Amazing Spider-Man 2 slibuje nakročit na seriálovou strunu

24. 4. 2014 - 8:55 | Téma | Ladislav Loukota

Amazing Spider-Man 2 slibuje nakročit na seriálovou strunu zdroj: tisková zpráva

Albert Einstein kdysi údajně napsal, že "šílenství je dělat jednu věc znovu a znovu stejným způsobem a očekávat různé výsledky". V tomto ohledu je jenom příznačné, že nynější díl Amazing Spider-Man 2 a "starého" Spider-Mana 2 s Tobeym Maguirem od sebe dělí méně než deset let. Ačkoliv tak restartovaná série o Pavoučím muži lije stále více peněz do rozpočtu a snaží se i o mírné inovace v mezích slušnosti, jejím největším problémem je právě všeobecný dojem z nastavované kaše. 

Na první pohled se zdá, že s touto pověstí Amazing Spider-Man 2 nic moc dělat nechce. V něčem dokonce "nová dvojka" upustila páru novinek – například když předloňský Spider-Manův kostým výrazně posunula blíže ke komiksové předloze, neřknu-li k podobě kostýmu ve filmové trilogii Sama Raimiho...

spiderman2-2 zdroj: tisková zpráva

Snímek, který premiéruje dnes večer, tak zjevně chce dále vykračovat taktikou tradičního hollywoodského pokračování: stejný režisér Marc Webb (500 dní se Summer) pomocí stejných postav (Andrew Garfield, Emma Stone) rozehrává další dílek příběhu dospívajícího superhrdiny. Tentokrát se ve filmu objeví hned trojice záporáků, hlavní housle však má hrát Jamie Foxx jako elektrizující a patřičně tragický antihrdina Electro. Po jeho boku však nebude chybět i navrátivší se Peterův "nejstarší kamarád" Harry Osborn alias Green Goblin. Trojici pak doplňuje The Rhino, ruský mafián s obličejem Paula Giamattiho. Film navíc plánuje rozehrát vznik i dalších tradičních záporáků Spider-Mana, především Venoma.

spiderman2-3 zdroj: tisková zpráva

A právě odtud vane ona změna nejzásadnější, ač na první pohled nepatrná. Zatímco Raimiho deset let starý Spider-Man 2 zůstával projektem tehdy ještě ojedinělého řádu, nynější Amazing Spider-Man 2 si dobře uvědomuje, že musí nabídnout více než jen pozlátko. A vydává se proto cestou na způsob Marvelu.

Příliš velké plány?

Stojí-li tak vlastně něco za pozornost, není to ani tak výčet nových zloduchů nebo výše rozpočtu digitálních trikařů, ale především snaha se alespoň trochu vymezit vůči trilogii Sama Raimiho skrze inovované vyprávění. Již delší dobu se ví o plánovaných dalších dvou pokračování Amazin Spider-Mana pro roky 2016 a 2018, filmaři by rovněž rádi natočili samostatné filmy věnované Venomovi a navíc také zlodušské formaci Sinister Six. První recenze ostatně vypichují, že jednou z mála inovací je na Amazing Spider-Man 2 právě skoro až seriálové zastření tajemné smrti rodičů Petera Parkera – přesně ve stylu snahy rozdmýchat daleko rozsáhlejší příběh, než 142 minut trvající zápletku kolem Parkera.

zdroj: Archiv

Právě jejich nepřirozenou smrtí začínají první minuty Amazing Spider-Man 2 a zápletka dále rozjíždí rozplétání déle trvající konspirace ohledně OsCorp. A vyprávění podobné seriálům druhým dílem rozhodně neskončí – příkladem, že si filmaři nechávají trumfy zandané velmi hluboko v kapse, je třebas absence Spider-Manovy nejslavnější lásky Mary Jane. Tu si ze "staré" trilogie můžete pamatovat jako krásku s tváří Kirsten Dunst. Současná kráska Gwen Stacy (Emma Stone) naopak bude dle komiksové předlohy časem odsunuta na vedlejší kolej. Původně se však měla postava Mary Jane mihnout i v nynějším Amazing Spider-Man 2 (hrát ji měla Shailene Woodley, hlavní hrdina Divergent), nakonec si však její kultovní charakter filmaři nechali zandaný až do Amazing Spider-Man 3.

zdroj: YouTube.com

Zapomenuto. Spiderman Sama Raimiho nahradila nová série.

Vyprávění inspirované seriály tak slibuje sérii Spider-Man oživit zvraty, na které jsme zvyklí z televizních obrazovek, a které nelze dělat v uzavřených filmech. Jeden takový ostatně číhá i ve finále nynějšího filmu. Uvidíme však, jestli nafouknutý rozpočet, rozvlečenější vyprávění a vyšší sebevědomí budou v současné éře dostačovat. Spider-Man sice vždy cílil na úletovou zábavu s odérem popkornu, oproti onomu roku 2004 mu však vyrostla hromotlucká konkurence. Klesající prestiž značky je ostatně vidět z horšících se čísel hodnocení v porovnání s předešlou trilogií Sama Raimiho. Samotné mírně stagnující výdělky (752 milionů u Amazing Spider-Man z roku 2012) sice prakticky zajišťují, že snímek opět vydělá velehory peněz – je však na místě se ptát, půjde-li v součtu o zábavnější pokoukání i pro diváky nad 15 let.

Recenzi nového filmu Amazing Spider-Man 2 přineseme ještě dnes.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.