Candice Bergenová

31. 3. 2009 - 18:14 | Téma | red

Candice Bergenová zdroj: tisková zpráva

Candice Patricia Bergenová vždy představovala ženy z vysoké společnosti. Sebevědomé a kariéristické, obvykle také povznesené

Candice Bergenová Candice Patricia Bergenová vždy představovala ženy z vysoké společnosti. Sebevědomé a kariéristické, obvykle také povznesené. První slavné období zažila v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy se objevovala v rolích mladých žen bourajících společenská tabu – například jako lesbička Lakey ve snímku The Group (1966). Podruhé ji proslavila titulní úloha hořké novinářky v sitcomu Murphy Brownová (1988-98).

Narodila se 9. května 1946 v losangelském Beverly Hills komiku a břichomluvci Edgaru Bergenovi a herečce Frances Westcottové. Jako dceři z prominentní hollywoodské rodiny se jí dostalo přesně té výchovy, již naznačují její filmové hrdinky. Vyrůstala na internátech v Los Angeles, Washingtonu a ve Švýcarsku.

První zkušenosti v šoubyznysu získala již v padesátých letech, kdy vystupovala v tatínkově rozhlasovém pořadu. Přízvisko „malé sestry Charlieho McCarthyho“ (otcovy oblíbené loutky) se jí v teenagerském věku zajídalo natolik, aby se realizovala jinak. Studia dějin umění a tvůrčího psaní na University of Pennsylvania sice nedokončila, přes úspěšnou kariéru modelky (fotila pro časopisy Vogue či Esquire) se ale dostala k práci fotografky a reportérky. V osmdesátých letech, kdy se její herecká dráha zdála být už uzavřena, její snímky publikovaly magazíny Life, Cosmopolitan i Playboy. Proslavila se portréty amerických prezidentů. Je také autorkou jednoaktovky The Freezer (1968). Vzpomínky na první životní období včetně levicového aktivismu shrnula v autobiografii Knock Wood (1984).

Candice Bergenová Kamera si Candice Bergenovou našla v roce 1966. Režisér Sidney Lumet obsadil tehdy dvacetiletou modelku do satiry The Group; představovala zde lesbickou studentku Lakey. Poprvé se Bergenová přihlásila ke svým otevřeným názorům, tolik kontrastujícím s její ledově přísnou, až povznesenou krásou. V následujícím roce se Bergenová neúspěšně ucházela o roli Elaine Robinsonové v Absolventovi. Režiséra Mika Nicholse však zaujala; svěřil jí posléze úlohu atraktivní studentka práv Susan ve své moralitě Tělesné vztahy (1971). Objevila se v dalších silných dramatech (Strážní loď Sand Pebbles, 1966) i v oblíbených žánrových titulech (Modré uniformy, 1970; Vítr a lev, 1975 ; pokračování Love Story nesoucí název Oliverův příběh, 1978). Hned třikrát vytvořila filmový pár s Genem Hackmanem: ve westernech Lov (1971) a 700 mil v sedle (1975) a v thrilleru Princip domina (1977). Role cílevědomé zpěvačky Jessiky v romanci Začít znovu (1979) přinesla Bergenové oscarovou nominaci.

Světová proslulost Candice Bergenové na poli fotožurnalistiky mnohdy určovala také její filmové úlohy. V Lelouchově psychologickém dramatu Žít a užít (1967) zosobnila reportérku Candice, které propadne novinář Richard (Yves Montand). V Attenboroughově velkofilmu Gándhí (1982) pak představovala drobnou, ale klíčovou úlohu britské fotografky Margaret Bourke-Whiteové.

Candice Bergenová ve filmu Sex ve městě S novinařinou je spjata i nejslavnější úloha Candice Bergenové: televizní reportérka Murphy Brownová ve stejnojmenném sitcomu z let 1988 až 1998. Seriál vznikl na základě společenské objednávky volající po zralé, sebevědomé a samostatné ženské hrdince a nakonec se stal velkým popkulturním fenoménem. Na obrazovce vydržela postava Murphy Brownové dvanáct roků, Bergenová ji zosobnila ve čtvrt tisíci epizod: 247 dílů měl samotný seriál, postava se ale objevila i v Seinfeldovi (1992), Ink (1997) a ve Family Guy (2000). Bergenová pojala hrdinku částečně jako své alter ego; seriál jí umožnil nahlas kázat vlastní politické a feministické názory. Figura matky samoživitelky na televizní obrazovce často provokovala republikánské politiky. Vyléčená alkoholička a sobecká, vznětlivá ženská však nikdy nepatřila k typickým role models, tedy postavám, s nimiž by se chtěly ztotožnit statisíce. Zbývá jen doplnit, že Bergenová za svou roli získala pět cen Emmy a dva Zlaté glóby.

Candice Bergenová ve filmu Ženy Pokud se v osmdesátých letech zdála herecká dráha Candice Bergenové uzavřena, po Murphy Brownové přišla nová vlna filmových nabídek. Oděna v luxusním kostýmku představuje povýšené, tvrdošíjné kariéristky, jež si „podávají“ ústřední hrdinku. Zaskvěla se jako bývalá misska Kathy Morningsideová ve Slečně Drsňák (2000) nebo starostka Hennigsová v Holce na roztrhání (2001). Nechyběla snad v žádném „ženském filmu“ z lepší společnosti: hrála šéfredaktorku Vogue Enid Meadovou v seriálu Sex ve městě (2002-04) i ve stejnojmenném filmu (2008). Je špičkovou advokátkou Schmidtovou ze seriálu Kauzy z Bostonu (2005-08). S menšími úspěchy se představila v Letušce 1. třídy (2003), Ženách (2008) nebo ve Válce nevěst (2009). Potvrzuje zde výrazné komediální vlohy, díky nimž ironizuje typ přezíravé dámy. Vůbec poprvé takovouto postavu Bergenová představila už v Cukorově dramatu Bohaté a slavné (1981).

Candice Bergenová Candice Bergenová je ve Spojených státech brána jako ikona ženské emancipace. Hollywood dobyla hned dvakrát, uspěla i jako fotografka. Z Evropy je nesnadné odhadnout, kde končí Bergenová a začíná Murphy Brownová či některá z jejích dalších nepřehlédnutelných postav. Ona sama si však poctivě rozlišuje: s koncem jejího slavného seriálu odmítla nabídku na reportérskou pozici v publicistickém pořadu 60 Minutes – s vědomím, že se stala herečkou ztělesňující novinářku, sama na další žurnalistickou profesi rezignovala. V letech 2000-01 vedla talkshow Exhale with Candice Bergen.

Bergenová byla od roku 1981 provdána za francouzského režiséra Louise Malleho, manželství vydrželo až do jeho smrti v listopadu 1995. V roce 2000 si vzala obchodníka a filantropa Marshalla Rose.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.