7 přeobsazených herců a hereček v ikonických rolích

9. 11. 2018 - 14:30 | Téma | Václav Rybář

7 přeobsazených herců a hereček v ikonických rolích zdroj: tisková zpráva

Claire Foy je v aktuální adaptaci slavné knižní série Milénium už třetí herečkou, která ztvárnila hackerku Lisbeth.

Dívka v pavoučí síti se vrací k postavám Lisbeth Salander a novináře Blomkvista, ale režisér Fede Alvarez se rozhodl, že půjde proti vůli studia a obsadí nové herce. Nebylo to tak těžké, protože Daniel Craig nebo Rooney Mara se k návratu přemluvit nenechali. I oni byli ve Fincherově adaptaci “náhradníky”, protože snímek vzniknul několik let po domácí adaptaci, v níž si role zahráli Noomi Rapace a Michael Nyqvist. Když Fincher o Vánocích svou drsnou severskou detektivku vrhnul do kin, očekávaly se velké věci. Kritika i diváci sice film pochválili, ale devadesátimilionový rozpočet byl příliš velkou přítěží. Na tyhle dospělé filmy prostě tolik lidí nechodí.

Úvahy o možných pokračováních tehdejší trilogie šly proto k ledu a studio se k sérii vrací až po sedmi letech - adaptací, která sice spadá do knižní série, ale pochází již z pera nového autora. Není divu, že i Fede Alvarez chtěl začít tzv. od nuly a do role Lisbeth obsadil Claire Foy, kterou možná znáte ze seriálu The Crown. V jeho nadcházející sezóně i ona pozná, jaké je to být střídána - děj se totiž posune o dekádu kupředu a Claire nahradí v roli královny Alžběty II. starší herečka Olivia Colman.

Tohle střídání herců v rolích postav není v Hollywoodu ničím novým, ale dnes jsme se omezili na střídání postav v rámci narativních celků či sérií. Nepatří sem Bondové nebo seriálový Doctor Who, kde je střídání herců přirozenou součástí celého konceptu. A nepatří sem to, že se na základě neshod s hercem vyškrtne z pokračování jedna postava a nahradí se jinou, tak jako se to třeba stalo ve třetích Transformerech Megan Fox nebo ve čtyřce Shiovi LaBeoufovi. Stačí číst dál a na modelových sedmi případech vše snadno pochopíte.

Terrence Howard (Iron Man)

terrencehoward zdroj: tisková zpráva

Marvel ze začátku svým hercům nedával příliš štědré honoráře a zdůrazňoval, že to dělají pro slávu a světlé zítřky. Robert Downey jr. věděl moc dobře, že potřebuje hit, takže si začal diktovat podmínky později, ale Terrence Howard měl slušně našlápnuto, a tak si při přípravách druhého Iron Mana postěžoval na skromnou gáži. Jeho agent se šprajcnul a než si to oba uvědomili, už v Marvelu hledali nového Rhodeyho.

Někdo v zákulisí prý dokonce utrousil, že dva černošské herce od sebe přece nikdo nerozezná. My si teda změny všimli, ale dnes už po těch několika zářezech těžko vidět pod maskou War Machinea někoho jiného než Dona Cheadlea. Terrence naštěstí své chyby dlouho nelitoval a našel zlatou žílu v televizním byznysu.

Katie Holmes (Temný rytíř)

katieholmes zdroj: tisková zpráva

Někteří zlí jazykové tvrdí, že Christopher Nolan neumí na stříbrném plátně správně uchopit ženské postavy a staví je vždycky do jednoho nebo druhého světla. Nic mezi neexistuje. Nebudu se s vámi dohadovat, jestli to tak je, ale byl to dost možná jeden z důvodů, proč Katie Holmes po Batman začíná příliš neprahla po tom, aby se vracela do dost omezené role Wayneovy přítelkyně.

Místo toho dala přednost jedné z hlavních rolí v komedii Ženy v balíku. Kdo by si nechtěl zahrát ve filmu s Diane Keaton a Queen Latifah, no ne? Dnes už by možná Katie volila jinak, ale zmýlená neplatí. Po roli skočila Maggie Gyllenhaal a udělala dobře, protože světe div se, postava Rachel Dawes byla v Temném rytíři o poznání zajímavější. Nebo že by to bylo právě výměnou hereček? Odpovězte si sami.

Edward Norton (Hulk)

edwardnorton zdroj: tisková zpráva

Historie filmového Hulka je pěkně zamotaná. Po solidním, ale předražené a možná až moc dramatické adaptaci od Anga Lee, chtěl Universal začít nanovo. Domluvil se s Marvelem a snímek se dokonce stal oficiální součástí MCU, což je dnes skutečnost, ke které se Marvel příliš nehlásí. Hlavní roli místo Bany získal tehdy poptávaný Edward Norton, ale neustále si producenty a režiséra dobíral požadavky na změnu replik nebo rovnou celých scén a vlastně předváděl všechno, co lze čekat od primadony.

Studia naštěstí nemusela řešit, jak se ho zbaví, protože Neuvěřitelný Hulk byl u fanoušků propadákem a nebýt druhého Iron Mana, který potvrdil oblíbenost komiksových hrdinů ze stáje Marvel, skoro by celé MCU pohřbil už v zárodku. Norton později prohlásil, že jedna superhrdinská štace mu bohatě stačila, ale Marvel mu nikdy nehodlal znovu zavolat. Do Avengers bez váhání obsadil Marka Ruffala, který byl zelenému zlobrovi souzen.

Richard Harris (Harry Potter)

richardharris zdroj: tisková zpráva

A teď ze smutnějšího soudku. Občas se prostě musí klíčová role přeobsadit, protože zasáhne vyšší síla. Přesně to se stalo v případě Richarda Harrise, který hrál v prvních dvou potterovkách ředitele bradavické školy, Albuse Brumbála. Cuarónova trojka byla velkým odklonem od omalovánek Chrise Columbuse. Do jisté míry i díky té téměř neviditelné výměně na postu ředitele.

Hodného strýčka Harrise, který nás opustil v pouhých 72 letech, nahradil přeci jenom energičtější a jízlivější Michael Gambon. Ten hrál Brumbála o dost jinak, ale tahle změna byla prospěšná a podpořila vážnější tón, kterým se pozdější filmy (a knížky) ubíraly. Už za týden se mimochodem dočkáme dalšího přeobsazení, tentokrát se potkáme s “mladým” Brumbálem v podání Judea Lawa v pokračování Fantastických zvířat.

Jodie Foster (Hannibal)

jodiefoster zdroj: tisková zpráva

Hrdina je vždycky tak silný jako jeho protivník. U filmů to platí stejně jako u všech ostatních příběhů. A nemusíme se vracet k Davidovi a Goliášovi, nebo k Bondovi a Goldfingerovi. Rozhodně je to i případ Mlčení jehňátek, kde sice v hlavní roli září Jodie Foster jako agentka FBI Clarice Starling, ale snímek si pro sebe krade Anthony Hopkins jako nádherně zvrácený Hannibal Lecter. Není divu, že studio chtělo natočit pokračování s výmluvným názvem Hannibal, v němž by se role obrátily.

Jodie Foster ale se scénářem a vývojem své postavy spokojená nebyla. Vrátila by se prý jedině v případě, že by mohla sama režírovat a tím pádem mít nad scénářem kontrolu. Studio cuklo, protože už se domluvilo s Ridleym Scottem. A Jodie Foster cukla taky. Role spadla do klína Julianne Moore, ale ani ona, ani pronikavé herectví Anthonyho Hopkinse nezachraňují podpůrměrný scénář a bezkrevné postavy. Jodie prostě měla recht.

Rachel Weisz (Mumie)

rachelweisz zdroj: tisková zpráva

Mumie byla blockbusterová série, která udělala v roce 1999 hvězdu jak z Brendana Frasera, tak z Rachel Weisz. Dvojka rychle následovala a pro oba to byl dostatečný odrazový můstek k solidní kariéře. Ta Fraserova pravda vyhasla o poznání dříve, a tak není divu, že když se v roce 2007 mluvit o trojce, vadil chatrný nebo přímo absentující scénář jen jednomu z nich. Fraser byl ochoten pro návrat na výsluní udělat cokoliv, Rachel se ale se studiem o brakovosti zápletky hádala tak dlouho, až si sbalila svých pět švestek a ze schůzek odkráčela nadobro.

Universal ji nahradil Marií Bello a dělal, že se nic zásadního neděje. Pomluvy o hloupém scénáři jsou prý liché, fanoušci dostanou stejně nadčasovou a podvratnou zábavu jako v případě prvních dvou dílů a navíc záporáka v podání Jeta Li. Byly to PR řečičky. Scénář byl opravdu děsný a k hloupému ději se přidalo absolutně rutinní řemeslo a duchem nepřítomní herci. V tomhle případě Rachel Weisz doslova uhnula kulce.

Linda Hamilton (Terminator)

lindahamilton zdroj: tisková zpráva

Kdo se směje naposled… Linda Hamilton je pevnou součástí prvních dvou Terminátorů a jednou z vůbec nejikoničtějších ženských hrdinek stříbrného plátna. A neříkám to jen proto, že tenkrát byla Cameronovou manželkou. Trojka ovšem vznikala s odstupem a studiu se starší Sarah Connor nehodila do krámu. A tak ji zabili mimo záběr (rakovina je nejsnazší ze scenáristických berliček).

Velká chyba, která se napravovala už o pár let později v seriálovém Sarah Connor Chronicles, kde si slavnou roli zahrála alespoň charismatická Lena Headey. Té jste ten kvér v ruce opravdu věřili. Po futuristické čtyřce se práva přesunula k novým majitelům a vznikl pátý díl Terminator: Genisys. Sarah Connor je zpátky, z děje a časové linky nezůstal kámen na kameni, ale hlavně tu máme novou snažilku Emilii Clarke.

Té jste možná věřili krocení draků, ale jako tréninkem i bojem zocelená Sarah Connor selhává po všech stránkách. Není divu, že se teď James Cameron, kterému se po letech vrátila práva, snaží během dohledu nad chystanou šestkou vymazat všechny chyby svých předchůdců. A dělá to jediným možným způsobem - ignoruje trojku, čtyřku i pětku, a plynule navazuje se starší Sarah Connor, kterou hraje starší Linda Hamilton. Sám nevím, co z toho nakonec bude, ale za tenhle uzavírající se kruh zatím dávám jednoznačný palec nahoru.

lindahamilton_new zdroj: tisková zpráva

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.