Deset podzimních hitovek od Netflixu

25. 9. 2018 - 13:16 | Téma | Václav Rybář

Deset podzimních hitovek od Netflixu zdroj: Foto: Netflix

Dlouhé sychravé večery nemusíte trávit jen v kinech. Stačí si nastěhovat kino domů.

Ještě loni se spousta novinářů Netflixu smála za předražené sci-fi Bright s Willem Smithem nebo za snahu obejít kritiky turbopremiérou snímku Cloverfield Paradox, který měl premiéru pouhých pár hodin po zveřejnění upoutávky. Nejpopulárnější video on demand služba se teprve učí a nevyhne se dětským nemocím, jde vlastně svým způsobem o nové filmové studio, protože na vlastním obsahu si chce Netflix postavit převážnou část nabídky.

Dává to smysl, protože např. Disney chystá už za pár měsíců svou vlastní konkurenci a podobný krok lze čekat od všech velkých hollywoodských studií. Netflix se ovšem učí rychle a už na letošní podzim přichystal neobyčejně lákavou nabídku, ať už jde o jeho vlastní produkci, nebo filmy nakoupené na festivalech. Sami se podívejte, co se chystá, a možná že vás začne pálit kreditní karta v kapse.

Měsíční předplatné stojí zhruba stejně jako jeden lístek do kina na film ve 3D. A za ty čtyři týdny, třeba o vánočních svátcích, můžete s přehledem místo Tří oříšků pro Popelku nakoukavat třeba většinu z následujících očekávaných hitů.

Roma

roma zdroj: tisková zpráva

Nejnovější snímek Alfonso Cuaróna (Gravitace, Potomci lidí) je návratem ke kořenům. Když jsem byl předloni v rámci newyorského filmového festivalu na hodinové rozmluvě s tímhle mexickým režisérem, zmínil se o tom, že by si moc přál se vrátit domů a natočit si položivotopis o svém dětství a mládí. Černobílý snímek Roma je přesně tímhle projektem. Atmosférická a melancholická popisuje rok v běžném životě běžné mexické rodiny v sedmdesátých letech. Cuarónova Obecná škola vyhrála Zlatého lva na festivalu v Benátkách a Mexiko pošle snímek hájit národní barvy do oscarového klání. Ještě předtím ale Netflix koupil mezinárodní práva na distribuci filmu. V některých regionech půjde snímek v prosinci i do kin, ale ve střední Evropě bude streaming na Netflixu velmi pravděpodobně jedinou možností, jak film legálně zhlédnout.

Apostle

apostle zdroj: tisková zpráva

Garetha Evanse si možná pamatujete jako režiséra nádherných řezničin The Raid a The Raid 2. Místo další mlátičky s Iko Uwaisem v hlavní roli se nečekaně vrhnul na horor Apostle, ve kterém Dan Stevens (Guest, komiksový seriál Legion) vyráží v roce 1905 na odlehlý ostrov, aby zachránil svou sestru ze spárů šíleného kultu. Tomu šéfuje Michael Sheen a jak asi tušíte, věci se rychle vymknou kontrole. Evans vyměnil lekačky a nekompromisní brutalitu za lámačky a… nekompromisní brutalitu. Jak lze vidět z jeho kraťasu v rámci hororové antologie VHS 2, vždycky měl pro horory slabost, takže Apostle vypadá slibně nejen co se týče castingu a první upoutávky. Štavnatý a trochu béčkový horor pocukrovaný pořádným řemeslem už tu hodně dlouho chyběl a tohle je přesně ten typ projeků, jimž by měl dávat Netflix prostor. Apostle momentálně obíhá festivaly a už v říjnu ho budou moci vidět všichni.

Outlaw King

outlawking zdroj: tisková zpráva

Film vyprovázený potleskem z torontského filmového festivalu, ale také rozporuplnými americkými recenzemi. Dramatizace příběhu krále Roberta Skotského tak trochu připomíná loňského Artuše. Obsazení Chrise Pinea ve filmu režiséra Davida Mackenzieho zase naznačuje, že ti dva si po skvělé kriminálce Hell or High Water (u nás jako Za každou cenu) výjimečně sedli. Ukázky vypadají famózně a Mackenzie prý na základě kritiky z odborných recenzí film ještě trochu přestříhal a useknul z něj dvacet minut. Bude to k lepšímu nebo k horšímu? Už začátkem listopadu se můžete přesvěčit sami, ale tohle vypadá jako regulérní ambiciózní blockbuster, tedy typ filmů, který jsme v produkci Netflixu zatím vídali jen zřídka.

22 July

22july zdroj: tisková zpráva

Další zářez a další velké jméno. Breivikovo řádění už letos připomínal snímek Utoya, ale jednalo se spíš o atmosférickou festivalovku točenou na jeden záběr, kdežto tohle bude sice doku, ale rozhodně drama, tedy žánr, se kterým má pan režisér bohaté zkušenosti. Paul Greengrass stojí samozřejmě nejen za United 93, ale také za Krvavou nedělí. Greengrass film natočil s norskými herci i štábem a zatím ho viděli jen diváci v Benátkách. Na Netflix se dostane už začátkem října, ale po prvních ukázkách jsme v napjatém očekávání. Otázkou zůstává, zda není na podobný snímek příliš brzy, ale Greengrass je mistr svého řemesla a jakkoliv dvacetimilionový rozpočet může vypadat skromně, v jeho rukou se s ním dá doslova čarovat. Tohle je jeden z černých koní letošního podzimu.

The Ballad of Buster Scruggs

ballad_of_buster_s zdroj: tisková zpráva

I bratři Coenové se nechali přemluvit na spolupráci s Netflixem. A přivedli celou řadu hvězd od Liama Neesona přes Brendana Gleesona až po Jamese Franca. Že je to trochu nesourodý guláš? Aby ne, Balada Bustera Scruggse měla být totiž původně šestidílnou minisérií, kolekcí samostatných příběhů. Netflix ale zjevně chtěl “film bratrů Coenových”, a tak je z projektu westernová antologie s celovečerní stopáží. Ukázky jasně naznačují, že to bude v jiném duchu než oblíbená Opravdová kuráž, ale westerny jsou už zase opatrně v kurzu. Snímek má premiéru tři týdny poté, co vyjde videoherní Red Dead Redemption 2, takže si můžete udělat podzim s kloboukem a kolty zavěšenými proklatě nízko.

Irishman

irishman zdroj: tisková zpráva

Tenhle film to letos do nabídky Netflixu nestihne, ale měl by to být největší a nejzajímavější projekt v jeho historii. Režíruje Martin Scorsese, v hlavních rolích se objeví Robert De Niro, Al Pacino nebo Harvey Keitel a rozpočet je prý astronomických 175 milionů dolarů. Tohle se prostě musí povést, jinak by měl Netflix z ostudy kabát. Scorsese dostal na natáčení “všechny peníze a všechen čas na světě”, takže jeho návrat do mafiánského podsvětí by opravdu mohl stát za to. Přesné datum premiéry ale zatím není známé a na první ukázky se nedočkavě čeká. Zatím se ví jen to, že zápletka by se měla točit kolem zmizení odborového předáka Jimmyho Hoffy.

Highwaymen

highwaymen zdroj: tisková zpráva

Nepleťte si tenhle film se stejnojmenným hororem z roku 2004 o postrachu všech stopařů a stopařek. Tenhle film je o texaských rangerech, co jdou po krku slavné kriminální dvojici Bonnie a Clyde. Historie projektu je tak pohnutá, že kdysi dávno si dvojici rangerů měli zahrát Robert Redford a Paul Newman. Jenže se střídali scenáristé, producenti, pak dokonce i studia, až se ke všemu loni nachomýtnul Netflix a nabídnul Universalu, že ho nekonečného “problému” zbaví. A povedlo se, takže byl rychle angažován scenárista John Lee Hancock, který přepsal letitý scénář a nakonec snímek i zrežíruje (možná si pamatujete jeho nedávný snímek Zakladatel, o temné kapitole startu impéria jménem McDonald’s). Hlavním tahákem je samozřejmě obsazení, protože rangery si zahrají Kevin Costner a Woody Harrelson. Neflix do natáčení nalil nemalých 49 milionů dolarů, což by na dobové drama mělo být víc než dost. Tohle bude film pro starší a pokročilé a přesně tak se nám to líbí.

Bird Box

birdbox zdroj: tisková zpráva

Nic neřekne Vánoce líp, než postapokalyptický horor od Susanne Bier (Bratři, Serena, Druhá šance). Netflix sebral adaptaci úspěšné knižní předlohy Universalu přímo před nosem a sehnal Sandru Bullock, Johna Malkoviche nebo Sarah Paulson. Snímek bude mít premiéru 21. prosince a vypráví o záhadné nemoci, která přichází z Ruska. Nakonec se ukáže, že to není nemoc a velmi rychle se šíří, takže se hlavní hrdinka zabarikáduje doma a svět kolem ní se postupně hroutí. Víc nemá smysl prozrazovat… knížka je prý velmi kingovská a její adaptace určitě trumfne stodesátou televizní reprízu Mrazíka.

Hold the Dark

hold_the_dark zdroj: tisková zpráva

A líp nebude ani v psychologickém thrilleru Hold the Dark, který má premiéru už koncem tohoto týdne. Jeffrey Wright tu na žádost mladé matky loví v divočině smečku vlků, která unesla malého chlapce. Zní to tak trochu jako Wind River, ale už v ukázce zápletka eskaluje daleko za hranice thrilleru a vypadá to, že ve vesnici, kde oběť žije, není ani zdaleka vše v pořádku. Jeffrey Wright tak místo přípravy pasti sám do jedné spadne. Podobně jako u Apostle nemá smysl předbíhat, ale vypadá to velmi slibně a recenze jsou víceméně pozitivní. Ano, je to béčko, ano, příběh trochu vrže, ale zbytek je prý velmi, velmi zneklidňující. Díky za to.

Other Side of the Wind

other_side_of_the_wind zdroj: tisková zpráva

Snímek koprodukovaný, spolunatočený a spolunapsaný legendárním Orsonem Wellesem. Co na tom, že už tři dekády není mezi námi. Ano, pochopili jste správě - Odvrácená strana větru byla natočena v období mezi lety 1970 a 1976. Nikdy nebyla dokončena, protože Wellsova génia bylo… no řekněme obtížné krotit. Po čtyřiceti letech se Netflix konečně dostal k troskám původního záměru a rozhodl se je slepit dohromady. Co je výsledkem? Časová kapsle začátku sedmdesátých let? Film o filmu ve filmu? Kritici z festivalů nešetří chválou, sami se ale zdráhají film zařadit do jakékoliv škatulky. Premiéra dost možná nejartovějšího filmu roku je naplánovaná na 2. listopadu.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.