DOOM: cesta z monitoru počítače na filmové plátno

2. 11. 2005 - 8:53 | Téma | red

DOOM: cesta z monitoru počítače na filmové plátno zdroj: tisková zpráva

10. prosince 1993 vydala malá společnost z texaského Mesquite jménem id Software přelomovou hru DOOM

10. prosince 1993 vydala malá společnost z texaského Mesquite jménem id Software přelomovou hru DOOM. Technicky strhující akce plná hrůzných výjevů způsobila v herním průmyslu dokonalou revoluci a přinesla masovou oblibu hernímu žánru „stříleček z vlastního pohledu“, v nichž hráči nahlížejí na dění očima hlavního hrdiny. DOOM vybočoval z řady také průlomovým pojetím hry po síti a tím, že hráčům umožnil vytvářet vlastní úrovně a hru různě modifikovat. DOOMu se prodalo několik milionů kopií a jeho volně šiřitelnou epizodu si stahovaly desítky milionů lidí. Hra, která má na kontě bezpočet cen a nadšených recenzí, zůstává dodnes jedním z nejpopulárnějších počítačových titulů všech dob. V říjnu 1994 vydali id Software jeho druhé pokračování s podtitulem Hell on Earth a o necelých deset let později se objevil v obchodech třetí díl, jehož revoluční 3D engine a úžasné vizuální ztvárnění posunuly herní zážitek zase o kus dál. Během pouhých pěti měsíců se prodalo přes milion kopií verze pro PC, na kterou posléze navázala konverze pro herní konzoli Xbox a dodatečné mise Resurrection of Evil.

Nyní se titul, který způsobil zemětřesení v herním světě, dostává z obrazovek počítačů na plátna kin v podobě vzrušujícího akčního sci-fi hororu. Producenti Lorenzo di Bonaventura a John Wells – zkušení hráči a nadšení fanoušci DOOMu – byli odhodláni vytvořit jedinečný filmový zážitek, který by dokázal přenést charakteristickou atmosféru na stříbrné plátno. „Nejdůležitější bylo, abychom zůstali věrní jeho základům,“ říká producent Lorenzo di Bonaventura. „Nejnáročnější však bylo přijít s příběhem, který by stejným způsobem ocenili také lidé, jež se s touto hrou nikdy nesetkali.“

„Hra je sama o sobě velmi filmová a děsivá,“ říká Wells. „Ocitáte se v tom hrůzném světě v kůži hlavního hrdiny, sami procházíte všemi těmi spletitými chodbami a čekáte, zpoza kterého rohu na vás vyskočí nějaké ďábelské stvoření. Přestože sedíte před obrazovkou počítače, DOOM si nejlépe vychutnáte tak, že zhasnete světla, zatáhnete závěsy a necháte se vyděsit k smrti. Oběma nám připadalo, že by se tato atmosféra dala skvěle přenést na filmové plátno.“

Úkol přivést k životu film podle hry s takovou historií a oblibou vyžadoval režiséra, který by dokázal propojit dramatické okamžiky s působivým vizuálním zážitkem a vzrušením, jaké poskytuje jeho počítačová předloha. S Andrzejem Bartkowiakem spolupracoval Lorenzo di Bonaventura na bojových filmech Romeo musí zemřít, Lovec policajtů a Od kolébky do hrobu.

Scénáristé David Callaham a Wesley Strick se rozhodli napsat samostatný film, který by však korespondoval s děním ve hře. „Rámcově je příběh stejný, akorát poněkud komplikovanější, a odehrává se ve velmi podobném světě,“ podotýká Wells. „Ponechali jsme v něm nejpopulárnější prvky ze hry, ale zároveň jsme děj vystavěli tak, aby vás film vyděsil i bez předchozí znalosti tohoto fenoménu.“ Hereckému obsazení dominuje Dwayne “The Rock” Johnson, který je fanouškem této herní série už od její první inkarnace.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.