenom s několika novými zvraty.
Celý dopis si můžete přečíst zde. S těmi všemi změnami na zádech se bohužel z pekelného Doomu stává spíš Resident Evil, nebo 28 dní poté (28 Days Later).
Tvůrci se však snaží přesvědčit, že doomovské jádro bude rozhodně zachováno v technickém zpracování: hyper-kinetická akce ve stylu kamikadze.

Režisérem Doomu měl být původně debutant Enda McCallion, ale údajně z rodinných důvodů musel těsně před natáčením z projektu odstoupit. Narychlo byl angažován Andrzej Bartkowiak, původním povoláním kameraman. Jeho nejlepším kusem byl nepochybně thriller Volný pád (Falling Down) Joela Schumachera, snímal ale třeba i Nebezpečnou rychlost (Speed) dalšího režiséra/ kameramana Jana De Bonta. Bartkowiak-režisér má za sebou zatím tři celovečerní žánrovky - Romeo musí zemřít (Romeo Must Die), Lovec policajtů (Exit Wounds)) a Od kolébky do hrobu (Cradle 2 the Grave). Na příští rok potom připravuje drama Escobar o životě slavného kokainového barona.

Hlavního hrdinu Johna hraje Karl Urban (Pán prstenů (Lord of the Rings), Bourneův mýtus (Bourne Supremacy)), který tak po dlouhé době zase jednou dostal hlavní roli. Johnovu odcizenou sestru ztvárnila Rosamund Pike (Dnes neumírej (Die Another Day), Libertine). Nejznámějším členem ansámblu je však Dwayne „The Rock“ Johnson (Kráčející skála (Walking Tall)) jako Sarge, čili seržant. Na fotce je sice v čele týmu, později se ale stává monstrem.
S rolemi hned 3 Impů se do Prahy vrátil Doug Jones (hrál třeba Abe Sapiena v Hellboyovi) a na této adrese si vedl docela zábavný deníček z natáčení. Doporučuji zejména záznam z pátku 14. ledna.

Bio se v Praze natáčelo s rozpočtem 70 mil. dolarů, což je téměř dvakrát tolik, co podobně „slavně“ obsazený AVP (45 mil USD). Nedigitální triky má na triku společnost Stana Winstona. Winston dělal figury pro takové filmy, jako Jurský park (Jurassic Park), Terminátor 2 + 3, Predátor, či Věc (The Thing). Natáčení skončilo v únoru, nejčasnější holandská premiéra je naplánována již na 4.srpna. Čas na postprodukci, zvukové a vizuální efekty je tedy poměrně krátký. To vzbuzuje otázku, jestli Doom nebude jenom dalším průšvihem z Prahy a la Van Helsing. No, naděje umírá poslední…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.