9 písní (9 Songs)

5. 7. 2005 - 11:47 | Téma | red

9 písní (9 Songs) zdroj: tisková zpráva

SEX: Šokantní experiment Michaela Winterbottoma (NONSTOP PÁRTY), a zároveň jeden z těch filmů, které vám o vztahu řeknou víc, než pohled do zrcadla. "Představte si GERRYHO, kde je místo chůze sex a místo rozhlížení po poušti rockové koncerty." Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK.+ Fotogalerie. Zítra: KINSEY. Představte si Gerryho, kde je místo chůze sex a místo rozhlížení po poušti rockové koncerty

Představte si Gerryho, kde je místo chůze sex a místo rozhlížení po poušti rockové koncerty.
Zachytit nuance milostného vztahu tak subtilně a přitom syrově, jako se to podařilo Michaelu Winterbottomovi v 9 Songs… to se hned tak nevidí. Neslýchaně otevřené erotické scény a absence běžného děje však tento digitální film se sotva celovečerní stopáží 70 minut pasují mezi filmy, které potěší jen vybrané obecenstvo.


Po skvělém roce 2002, kdy Winterbottom nejprve slavil úspěch s uprchlickou skicou Na tomto světě (In This World) a vzápětí také s hektickou hudební tragikomedii Nonstop párty (24 Hours Party People), přišla léta spojená s experimentováním na téma milostného příběhu. Sci-fi Code 46 nejen názvem připomíná Wong Kar-Waovo 2046, v 9 Songs potom režisér milenecký vztah ohlodal až na sex.
9 Songs Spojovacím prvkem drtivé většiny Winterbottových filmů je snaha o zachycení autenticity. Ať šlo o paradokumentární drama Vítejte v Sarajevu (Welcome to Sarajevo), mrazivě romantický western The Claim a zmiňované Nonstop párty, či Na tomto světě, divák má pokaždé dojem, že je uprostřed děje. Bezprostřední atmosféra, ruční kamera (Marcel Zyskind) a naturální svícení charakterizují i nejnovější 9 Songs.

Matt (Kieran O’Brien) je Londýňan a polárník. Na koncertě kapely Black Rebel Motorcycle Club se seznámí se studující Američankou Lisou (Margo Stilley). V následující scéně se hrdinové milují. Pak jdou na koncert. Pak se milují. Pak jdou na koncert.
Sex, koncert, sex, koncert, sex, koncert. Monotónně, dalo by se říct. Občasné krátké sekvence z Mattovy výpravy do Antarktidy působí jako pohledy na horizont a zasazují schéma do melancholického rámce, jehož hrany jsou asi tak milosrdné a plyšové, jako břity nové žiletky.

9 Songs Ačkoli hrdinové chodí především na rockové koncerty partiček Franz Ferdinand, The Dandy Warhols, Primal Scream atd., nejvýraznějším momentem je sólové představení pianisty Michaela Nymana, na které paradoxně oproti předchozím dorazí oba hrdinové vykoksovaní (a dají vzpomenout na excentrického Tonyho Wilsona v nezapomenutelném pojetí Stevea Coogana z 24HPP.
Nymanova hudba je také pojítkem intimních scén filmu a dává jim nepřehlédnutelnou harmonii a z toho plynoucí krásu. Vůbec nezáleží na tom, že ti dva na scéně nejsou krásné superstars a že se jim potí zadky.
O’Brien se Stilleyovou navíc působí za všech okolností přirozeně a přesvědčivě. Ty drobné hádky nahánějí husí kůži.

9 Songs Na 9 Songs je pozoruhodné, jak se Winterbottomovi podařilo skloubit dvě atrakce, které obvykle ve filmu působí jednoznačně zpomalujícím dojmem: sex a koncert. Sex tady funguje místo akce a koncert je časem pro vyplavení emocí.
Kouzlo 9 Songs spočívá v absenci dramatického příběhu a vývoje figur. Dějem uprázdněný prostor si má divák šanci zaplnit úvahami nad smyslem drobných nuancí v pozicích milenců. Nad směřováním k fetiši a masturbaci (Lisa Matta odmítne, on jde vařit a ona si zapne vibrátor) a zpět. Nad změnou intonace těch pár slov, která mezi sebou hrdinové prohodí. Ne, charaktery se v 9 Songs opravdu nezmění. Vyvíjí se tu ale vztah samotný. Winterbottom jej zaznamenal s podobným citem, jako před lety Gus Van Sant v Gerrym.

9 Songs Nakonec záleží na vkusu diváka, jestli jej nahá těla urazí, jestli mu to celé přijde jako sebestředná úchylárna… nebo jestli tam najde tlamu naděje a hák stesku… jak momentálně nacházím v Reznorově Right Where It Belongs.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.