10 vzkříšených filmových hitů z osmdesátek

14. 9. 2018 - 15:51 | Téma | Václav Rybář

10 vzkříšených filmových hitů z osmdesátek zdroj: tisková zpráva

Ve většině recenzí na nového Predátora se dočtete, že to možná není špatný, ale zaručeně je to zbytečný film. V tomhle ohledu si bohužel nezadá s mnohými dalšími comebacky.

Co si budeme nalhávat, osmdesátky byly v hollywoodské historii velmi specifickým obdobím, kdy se udělala velká tlustá čára za “novou vlnou” plnou dramat a ušlechtilých témat sedmdesátých let a rozjela se komerční výroba se vším všudy. Auteuři, tj. výrazné tvůrčí osobnosti byly uklizeny trochu na kraj a nastoupili dělníci pásové výroby, kteří ve velkém rozjeli ty nejúspěšnější žánry - akční filmy, horory a sci-fi, případně nejrůznější hybridy a variace na osvědčená témata. Peněz bylo na všechno dost, herci se brali z televize, ale třeba i z divadla, stand-upových show nebo rovnou z ulice a nová generace producentů rvala publiku do chřtánu přesně to, co chtělo vidět. Politická korektnost často ustoupila politické agendě (studená válka jela na plné obrátky i na stříbrném plátně) a násilí a nahota byly oslavovány, jen se při všech těch jatkách a sexu muselo mluvit slušně, aby snímek nezískal štempl nepřístupnosti.

Teď a tady v podstatě nejde, z milionu očividných důvodů, ale i kvůli mnoha nepsaným pravidlům, natočit věrné pokračování osmdesátkových pecek. Vyrostli jsme z nich my, ale zároveň dospěl i svět kolem nás. I v době méně upjatých studiových hlavounů, předtím než sociální sítě a média obsadili samozvaní strážci morálky a dobrého vkusu, si však mnozí filmaři vylámali zuby na sequelech, remacích nebo rebootech slavných značek. Predátor je jen dalším z mnoha. A určitě ne posledním, protože síla značky, ať už jde o předlohu nebo dávný hit bude pro hollywoodské producenty vždycky stejně neodolatelným lákadlem jako žárovka pro zmatenou můru.

Jason, Freddy a Michael

freddy_jason zdroj: tisková zpráva

Svatá trojice hororových ikon nás v osmdesátkách zásobovala novými díly tak pravidelně, že se rychle propadla až do sklepa i v rámci béčkového žánru. Jak trumfnete série, ve kterých se hrdinové postupně dostali až do doslovného pekla, vesmíru nebo alternativních realit? Když se Wes Craven na Freddyho Kruegera vykašlal a natočil Vřískot, tak trochu udělal za všemi slashery tlustou čáru - představil totiž hrdiny, kteří si z nadpřirozených bubáků dělají srandu. Stejně tak Halloween: H20 definitivně vymetl s Michaelem Myersem a Jason X poslal mytického zabijáka s mačetou do vesmíru a udělal z něj kyborga. Všechno ostatní už byly jen posmrtné křeče, s výjimkou božsky brakového crossoveru Freddy vs. Jason. A přesto se teď v říjnu Halloween vrátí, dokonce spolu s Jamie Lee Curtis. Tak snad nejde o nový začátek, ale maximálně o nový konec.

Evil Dead

evildead zdroj: tisková zpráva

Původní Evil Dead alias Lesní duch z roku 1981 byl skvělým indie horůrkem v omezených kulisách, který byl narvaný skvělými nápady a především humorem od Sama Raimiho. Remake z roku 2013 se tohohle receptu drží jen z půlky. Je levný, skromný a vrací se ke kořenům žánru, na němž často začínají slibní tvůrci, jenž mají hluboko do kapsy. Jenže Fede Alvarez bere předlohu smrtelně vážně, a tak servíruje pouze solidní lekačkové řemeslo. Nadbytečný produkt, který se nemůže rovnat Ashovým dobrodružstvím z osmdesátek. Pokud se do těch časů chcete vrátit se vším všudy, doporučujeme televizní seriál Ash vs. Evil Dead. Už proto, že se v něm vrací Bruce Campbell a pověstný raimiovský humor.

Věc

vec zdroj: tisková zpráva

Tohle je remíza. A upřímně řečeno, to je vzhledem ke kultovnímu statutu Carpenterova originálu skoro až pochvala. Producenti se po dvaceti letech rozhodli natočit prequel a místo Kurta Russella obsadili do hlavní role Mary Elizabeth Winstead. Solidní volba a solidní řemeslo, ve kterém vlastně ani nevadí, že digitální triky zastoupily ty “čvachtající” osmdesátkové. Jen je to prostě o jeden film víc, než bychom skutečně potřebovali.

Robocop

robocop zdroj: tisková zpráva

První velká Verhoevenova pecka byla slezinou dobrých nápadů, ale hlavně taky šťastného načasování. Původní scénář Robopoldy se předělal natolik, že se z něj stal nejen nádherně erkový akční film, ale taky kousavá satira, která s věkem zraje. Člověk se dneska rozhlédne a říká si, že všechno, co tehdy dánský přistěhovalec předpověděl, se skutečně děje. Není to dostatečný důvod natočit reboot? A ono ne… producenti sice vsadili na neokoukaného režiséra Jose Padilhu, který má s natáčením kousavých a brutálních filmů zkušenosti, ale nakonec se dost možná studio leklo jeho odvážné vize a výsledkem je kompromis, což je ve světě Robocopa vždycky sprosté slovo. Ocenit můžeme odvahu, ale nikoliv rozpačité vykračování ve třicet let starých šlépějích, jež vlastně nepřináší nic nového. Je taky nutné připomenout, že dvojka a trojka Robocopa na přelomu osmdesátek a devadesátek tuhle ikonu dostatečně zdiskreditovala, takže není divu, že její comeback nikoho moc nezajímal. Za pár let to ale Robocop zkusí znovu, tentokrát v režii dalšího imigranta, Neilla Blomkampa. Dech se nám z toho příliš netají.

Terminátor

terminator zdroj: tisková zpráva

Tohle je jeden z těch komplikovanějších a smutnějších příběhů. Ikona osmdesátých let byla zároveň tím prvním a na dlouho i nejdražším devadesátkovým blockbusterem, to když přišel do kin Den zúčtování, jež dodnes platí za jeden z nejlepších sequelů. James Cameron pak dal od série ruce pryč, a tak studio po letech přemluvilo Arnieho a natočilo s ním ucházející trojku. A protože umělá inteligence začala být čím dál tím aktuálnějším tématem, přišla i drahá, ale víceméně dějově velmi zběsilá čtyřka, seriálový prequel, který všem zamotal ještě víc, a pak hlavně naprosto tragická pětka, jež definitivně přeťala všechny časové osy. Licence několikrát změnila majitele a i přes návrat Arnieho v pětce se nořila hlouběji a hlouběji do vlastní bezradnosti. Chystaná “šestka” hodlá ignorovat všechny díly od dvojky dál a s pomocí Jamese Camerona chce Skynet znovu dostat do formy. První fotky a informace ale vzbuzují spíš obavy.

Vetřelec

vetrelec_covennat zdroj: Foto: 20th Century Studios

Zase Cameron a zase poprava v několika dějstvích. Samozřejmě nesmíme brát prvenství Ridleymu Scottovi, ten nám v roce 1979 ozubené zlo z vesmíru představil. Cameron vzal tohle téma o pár let později a předělal ho k nepoznání. O totéž se pak snažil i David Fincher a vznikl film, na který by nejraději všichni zúčastnění zapomněli. I samotné studio z něj ostatně muselo ve čtvrtém díle muselo dost neobratně vykličkovat, aby udrželo ve hře jak vetřelce, tak Ripleyovou. Dlouho to vypadalo, že čtyřka bude poslední kapitolou, ale vetřelci se nečekaně vrátili v crossoveru s Predátorem a na stará kolena si i Ridley Scott vzpomněl, že bychom se měli dozvědět víc o jejich zrodu. Příliš informací o zabijácích, jejichž síla tkví právě v onom tajemnu, jež je obestírá? Dřív než byste stihli říct, že je to špatný nápad, už jsme tu měli dva filmy - Prometheus a Covenant. V tom prvním se o vetřelcích mluvilo asi tolik jako o Voldemortovi v prvním Potterovi, jenže ve dvojce už se Ridley i producenti nedrželi zpátky a byl z toho průšvih jako hrom. Snad dostatečný na to, aby udržel vetřelce na dalších pár let někde ve studiovém trezoru.

Predátor

predator_ zdroj: tisková zpráva

Bude zajímavé za nějaký čas sledovat zpověď producentů a zjišťovat, kdo měl ten skvělý nápad přiklepnout dalšího Predátora právě Shanu Blackovi. Vždyť hrál v jedničce a nedávno natočil třetího Iron Mana a Správný chlapy. Inu, cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Black se sice snaží posunout predátoří mytologii jinam, ale zapomíná, že po kontroverzních Predátorech a především omylech jménem AvP a AvP: Requiem potřebují fanoušci vesmírných lovců spíš sázku na jistotu a nikoliv zběsilé žánrové experimentování. Black navíc dělá stejnou chybu jako Scott, místo aby diváky ohromil akčními scénami a spoléhal na kouzlo nevyřčeného, servíruje až otravně ukecané a vše dovysvětlující pokračování.

Rambo

rambo zdroj: tisková zpráva

Asi nikdo netušil, jak by mohl Sylvester Stallone navázat na osvalenou ikonu studené války. Tím spíš, když se Rambo mezi jedničkou a dvojkou, ale vlastně i mezi dvojkou a trojkou dost výrazně měnil - povahově i žánrově. Čtyřka přišla s tak obrovským odstupem, že se svět na dinosaura zpoza železné opony už předem koukal podezřívavě. Jenže Stallone si udělal svůj domácí úkol a nakrmil nás bezútěšnou realitou válečných zón třetího světa, olovem i jednoduchými, ale údernými vedlejšími postavičkami. Pro mnoho lidí je čtvrtý Rambo něčím mezi army a torture pornem, ale kreativní posun celé série a zásah do černého mu rozhodně upřít nelze. Dost možná je škoda, že teď Sly finišuje pětku, protože šance, že se mu povede překvapit své publikum i tentokrát, jsou nebezpečně nízké. Johna Ramba se na druhou stranu nikdy nevyplatí podceňovat.

Rocky

balboa zdroj: tisková zpráva

A ještě jednou Stallone, tentokrát v jeho druhé slavné sérii. Ta si po kýčovité, ale velmi zábavné čtyřce sama šlápnula na brzdu, když představila napůl melancholickou, napůl zmatenou pětku. Ta příliš nevydělala a hlavně postavila Rockyho do světla, které se fandům příliš nelíbilo. Jenže Stallone nezapomíná… a tuhle vlastnoruční křivdu chtěl vždycky napravit. Ještě předtím než vzřísil Ramba, povedlo se mu v roce 2006 udělat z Rockyho znovu senzaci a svým skorooscarovým výkonem utáhnul neuvěřitelně komorní snímek plný všech správných citů. O dalších deset let později už pochopil, že musí uhnout nejen před kamerou, ale i za ní a se snímkem Creed se představil jako trenér a mentor. A byl z toho zase obrovský úspěch, na který se bude navazovat letos v listopadu pokračováním, jež opíše symbolický kruh a vrátí nás ke čtyřce. Takhle se to dělá, dámy a pánové. Stačí mít jenom plán a buldočí zarputilost.

Karate Kid

karatekid zdroj: Sony Pictures Entertainment

Teenagerská pecka z roku 1984 přivedla tisíce mladých kluků ke… střihu bonsají. A samozřejmě ke karate, ačkoliv se tu správně předvádělo, že je to dobré jen k leštění aut a postávání na vysokých kůlech. V roce 2010 už bylo kůl něco úplně jiného, a tak vzniknul restart s Willem Smithem Jr. (alias Jadenem Smithem) a překvapivě s Jackiem Chanem v roli mentora. Nemusíme asi dodávat, že nešlo o karate, ale o fotogeničtější a víc trendy kung-fu. Ostatně Ralph Macchio z originálu stihnul vyšumět už ve dvou osmdesátkových pokračováních a v Novém Karate Kid ho dokonce nahradila Hilary Swank! Smithův restart sice vydělal velké peníze, ale pokračování se nikdy nedočkal. Byl to prostě jen povedený dětský film, ale neměl šanci uhranout celou jednu generaci, jako se to povedlo kdysi dávno. A Macchio se stejně smál naposled, protože v rámci originální produkce YouTube natočil seriál Cobra Kai, který navazuje po třiceti letech na děj prvního filmu. A dělá to chytře a s citem.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.