6 nejlepších momentů ze Star Wars knih a her, které bude nový film ignorovat

26. 11. 2015 - 20:00 | Téma | Ladislav Loukota

6 nejlepších momentů ze Star Wars knih a her, které bude nový film ignorovat zdroj: tisková zpráva

Pokud patříte pouze mezi občasné fanoušky Hvězdných válek, existence tzv. Rozšířeného vesmíru (Expanded Universe) vám pravděpodobně utekla. Po konci původní Lucasovy trilogie však právě skrze ní nadšení spisovatelé udržovali Hvězdné války při životě. Podívejme se na ty nejlepší okamžiky.

Zatímco se Lucas v dalších třech filmech jak odvyprávět příběh mladého Anakina, pisálci, ale časem i tvůrci seriálů a her, sepsali bohatou kolekci minulosti, současnosti i budoucnosti předaleké galaxie (a neobejde se to samozřejmě bez spoilerů).

S odkoupením značky studiem Disney je však s Expanded Universe konec - byť si z něho filmaři prý možná vyberou pár postav a událostí, valná většina jeho momentů zůstane nepočítána jako kánon. Je-li to škoda či nikoliv, můžete posoudit na výběru sedmi okamžiků, kdy Expanded Universe dokázal vyrazit dech.

Smrt Chewbaccy

Dílo: Vector Prime
Filmová série Hvězdných válek to má jednoduché – prakticky celá se zaobírá zápasem Jediů a Sithů v rámci Republiky vs. Separatistů, potažmo Impéria vs. Rebelů. Jak však ze světa Hvězdných válek sepsal jiný typ příběhu? V roce 1999 už byl Expanded Universe plný všemožných variací na občanskou válku ve vesmíru, a tak tvůrci přišli s idejí na knižní řadu New Jedi Order.

chewbacca zdroj: tisková zpráva

Ta představila nepřítele zcela nového – mimozemšťany zvané Yuuzhan Vongové, kteří pocházeli z jiné galaxie a jako uprchlíci (!) si přišli podmanit „naši“ předalekou galaxii. Krom toho, že šlo o variaci příběhů o invazi ufounů na Zemi, měli Yuuzhan Vongové tu výhodu, že byli zcela z jiného těsta než zbytek známých postav. To autorům umožnilo jak prozkoumat nové myšlenky ohledně povahy Síly, tak i ukázat zcela jiný typ vyhlazovací hrozby. New Jedi Order v příštích letech dosáhl na jednu z nejepičtějších sérií – a že to myslí vážně, ukázal již první knihou své série. Na konci Vector Prime totiž probořil dogma, že na postavy z filmů nesmějí spisovatelé sáhnout, a poté, co Yuuzhan Vongové shodí na obydlenou planetu její měsíc, tu tragicky umírá Chewbacca.

Celá Thrawnova trilogie

Díla: Dědic Impéria, Temná síla na vzestupu, Poslední povel
Teď si trochu zašvindlujeme, namísto jediného okamžiku totiž zmíníme celou trilogii knih. Má to však svůj důvodů. Proč totiž měli tvůrci New Jedi Order pocit, že vše o bezprostředním období po konci původní trilogie již bylo řečeno? Lvím dílem za to mohla právě Thrawnova trilogie, kterou sepsal Timothy Zahn jako přímé pokračování dobrodružství Luka, Leii a Hana. Thrawnova trilogie ukazuje, že Impérium se nenechalo jenom tak porazit zabitím Imperátora a zničením druhé Hvězdy smrti a před svým definitivním pádem skoro obrátilo běh občanské války ve svůj prospěch.

Thrawn zdroj: tisková zpráva

Fanoušci původní trilogie tu naleznou rozvinuté vše dobré ze svých vzpomínek – sňatek Hana a Leii, obrození řádu Jedi, ale i táhnoucí se konflikt se zbytky Impéria, kterého se ujal velkoadmirál Thrawn, geniální “mimozemský” vojevůdce, který při pletichaření Imperiálů ve filmech trestuhodně chyběl. Nová Republika tu již existuje, je ale natolik křehká, že zbytky imperiální struktury stále navozují pořádné napětí z toho, jak to celé skončí.

Bastila se přidá k Darth Revanovi

Dílo: Star Wars: Knights of the Old Republic
Nejen knihy, ale i hry se však vyznačovaly vysokou kvalitou a nápaditými příběhy. Za zmínku stojí simulátory stíhaček X-Wing a Tie Fighter, akční RPG Jedi Academy i strategie Star Wars: Empire at War. Většina interaktivních titulů se však zaměřovala spíše na emulaci zážitku a zápletky odehrávající se po boku filmové trilogie.

zdroj: Archiv

RPG jménem Star Wars: Knights of the Old Republic však bylo jiné - přišlo se zápletkou stovky let před filmy, což mu dovolilo naservírovat mnohem svobodnější náhled na jinou kapitolu historie. Na svou dobu velmi “filmové” pojetí hry celému zážitku jenom prospělo. Nic by to však nebylo platné, kdyby zápletka KOTOR neobsahovala řadu dechberoucích zvratů - okamžik, kdy se na temnou stranu síly přidá druhá hlavní postava, patří bezesporu mezi jedny z nich.

Pád Coruscantu

Dílo: Star by Star
Městoplaneta Coruscant je jeden z nejlepších “vynálezů” filmových prequelů, byť samozřejmě podobný koncept sahá daleko do minulosti (prototypem je zřejmě hlavní správní svět lidstva v Asimově Nadaci). Idea, že by právě tato planeta měla padnout dobyvačné, vyhlazovací válce, je proto pro fanoušky poměrně mrazivá – nu a navíc skýtá opulentní “podívanou”.

YVWFallofCoruscant zdroj: tisková zpráva

Právě pád Coruscantu po klimatické bitvě je však předmětem dalšího románu Star by Star ze série New Jedi Order. Svět po obrovské invazi Yuuzhan Vongů nakonec i přes snahu řady hlavních postav podlehne a Nová republika je tak na pokraji zhroucení. Na konci života Coruscantu navíc umírá i hlavní představitel Nové republiky, který sebou obligátně musí vzít velkou část útočících vojsk. V New Jedi Order totiž zemřelo daleko více klíčových charakterů než je zvykem. Bylo to napínavé, strhující a zcela odlišné od toho, jak Hvězdné války fungovaly na plátně.

Anakinova předtucha Vadera

Dílo: kreslené Clone Wars
Ačkoliv je digitálně animovaný seriál Clone Wars více méně součástí dnešního kánonu Hvězdných válek, o jeho méně známé, kratší ručně kreslené verzi se z hlediska platnosti jejího děje prakticky nemluví. A je to setsakra škoda, protože kreslené Clone Wars byly po všech stránkách zajímavějších cartoonem.

zdroj: Archiv

Za jejich vznikem stojí animátor Genndy Tartakovsky, jehož unikátní styl je hned rozeznatelný, navíc kreslené Clone Wars sdělily svůj příběh na podstatně kratší ploše - celý seriál není delší než běžný film, jedná se totiž vlastně o množinu několikaminutových skečů pospojovaných příběhem uvádějícím Pomstu Sithů. Právě proto se mu také mnohem lépe daří navodit tušení, že Anakinův osud bude temnější než černá káva. Nejlépe je to vidět v halucinogenní scéně, která v zásadě na pár desítkách sekund zrekapituluje celé dění prequelů daleko efektivněji a metaforičtěji, než toho byl schopný George Lucas.

Smrt Mary Jade

Dílo: Sacrifice
Původní trio postav oživily knihy z Expanded Universe o celou řádků dalších členů rodiny. U Hana a Leii šlo o jejich děti, Jainu, Jacena a Anakina Solo, u Luka si však spisovatelé museli vymyslet i jeho ženu. Tou se stala Mara Jade, původně imperiální agentka a jakási femme fatale světa Hvězdných válek. I když nikdy neměla filmovou inkarnaci, Mara Jade se po dobu 16 let stala ikonickou součástí osoby Luka po původní trilogii, představena byla ostatně již v Zahnově první knize o Thrawnovi v roce 1991.

Mara-sacrifice zdroj: tisková zpráva

Její smrt v knize Sacrifice z roku 2007 proto byla podobně šokantní jako ta Chewbaccova - a nemohla za to pouze tragická skutečnost, ale i ruka jejího vraha. Po pořážce Yuuzhan Vongů v New Jedi Order nenapadlo totiž autory nic lepšího, než přijít s čímci jako “remakem” filmových prequelů, totiž příběhem o cestě kladné postavy k temné straně Síly. Za nového Anakina/Dartha Vadera si přitom vybrali právě Jadena Sola, tedy syna Hana a Leii. Ten v Sacrifice učiní poslední kus cesty k tomu stát se zápornou postavou, právě když v souboji zabije Maru Jade a spáchá celou další řádku ohavností.

Přestáváte se orientovat? Není se čemu divit – svět Expanded Universe si za dvě dekády své bujaré existence vymyslel řadu zajímavých látek, stejně jako vzniklo dost nepovedených děl. Z hlediska běžných diváků Hvězdných válek se však nelze divit, že Disney odsunul Expanded Universe na vedlejší kolej. Nakonec, byť jejich existenci filmy ignorují, knihy, komiksy, seriály a hry popisující výše zmíněná dobrodružství přece nezmizela z povrchu zemského.

Zdroje: Vlastní , YouTube

ČLÁNKY O FILMU

Budoucnost Star Wars je v rukách Michelle Rejwan

Budoucnost Star Wars je v rukách Michelle Rejwan

20. 6. 2019 | Novinky | Adam Homola

Marvel má svého Kevina Feigeho, zatímco Lucasfilm má Michelle Rejwan. Ta byla jmenována na nově vytvořenou pozici jménem Senior Vice President of Live Action Development & Production a má tak mít na starosti všechno co se týká Star Wars a není to animované. Tedy všechny budou hrané filmy i hrané seriály.
7 filmů, které jsou lepší díky přetáčkám na poslední chvíli

7 filmů, které jsou lepší díky přetáčkám na poslední chvíli

12. 6. 2019 | Téma | Václav Rybář

Do kin vstoupili poslední X-Meni pod hlavičkou studia 20th Century Fox. Problematickou produkci se přetáčkami povedlo jakž takž zachránit. Je to spíše náhoda nebo pravidlo?
Příští Star Wars natočí tvůrci Hry o trůny

Příští Star Wars natočí tvůrci Hry o trůny

15. 5. 2019 | Novinky | Adam Homola

Šéf Disney Bob Iger prozradil, kdo že bude mít na svědomí další filmy z univerza Star Wars. Ve hře byl Rian Johnson a pak pánové David Benioff a D. B. Weiss a krátkou slámku si vytáhli právě druzí jmenovaní.
Další tři filmy ze Star Wars dorazí až v letech 2022 - 2026

Další tři filmy ze Star Wars dorazí až v letech 2022 - 2026

9. 5. 2019 | Novinky | Adam Homola

Disney oznámila novou trilogii Star Wars, respektive data premiér příštích tří filmů. A teď už víme, že šéf Disney Bob Iger nelhal, když řekl, že si Star Wars dají pauzu.
Šéf Disney přiznal chybu a šlape na brzdy, Star Wars už tak často nebudou

Šéf Disney přiznal chybu a šlape na brzdy, Star Wars už tak často nebudou

21. 9. 2018 | Novinky | Adam Homola

Star Wars teď mají, minimálně v očích některých fanoušků, poněkud pocuchanou pověst. Sedmička to všechno docela hezky restartovala a utržila pohádkové peníze. Rogue One nebyl špatný, ale na tu miliardu se sotva vyškrábal a nebýt jedné scény s Vaderem, pokrčil bych nad filmem rameny.
Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

13. 12. 2017 | Novinky | Adam Homola

Jakkoliv tvůrci z LucasFilmu osekali oficiální kánon o hromadu věcí, pořád je v něm mnohem víc, než jen samotné filmy. Těch je v tuto chvíli devět: původní trilogie, prequelová trilogie, dvě nová pokračování a Rogue One.
Disney zveřejnila další animované filmečky doplňující příběh nových Star Wars

Disney zveřejnila další animované filmečky doplňující příběh nových Star Wars

3. 10. 2017 | Trailery | Adam Homola

Pod názvem Star Wars Forces of Destiny nenajdete nový film nebo snad hraný seriál, ale kratičké animované „filmy“ vyplňující prázdná místa kolem událostí Star Wars: Síla se probouzí.
Šéf Disney naznačil dlouholeté plány pro Star Wars – až do roku 2032

Šéf Disney naznačil dlouholeté plány pro Star Wars – až do roku 2032

27. 3. 2017 | Novinky | Adam Homola

Star Wars tady s námi budou hodně dlouho. To jsme mohli tak nějak tušit ve chvíli, kdy celou značku koupila Disney, ale teď to tu máme z úst toho nejpovolanějšího. Šéf Disney Bob Iger totiž prozradil, že kreativní tým Lucasfilmu v současné době přemýšlí nad všemi možnými příběhy ze světa Star Wars pro příští dekádu a půl.
John Boyega tvrdí, že osmé Star Wars jsou mnohem temnější

John Boyega tvrdí, že osmé Star Wars jsou mnohem temnější

13. 1. 2016 | Novinky | Vojtěch Karlík

Představitel jedné z hlavních rolí sedmých Star Wars John Boyega se nechal slyšet, že osmá epizoda je mnohem temnější. nemáme důvod mu nevěřit, ale to už tady také jednou bylo. Pamatujete?
Tajnosti, které nám musí prozradit osmé Star Wars

Tajnosti, které nám musí prozradit osmé Star Wars

4. 1. 2016 | Téma | Vojtěch Karlík

Tak předně musíme zdůraznit, že nečteme Star Wars knihy a neznáme přesně všechny detaily popsané v knihách. Na druhou stranu považujeme toto univerzum především filmové a odpovědi na nejdůležitější otázky by měly padnout ve filmech. Sedmý díl nás bavil a těšíme se na další příběh. Máme však několik otázek, na které chceme slyšet odpovědi v osmém příběhy slavné ságy.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.