Bohumil Hrabal: Jak jsem psal anglického krále

19. 3. 2006 - 2:42 | Téma | red

Bohumil Hrabal: Jak jsem psal anglického krále zdroj: tisková zpráva

Bohumil Hrabal se narodil 28.3.1914 v Brně a zemřel 3.2.1997 po pádu z okna v pátém patře pražské nemocnice na Bulovce, kde se léčil

Bohumil Hrabal se narodil 28.3.1914 v Brně a zemřel 3.2.1997 po pádu z okna v pátém patře pražské nemocnice na Bulovce, kde se léčil. Téměř celé dětství prožil v prostředí pivovaru, které zobrazil ve své vzpomínkové próze Postřižiny. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze zároveň však navštěvoval přednášky z dějin literatury, umění a filosofie, a tak kariéru právníka nikdy nenastoupil. Hrabal vždy projevoval intenzivní zájem o dění kolem sebe a pestré lidské osudy, s nimiž se setkával.

Bohumil Hrabal V průběhu války pracoval jako železniční dělník a výpravčí. To se, stejně jako všechna jeho pozdější zaměstnání, odrazilo v jeho literární tvorbě. Za svého života vystřídal řadu profesí. Byl například pojišťovacím agentem, obchodním cestujícím a brigádníkem v kladenských ocelárnách. Po těžkém úrazu nastoupil ve Sběrných surovinách jako balič starého papíru a ještě později pracoval jako kulisák v pražském Divadle S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou). Spisovatelem z povolání se stal teprve v roce 1963 a byl jím až do své smrti.

V období normalizace nesměl nejprve několik let oficiálně publikovat a psal jen do samizdatových a exilových periodik. Posléze mu bylo umožněno publikovat alespoň částečně, avšak pouze pod dohledem cenzury. Většina Hrabalových knih zpracovává jeho bohaté životní zkušenosti a osudy lidí jemu blízkých i lidí cizích, které tak rád potkával. Látku pro ně čerpal převážně v prostředí svých oblíbených výčepů, hospod, hospůdek a restaurací. Jeho tvorba je specifická nejen svým obsahem, ale také formou a je dobře známa i v zahraničí.

Bohumil Hrabal To, o čem a hlavně jak psal, dobře ilustruje i zrod románu Obsluhoval jsem anglického krále (1980). Sám autor během jedné besedy v roce 1989 vylíčil, jak se v městečku Sadská setkal s člověkem, na základě jehož vyprávění kniha vznikla. Zašel si prý tenkrát na pivo do jednoho místního hotýlku a dal se do řeči s tamním vedoucím, který kdysi začínal jako pikolík, prodávající párky na nádraží.

Ten rozhovor byl jakýsi spouštěcí impuls, a tak Hrabal druhý den po příjezdu domů sednul k psacímu stroji, nasadil do něj roli papíru a začal psát. Jak se děj rozvíjel, přicházely další asociace a během osmnácti dní nepřetržité práce vznikla životní anabáze malého číšníka v době před druhou světovou válkou, za války a po ní. Dějová linka příběhu je spletena z množství rozličných situací, scén, historek a anekdot a zároveň reflektuje zhruba třicetileté období českých dějin. Pak už prý jen stačilo vzít nůžky, popsaný papír rozstříhat na jednotlivé listy, ty sestavit a kniha byla prakticky hotova.

A právě Hrabalovu knihu Obsluhoval jsem anglického krále, která je přímo nabita spoustou příběhů, z nichž každý sám o sobě by vydal na celovečerní film, převedl do podoby scénáře Jiří Menzel. Nový český film Obsluhoval jsem anglického krále se začal natáčet 9. března a premiéru by měl mít ještě letos v prosinci.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.