7 animáků, ze kterých Disney udělá epické hrané velkofilmy

30. 11. 2018 - 15:14 | Téma | Václav Rybář

7 animáků, ze kterých Disney udělá epické hrané velkofilmy zdroj: tisková zpráva

Lví král je jedním z mnoha trháků, které na nás Myšák v následujících letech chystá

Kdybychom chtěli, mohli bychom celý web denodenně tapetovat jen zprávami od Disneyho. Jako by nestačilo, že schramstnul Pixar a Star Wars, nebo že neomezeně vládne komiksovému trhu pod hlavičkou Marvelu. Teď si ještě dělá nároky na pohádkový žánr tím, že chrlí remaky a adaptace svých dávných značek. Není divu, už za pár měsíců se chystá rozjet svůj vlastní Netflix a potřebuje do něj maximum obsahu.

Ostatně i proto se pod jeho křídla brzy nastěhuje studio 20th Century Fox. Jak říkají v Hollywoodu, show must go on. A protože o chystaných marveláckých komiksech už asi víte první i poslední (už za čtyři měsíce nás čeká sólovka Captain Marvel a druhá část Infinity War bude následovat jen o pár týdnů později, stínovaná koprodukčním sequelem Spider-Mana), budeme si dneska povídat právě o těch pohádkách a osvědčených disneyovských značkách z minulosti.

Lví král

lvikral zdroj: tisková zpráva

Tuhle pecku asi nemusíme zdlouhavě představovat. Lví král dodnes patří k těm nejúspěšnějším disneyovkám vůbec a je dost možná nejoblíbenějším “ručně” kresleným animákem. To se ale už napřesrok změní, protože Simba se dočká nového kabátku. Jestli je víc hraný nebo animovaný, to necháme na vás, ale režisér Jon Favreau (Iron Man) už předvedl s nedávnou Knihou Džunglí, že dokáže s CGI hotové divy, aniž by to uškodilo hereckým výkonům a příběhu.

Od té doby technologie zas o kus pokročila, jak jsme mohli vidět v dechberoucím teaseru. Navíc se vrací i někteří dabéři, hudební skladatel Hans Zimmer a oblíbené písničky z původní verze. Vlastně to vypadá jako remake “záběr po záběru”, ale za tuhle snahu natřít novým lakem osvědčenou klasiku se na Disneyho opravdu zlobit nebudeme. Vypadá to úchvatně a kdo tomuhle projektu nefandí, ten nemá srdce.

zdroj: tisková zpráva

Dumbo

dumbo zdroj: tisková zpráva

Disney a Tim Burton? Pokud jste pozdvihli obočí, pravděpodobně už jste zapomněli na Alenku v Říši Divů, která šla do miliardových tržeb. Její úspěch přihrál Burtonovi hranou verzi cirkusáckého Dumba, slona s ušima tak velkýma, že… no to už vám nebudeme prozrazovat, zvlášť pokud si prastarý animák nepamatujete. Tohle je zrovna jedna z těch předloh, které jsou na fotogeničtější remake zralé.

S Burtonem za kamerou lze očekávat nějaké to drama, předčasně zmoudřelé děti, ale také špičkový vizuál a zajímavé obsazení. Všechno tohle Dumbo nabízí, takže se můžete na jaře vypravit do kina. Nutno dodat, že se produkce snímku trochu protáhla. Hlavní roli otce dětí, které se s kouzelným slonem kamarádí, si měl zahrát Will Smith, po něm pak Chris Pine, ale nakonec role přistála u Colina Farrella. Vedle něj se ve filmu objeví třeba Michael Keaton, Danny DeVito nebo Eva Green.

zdroj: tisková zpráva

Aladin

aladdin zdroj: tisková zpráva

A teď už z údivu vůbec nevyjdete. Hranou verzi slavné disneyovky o Aladinovi totiž režíruje Guy Ritchie. Ano, ten člověk zodpovědný za Sbal prachy a vypadni, Podfu(c)k nebo třeba loňského Krále Artuše. Jeho filmy jsou ukecané, břitké a často se v nich dějí věci, které jsou v přímém rozporu s tvorbou pro děti a mládež. Disney ovšem do projektu nasypal hodně peněz a chce z něj udělat regulérní letní blockbuster.

V hlavní roli se sice objeví relativně neznámý kanadský herec Mena Massoud původem z Egypta, ale roli džina z lampy si střihne Will Smith. Animované postavičce s hlasem Robina Williamse se dost možná nepřiblíží, ale něco nám říká, že se tentokrát Disney vydá úplně jiným směrem, takže spíš než krotkou pohádkovou klasiku očekáváme spíš nové Piráty z Karibiku. A to konec konců není vůbec špatná vyhlídka. Zvlášť pro Ritchieho, který potřebuje hit jako sůl.

zdroj: Vlastní

Lady and the Tramp

ladytramp zdroj: tisková zpráva

Tenhle animovaný třídní muzikál z roku 1955 si možná už pamatujete jen prostřednictvím scény, ve kterém tulák Tramp posouvá čumákem poslední masovou kouli k zhýčkané Lady z vyšších vrstev. Jednoduché poselství dostane už brzy novou srst v podobě hraného remaku, určeného primárně pro zmíněnou novou streamovací síť Disney+.

Ještě netušíme, zda budou pejskové živí nebo animovaní, ale ústřední duo promluví hlasy Tessy Thompson (Thor Ragnarok, Creed I a II) a Justina Therouxe (Leftovers, Dívka ve vlaku). Snímek už je natočený a režisér celovečerního Lego: Ninjago animáku, Charlie Bean, ho momentálně protahuje postprodukcí. Disney+ odstartuje na podzim roku 2019, takže je zatím času víc než dost.

Pinocchio

pinocchio zdroj: tisková zpráva

Slavný příběh oživlé loutky by měl režírovat Paul King, autor prvního a druhého Paddingtona. Ten ale před pár dny upsal svou duši jinému projektu, takže je otázka, zda na něj Disney bude čekat, nebo začne lovit jinde. Z kouzelného zámku se však ozvalo ujištění, že na Pinocchiovi se pracuje a že Geppetta, laskavého starce, který loutce vdechne život, by si mohl zahrát Tom Hanks - toho ostatně už brzy uvidíte jako kovboje Woodyho ve čtvrtém díle Příběhu hraček.

Tak či onak si na Pinocchia budeme muset počkat minimálně do roku 2020. Ikonická postavička nemá kam spěchat, vzhledem k její slávě může Disney očekávat velké zisky. A ať se nám pořádně protáhne nos, jestli si vymýšlíme.

Mulan

mulan zdroj: tisková zpráva

Další chystaný letní megahit tentokrát sází i na čím dál tím větší asijské publikum. Příběh o princezně Mulan je samozřejmě starý jako lidstvo samo. Kromě disneyovky z roku 1998 existuje půl tuctu čínských adaptací, takže Hollywood to nebude mít v dobývání tamních pozic snadné. Na druhou stranu snímek režíruje Novozélanďanka Niki Caro, která má na kontě skvělý snímek Pán velryb, a hlavním tahákem by mělo být obsazení.

Dívka do hlavní role se hledala dlouhé měsíce po celé Asii a nakonec vyhrála třicetiletá Liu Yifei, která se narodila v Číně, ale v deseti letech se přestěhovala do New Yorku a má tak americké občanství. Nebojte se ale, že by ji čínské publikum odmítlo, protože ji budou z vedlejších rolí jistit např. Gong Li, Jet Li nebo Donnie Yen. Disney plánuje Mulan na březen 2020. I když nestíhá původně plánované dvacetileté výročí (tenhle termín letos obsadil Louskáček), zjevně doufá, že z Mulan udělá miliardový spektákl.

Lilo and Stitch

lilo_and_stitch zdroj: tisková zpráva

Proč zrovna Lilo? Protože ačkoliv tahle disneyovka nevydělala moc peněz, stala se favoritem mnoha dětí. Přátelství malé havajské holčičky a mimozemského “psa” si vedlo skvěle na DVD a v televizích, ale ještě lépe v zábavních parcích a při prodeji merchandisingu. No a pak tu máme ještě úspěch havajské Odvážné Vaiany, takže to vlastně všechno dává smysl, tím spíš, že Stitch může být s pomocí technologie, kterou má Disney k dispozici, naanimován ve vší parádě.

Projekt dostali na starosti producenti momentálně pracující na Aladinovi, takže návrat holčičky Lilo a modrého Stitche nečekejte dřív než za dva, tři roky. Disney už si ale pravděpodobně mne ruce, když si představí prodeje všech těch plyšáků, školních penálů, plážových osušek a bůhvíčeho ještě.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Disney chystá prequel Lvího krále

Disney chystá prequel Lvího krále

30. 9. 2020 | Novinky | Adam Homola

Líbil se vám loňský Lví král? Tak to máte štěstí, protože Disney chystá nášup.
Čtyři nejzásadnější události filmového roku 2019

Čtyři nejzásadnější události filmového roku 2019

3. 1. 2020 | Téma | Matěj Svoboda

Uplynulých dvanáct měsíců znamenalo pro filmové fandy i samotný Hollywood hodně změn. Přepisovaly se žebříčky nejúspěšnějších filmů všech dob, dočkali jsme se velkých překvapení i ještě větších zklamání a možná, že se potichu změnila i pravidla, podle kterých filmový průmysl hraje. Co nejzajímavějšího se ve filmovém světě vloni událo?
Z Lvího krále se stala největší disneyovka mimo Marvel a Star Wars

Z Lvího krále se stala největší disneyovka mimo Marvel a Star Wars

12. 8. 2019 | Novinky | Adam Homola

Nový Lví král je opravdu král. Disney se může gratulovat, protože jde o film s největšími tržbami z kin ze stáje Disney, který není z univerza Marvelu či Star Wars.
Recenze: Lví král – Disney vás zve do Afriky

Recenze: Lví král – Disney vás zve do Afriky

23. 7. 2019 | Recenze | Matěj Svoboda

Předělávka klasického animáku nabízí prověřený příběh a dech beroucí audiovizuální pojetí. Stačí to na výjimečný film?
Nové záběry z Lvího krále připomínají pár týdnů vzdálenou premiéru

Nové záběry z Lvího krále připomínají pár týdnů vzdálenou premiéru

24. 6. 2019 | Trailery | Adam Homola

Disney to s Aladinem trefila a celosvětově přepočítává už přes 800 milionů dolarů, jen z kin. Mezitím chystá další těžkou váhu jménem Lví král.
Staronové disneyovky, aneb Aladinem převod animáků do hrané podoby nekončí

Staronové disneyovky, aneb Aladinem převod animáků do hrané podoby nekončí

24. 5. 2019 | Dokina.cz | Matěj Svoboda

Jaké pohádkové klasiky se dočkají nové verze po Aladinovi nebo Krásce a zvířeti? A kdy je uvidíme? 
10 filmů, které letos bude chtít vidět každý

10 filmů, které letos bude chtít vidět každý

4. 1. 2019 | Téma | Václav Rybář

Přehled nejdůležitějších masovek. Tyhle blockbustery a sequely budou hýbat diskuzními fóry.
Lví král: Disney chystá nádherný remake s hvězdným obsazením

Lví král: Disney chystá nádherný remake s hvězdným obsazením

26. 11. 2018 | Trailery | Adam Homola

Lví král patří bez debat do zlatého fondu animovaných pohádek. Jde o klasiku, která si o ten remake víceméně říká sama. A Disney nelení a remakeuje co se dá. Chystá se hraný Aladdin, příliš roztomilý sloník Dumbo a teď i animovaný Lví král.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.