Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti - recenze

24. 3. 2016 - 10:09 | Recenze | František Fuka

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti - recenze zdroj: tisková zpráva

Je to další reboot Batmana (znovu uvidíme, jak mu zabili rodiče). Je to pokračování Muže z oceli. Je to introfilm Wonder Woman, Aquamana, Cyborga a Flashe (budoucí "Ligy spravedlivých"). Je tam taky Lex Luthor, Doomsday, generál Zod, Lois Laneová a nový Alfred (Jeremy Irons). Je tam taky Laurence Fishburne, Diane Laneová, Holly Hunterová, Kevin Costner a několik dalších kvalitních herců.

Je tam úplně všechno, stálo to několik set milionů dolarů a má to dvě a půl hodiny.

A je to nuda.

Nejdřív ale ty dobré zprávy:

Casting je skoro perfektní. Ben Affleck je správný zničený, stárnoucí, životem otlučený Batman. Gal Gadotová je patřičně sexy i drsná Wonder Woman. Henry Cavill je pořád stejně dobrý Superman a Jeremy Irons je Jeremy Irons. I u Lexe Luthora se dá překousnout, že je to vlastně jen excentričtější kopie Marka Zuckerberga ze Social Network.

Ovšem pozor! Všechny ty postavy jsou kvalitně obsazené a mohly by na plátně předvést opravdový herecký koncert, který by měl všechnu tu tragičnost, osudovost i nadlidskost, kterou od comicsového filmu očekáváme. Jenže to by musel mít film úplně jiný scénář! Většina scén v BvS:ÚS nutí hrdiny dělat věci, které nedávají v kontextu vývoje jejich postav v danou chvíli smysl. Buď jsou příliš uspěchané, nebo přímo v rozporu s tím, co bychom v danou chvíli od této postavy logicky očekávali. Pozor, nevytýkám postavám, že se chovají nelogicky. Vyčítám jim, že se nechovají tak, jak by se ta která postava měla v danou chvíli chovat vzhledem k tomu, co o ní víme, co ví ona a v jaké situaci se nechází. Tvůrci očekávají, že o tom prostě nebudeme přemýšlet, protože jsou epicky nasnímané, s epickou hudbou (Zimmer + Junkie XL na autopilota).

V BvS:ÚS se nevyskytuje humor. Pamatuji si všehovšudy dvě vtipnější hlášky, z nichž jedna je slyšet na konci tohoto traileru:

(Ke konci filmu, v těch nejvypjatějších smutných scénách, se značná část diváků [nikoliv recenzentů, ale mladých diváků z cílové skupiny] pochechtávala v nesprávných okamžicích, ale to je příliš málo a příliš pozdě.)

A protože se ve filmu nevyskytuje humor, tvůrci jdou cestou Nolanových temně osudových Batmanů, což je sebevražedné rozhodnutí, protože nemají k dispozici ani zdaleka tak kvalitní scénář a režiséra. Nolanovým Batmanům se podařilo vytvořit konzistentní svět, který je epický, nadživotní, ne všechno v něm dává logický a fyzikální smysl, ale všechno je to konzistentní a okouzlí nás to, takže ty logické a fyzikální nesmysly přehlédneme.

To je velmi těžké, a pokud se to nepodaří (jako v BvS:ÚS) a pokud má film dvě a půl hodiny (jako BvS:ÚS), je zaděláno na katastrofu.

Tenhle film vůbec nepůsobí jako srozumitelně odvyprávěný příběh, ale jako výběr "best of" scén z nejlepších comicsových filmů posledních let, které byly velmi neobratně sešity do něčeho, co má připomínat příběh. Takže například:

  • Název filmu naznačuje, že se v něm utká Batman se Supermanem, ale to trvá jen asi 15 minut a dojde k tomu pouze proto, že nezazní asi dvě-tři vysvětlující věty (a že Superman nepoužije své schopnosti).
  • Název filmu naznačuje, že v něm dojde k založení Ligy spravedlivých, ale není to pravda a Flash, Aquaman a Cyborg jsou v něm přibližně 15 vteřin každý. I Wonder Woman hraje jen velmi vedlejší roli.
  • "Vedlejší role" ovšem hraje i mnoho dalších postav, od kterých bychom očekávali mnohem víc. Třeba to, co provádí Lois Laneová s jistým důležitým objektem jen proto, aby zůstala za každou cenu relevantní pro děj filmu, je jako něco z české bláznivé komedie.
  • Co dokáže a nedokáže Superman, to se divoce mění minutu od minuty podle toho, co vyžaduje scénář. Jednou uletí mnoho kilometrů během sekundy, jindy se mu nepodaří uhnout střele z malého ručního granátometu...
  • Analogicky měli scenáristé problémy nějak zamontovat Batmana do závěrečné bitvy, ve které puká země a padají domy. Takže většinu bitvy nedělá o moc víc, než že na poslední chvíli vždycky uskočí.
  • Zdá se, že nakonec za úplně vším ve filmu stojí Lex Luthor. Lex Luthor je ovšem magor, takže se musíme smířit s tím, že jeho ďábelské plány nedávají pražádný smysl a shodou okolností mu většinou vyjdou. Lišácké, páni scénáristi!

BvS:ÚS má scénář plně srovnatelný s libovolným dílem Transformers. Což by se dalo lépe vydržet, kdyby ve filmu bylo víc humoru (ať už chtěného nebo nechtěného) nebo něco opravdu vizuálně úžasného. Což se - k mému upřímnému překvapení - nestalo.

Film vypadá, jako že stál hromadu prachů, ale nemá pořádnou výtvarnou jiskru, skoro v žádném ohledu. Například poslední videohra s Batmanem mi připadala vizuálně působivější než většina záběrů v BvS:ÚS. V tomhle filmu ani nepoznáme rozdíl mezi Gothamem a Metropolis, které se, kupodivu, nacházejí asi tři kilometry od sebe. Respektive, vypadá to, jako by Gotham byl předměstím Metropolis.

Dočkáme se zpomalených záběrů, přepáleného osvětlení a velké zrnitosti, ale většina z toho na mě nefungovala ani na té nejnižší úrovni "vypni mozek a bav se". Akční scény jsou nenápadité, nepřehledné a CGI z nich kouká na sto honů. Nevěřil bych, že je natočil stejný člověk jako Watchmen nebo 300. Nejsou dokonce ani na úrovni problematického, ale zábavně fantasmagorického Sucker Punche. A navíc je jich málo! Pokud se na film těšíte jen kvůli akčním scénám, směle můžete vypustit přibližně 100 úvodních minut.

Většina toho, co jsem napsal, zní jako zdrcující kritika nestravitelné sračky. Tak to ale není. Jde jen o zářný příklad toho, jak špatně může film dopadnout, když je pouze mechanicky, necitlivě sestavován jako merchandisingový produkt. Pak ho nemohou zachránit sebelepší herci a sebevětší rozpočet. Přestože jsem ze série Avengers už poněkud unaven, většina jejích filmů dokázala se svými postavami mnohem víc než BvS:ÚS.

BvS:ÚS není katastrofa. Je to jen poněkud nudný a nezajímavý film, na který okamžitě po zhlédnutí zapomenete. Což je - vzhledem k jeho ambicím a rozpočtu - docela velká katastrofa.

P.S: České titulky jsou - na rozdíl od Muže z oceli - velmi slušné.

Hodnocení: 40%

Zdroje: FFFILM

ČLÁNKY O FILMU

Komiksové reparáty, aneb když vám první průšvih superhrdinské dveře nezavře

Komiksové reparáty, aneb když vám první průšvih superhrdinské dveře nezavře

9. 4. 2019 | Téma | Matěj Svoboda

Když to nevyjde poprvé, je potřeba zkoušet to znovu. Napravit si reputaci po roli v nepovedené comicsovce není nic těžkého. Filmů se superhrdiny je totiž čím dál víc, někdy ale ani druhá šance nepomůže...
Nejvýdělečnější filmy roku 2016? Star Trek, X-Meni a nový Den nezávislosti

Nejvýdělečnější filmy roku 2016? Star Trek, X-Meni a nový Den nezávislosti

3. 1. 2016 | Téma | Vojtěch Karlík

Jaké budou nejvýdělečnější filmy roku 2016? Přesná čísla samozřejmě nemáme, nejsme věštci, ale některé zahraniční servery už bez skrupulí odhadují hrubé tržby největších filmových hitů. Zkusili jsme to tedy také a vyšlo nám, že příští rok si některá hollywoodská studia namastí pořádně kapsy.
13 nejočekávanějších filmů roku 2016

13 nejočekávanějších filmů roku 2016

31. 12. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Rok se s rokem sešel a pomalu je třeba uvítat novou filmovou sezónu. Zatímco letošní rok patřil především očekávání kladeným na nové Hvězdné války, příští rok se zatím vybarvuje jako souboj mezi komiksy DC a Marvelu. Možná však, že se ještě dočkáme podobného překvapení, jakým byl letos Šílený Max nebo Sicario. Mezi třinácti nejočekávanějšími filmy si něco svého vybere každý. 
Exkluzivní ukázka z Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti

Exkluzivní ukázka z Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti

1. 12. 2015 | Trailery | Vojtěch Karlík

Chystaný Batman vs. Superman nesmí být v žádném případě průšvih. Prostě nesmí. Nolanova batmanovská série je definitivně za námi a nový film s Benem Affleckem zatím budí u fanoušků jen opatrné reakce. Nyní jsme se dočkali dalšího exkluzivního poodhalení v novém videu.
Ben Affleck prý bude režírovat samostatný film s Batmanem

Ben Affleck prý bude režírovat samostatný film s Batmanem

30. 6. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Zapomeňte na spojení značky Batman a režiséra Christophera Nolana. Je to minulost, která se nevrátí. Nyní se chystá snímek Batman vs. Superman, kde si roli černě oblečeného bojovníka za spravedlnost zahraje Ben Affleck. Nyní se navíc začalo spekulovat o tom, že se populární herec ujme v dalším díle i režie.
Batman v Superman - létající Batwing odhalen

Batman v Superman - létající Batwing odhalen

11. 5. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Když se na internetu minulý měsíc objevil trailer k filmu Batman v Superman, fanoušci zachytili v rychlém záběru cosi, co rozhodně vypadalo jako létající koráb Batwing. Záběr byl však tak rychlý, že zůstalo jen spekulací. Zatímco všichni čekáme na další trailer z očekávaného hitu, producenti poskytli do médií regulérní obrázek batmanovské stíhačky
Batman v Superman: Dawn of Justice - podívejte se na vydařený trailer

Batman v Superman: Dawn of Justice - podívejte se na vydařený trailer

18. 4. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Batman v Superman: Dawn of Justice dorazí do kin až za rok, nicméně první informace ukazují na spektakulární podívanou. Temný svět Batmana a pozitivní přístup Supermana se zde poprvé střetne na velkém plátně s desítkami digitálních efektů. Podívejte se na trailer, který ukazuje první záběry z filmu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.