Anomalisa - recenze

17. 3. 2016 - 10:11 | Recenze | František Fuka

Anomalisa - recenze zdroj: tisková zpráva

Michael Stone (David Thewlis) přilétá do Cincinnati, aby zde odpřednášel další ze svých úspěšných motivačních přednášek, ale tíží ho přemýšlení o marnosti života, stárnutí, neopětované lásce před 10 lety a tak dále...

Podaří se mu v hotelu sbalit jednu z fanynek svých přednášek jménem Lisa (Jennifer Jason Leighová). Bude z toho něco víc, než krátký okamžik štěstí v moři deprese?

Nový film Charlieho Kaufmana a Duke Johnsona není tak tradiční, jak by se zdálo z popisu děje. Je to totiž film animovaný (s mechanickými loutkami, Trnkovým stylem) a všechny postavy kromě hlavních dvou mluví Tom Noonan (včetně žen a dětí)!

Netradiční forma (animace, stejné hlasy) má v tomto filmu svůj důvod. Symbolizuje a prohlubuje odcizení a samotu, kterou hlavní hrdina pociťuje i když je obklopen lidmi a má rodinu.

Většina filmu se odehrává v hotelu a pozůstává z toho, že Michael provádí rutinní úkony, které se v hotelu normálně provádějí, kouká do zdi a trpí typickými traumaty dobře situovaného muže ve středním věku, kterému ke štěstí nestačí to, že se může slušně najíst, pohodlně vyspat a nikdo ho nebombarduje.

Traumata se projevují i snovými sekvencemi, ve kterých je ta skutečnost, že se díváme na loutky, používána k prohloubení snové atmosféry. Ale musím bohužel konstatovat, že po prvotním okouzlení formou filmu jsem se poměrně záhy dostal do rozpoložení, kdy mi bylo velmi jasné, kam a jak se bude příběh ubírat, a jen občas jsem byl vyveden z konceptu nějakým nápaditějším okamžikem.

Anomalisa je námětem i atmosférou něco velmi podobného jako Ztraceno v překladu. Ale nemá Billa Murraye a Tokio.

Hodnocení: 70%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.