Do 13. ledna uvede Světozor digitalizované perly filmového plátna

27. 12. 2009 - 14:44 | Téma | red

Do 13. ledna uvede Světozor digitalizované perly filmového plátna zdroj: tisková zpráva

Americký film Kmotr Francise Forda Coppoly s Marlonem Brandem v hlavní roli z roku 1972 zahájil dnes v poledne v pražském kině Světozor sérii projekcí digitálně zrestaurovaných snímků klasiky světové kinematografie. Hned po něm následovala půl století stará hudební komedie amerického režiséra Billyho Wildera Někdo to rád horké.

Cyklus v tomto pražském kinosále potrvá až do 13. ledna a seznámí filmové fanoušky s výsledky několikaleté práce amerických studií, která digitalizují legendární tituly filmového plátna v nejvyšším rozlišení. V podvečer bude uveden snímek Život je krásný z poloviny 40. let režiséra Franka Capry a večer repríza Kmotra. Stejné tituly se na plátně objeví u během prvních dvou lednových týdnů.

Nápad zrestaurovat klasické 35 milimetrové filmy se zrodil v roce 2006. Tehdy technologie pokročila do stádia, kdy bylo možné zpracovávat obraz v takzvaném rozlišení 4K, označovaném jako ekvivalent běžného filmu. Za asistence Stevena Spielberga a Francise Forda Copolly byl nastartován několikaletý proces složitého restaurování filmových kopií.

"Například u filmu Kmotr byla jedinou známou a zachovalou kopií, která byla restaurátorům k dispozici, ta s italskými titulky. Originální negativ z archivu studia Paramount Pictures byl zčásti zničen, takže jen získat kvalitní podklad pro digitalizaci nebylo vůbec jednoduché," uvedl dramaturg kina Světozor Ivo Andrle.

Následná digitalizace byla zdlouhavá - bylo nutné doslova scanovat filmové políčko po políčku. A těch má film v jedné vteřině 24. Kmotr, Někdo to rád horké a Život je krásný se řadí mezi první tituly, které se na plátně ve zdigitalizované podobě objeví. V následujících měsících se budou moci diváci těšit na další.

Projekce digitalizovaných filmů by v tomto pražském kinosálu nebyla možná bez projektoru standardu DCI Sony CineAlta 4K SRX-R220, který byl zakoupen i díky podpoře fondu kinematografie a občanského sdružení Pro-DIGI, podporujícího digitalizaci kinematografického průmyslu v České republice.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.