10 věcí, které vám o Predátorovi ještě nikdo neprozradil

13. 9. 2018 - 12:52 | Téma | Václav Rybář

10 věcí, které vám o Predátorovi ještě nikdo neprozradil zdroj: tisková zpráva

Nový Predátor Shanea Blacka jde do kin. Nejvyšší čas oprášit vše, co víme, o původním hitu z roku 1987.

Arnoldovu ikonickou akční sci-fi z osmdesátek už nikdy nikdo netrumfne. A Shane Black se o to snad ani nesnaží. Uprostřed džungle se tenkrát sešlo tolik silných mužů a silných povah, že z toho nemohlo vyjít nic jiného než testosteronem nabitý kult, který lze ovšem na rozdíl od Postradatelných brát i po třiceti letech vážně a cítit u toho vyloženě hřejivý pocit. Z akčního trháku ve vojenských uniformách se snímek v půlce nečekaně překlopí ve sci-fi survival a zvládne držet pohromadě i díky producentskému čuchu Joela Silvera (Smrtonosná past, Smrtonosná zbraň, Matrix) a mistrovské režii Johna McTiernana. Schválně si tuhle chlapáckou podívanou pusťte o víkendu znovu a zjistíte, že nezestárla ani o den. A pokud ji budete pouštět v kruhu rodinném nebo v partě kamarádů, určitě vám přijde k duhu desítka zajímavostí, která není zas tak úplně profláknutá.

Karate Predátor

predator_vandamme zdroj: tisková zpráva

Slyšeli jste, že měl původně predátora hrát Jean-Claude Van Damme? Jistě, že slyšeli. Tenhle drb obíhá světem už od devadesátých let, ale nikdo dlouho nevěděl, kolik je na tom pravdy. Prý že Van Damme držkoval a proto ho Silver vyhodil. Prý se na tu roli nehodil. A prý mu bylo v obleku vedro. Všechno je pravda, ale nakonec za toho Van Damme zas tak úplně nemohl. Sice mu vadilo, že se v obleku nedá moc hýbat, že nebude vidět jeho obličej a už vůbec nebude moct dělat roznožky, ale poslední kapkou nakonec bylo, že se celý design mimozemšťana předělal a nově měl mít přes dva metry, zatímco Van Damme byl o tři hlavy menší. A tak šel točit Krvavý sport a nakonec na tom taky vydělal. Před pár týdny pak definitivně spatřila světlo světa fotka Van Dammea v původním kostýmu. A máte to.

Jeden čas se mimochodem tvrdilo, že Van Damme na začátku filmu vystupuje jako poslední (před Arniem) z helikoptéry. Není to pravda, je to Shane Black ve velkých tmavých brýlích. Van Damme ale prý ve filmu je… nebo vlastně není. Jeden ze záběrů neviditelného predátora je totiž prý právě z doby Van Dammeova působení.

Kdo ho má většího?

ventura_arnie zdroj: tisková zpráva

Na place se sešla celá řádka velkých borců, takže není divu, že se navzájem přeměřovali. Mluvíme samozřejmě o bicepsech! Jesse Ventura, úspěšný wrestlingový zápasník, se prý v oddělení kostýmů dozvěděl, že má větší rukávy než Arnie. Jedna z kostymérek mu pak řekla, že mu naměřili na obvodu bicepsu víc než Arnoldovi. To samozřejmě Venturu potěšilo, a tak se s Arniem vsadil o luxusní večeři, kdo že má větší svaly. Jenže prohrál, protože Arnie kostymérku předem instruoval. Ve skutečnosti to bylo o pár centimetrů v Arnieho prospěch.

Ventura mu to vrátil o pár dnů později. Když Arnie přišel ráno do posilovny na place, byl Ventura zbrocený potem. Arnie se leknul, že tam Jesse chodí o hodinu dřív a upravil podle toho rozvrh. Ventura se ale jen polil vodou, aby Arnieho vycukal. Nakonec se začali předhánět, kdo bude v posilovně první a jeden týden se tam potkávali už ve čtyři ráno.

Jégr vs. jégrovky

arnold_jegr zdroj: tisková zpráva

Natáčelo se sice v džungli, ale v noci tu byla proklatá zima. Na to doplatil hlavně Arnold, který je v posledních dvaceti minutách filmu do půli těla a navíc pomazaný bahnem. To ještě víc srazilo jeho teplotu, takže se pořád klepal zimou. Osvětlovači se ho snažili zahřát pomocí světel, ale ta zase způsobovala, že na něm bahno zatvrdlo. Nakonec se rozhodl pít čaj s jägermeistrem, jenže uprostřed noci už byl tak opilý, že se nemohl soustředit na neustálé běhání a skákání.

Pot a krev

arnie_pot_krev zdroj: tisková zpráva

Film se natáčel převážně v Mexiku a téměř všichni během natáčení zhubli od patnácti do pětadvaceti kilogramů. Herci a štáb hubnuli nedobrovolně, protože mexický hotel měl problémy s filtrací vody a tak všichni dostali několikadenní průjem. S výjimkou Arnolda, který zhubnul dvacet kilo, aby vypadal víc jako voják a byl hbitější a atletičtější. A taky se rozhodl po vzoru režiséra McTiernana pít výhradně balenou vodu. McTiernan nedůvěřoval ani místnímu jídlu, a tak se stravoval hodně střídmě a dvacet kilo během několika týdnů natáčení v džungli doslova vypotil.

Vetřelčí inspirace

predator_cameron zdroj: tisková zpráva

Natáčení Predátora inspirovalo hned několik filmů a patřili k nim i Cameronovi Vetřelci, kteří svoje komando plné ukecaných vojáků představili o rok dříve. James Cameron měl ovšem na natáčení i přímý vliv. Za praktické triky související s postavou predátora a design hlavního emzáka byl totiž zodpovědný Stan Winston, který měl prsty třeba i v T-800 nebo vetřelčí královně. Při jedné ze schůzek s Cameronem si Winston zrovna kreslil nové designy predátora, které se zásadně lišily od původní verze (viz odstavec o Van Dammeovi). Cameron mu koukal přes rameno a navrhnul, aby měl predátor ústa inspirovaná zvířecí říší. Mohl by mít kusadla, která by se otvírala do všech čtyř stran. Winstonovi se to líbilo a do návrhu to zapracoval. Zbytek je historie.

Zpomalená Bezbolestná

bezbolestna zdroj: tisková zpráva

Legendární zbraň vznikla z minigunu, který se většinou věšel na helikoptéry a rozhodně nebyl uzpůsoben k tomu, aby se s ním chodilo po džungli. Kabel od napájení měl Jessce Ventura schovaný v kalhotách a zbraň musela být zpomalená na třetinu běžné rychlosti, aby byly vůbec na kameře vidět rotující hlavně. I při snížené rychlosti střelby bylo možné jeden zásobník slepých nábojů vystřílet během pouhých pěti sekund. Zbraň váží 40 kilogramů a zvládne vystřílet až 6000 nábojů během jediné minuty (tj. 100 nábojů za sekundu).

Predátor je Optimus Prime

predator_optimus zdroj: tisková zpráva

Predátor toho ve filmu moc nenamluví, ale když mluví, jde o hlas Petera Cullena, což je samozřejmě všem známý herec/dabér z původních animovaných Transformers, ale i nových Bayových Transformers. V obou mluví šéfa autobotů Optima. A Cullen mimochodem vymyslel i ten slavný klapavý zvuk, který si dodnes všichni s predátorem spojujeme.

Hej, Billy!

billy zdroj: tisková zpráva

Zádumčivý indián Billy v podání Sonnyho Landhama je jednou z nejvýraznějších postav filmu, ostatně jako jediný z celé jednotky přítomnost mimozemského lovce vycítí. Zahrál si ho Sonny Landham, bývalou profesí pornoherec, který se však během osmdesátých let objevil v mnoha filmech. Byl trochu vznětlivá povaha, a tak musel mít na place vedle sebe bodyguarda. Jedině tak šlo prý celou produkci rozumně pojistit. Bodyguard ovšem nechránil Sonnyho, naopak chránil ostatní před Sonnym. Jakmile hrozilo, že se Landham třeba s někým v baru dostane do křížku, bodyguard okamžitě zakročil a celou situaci uklidnil.

Tenkrát v Mexiku

mexiko zdroj: tisková zpráva

Joel Silver věděl, že musí ukázat Arnoldovu jednotku v plném lesku ještě předtím, než zkříží své cesty s predátorem. Proto vymyslel útok na tajnou základnu sovětských vojáků. Těm samozřejmě pomáhali domorodci, takže bylo možné scénu patřičně zalidnit. Ikonická akční sekvence se však trochu vymknula z ruky, když na plac dorazily tři stovky komparsistů místo plánované jedné stovky. Produkce je využila nejen před kamerou, ale také při stavbě celé lokace. Výbušniny a falešné kulisy se stavěly v nelidském horku celé dva týdny, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Metrák sem, metrák tam

predator_metrak zdroj: tisková zpráva

Všechny kvéry, co Arnieho muži ve filmu nosí, jsou pořádně těžké váhy. A už jsem zmínil, že Bezbolestná vážila 40 kilo. Nejvíc toho ale na sobě nosil Kevin Peter Hall, profesionální basketbalista o výšce 2,2 metru, který si zahrál mimozemského lovce. Celý postroj včetně masky, hydraulických udělátek, ramenního kanonu (přezdívalo se mu papoušek) a dalších rekvizit totiž vážil skoro sto kilogramů. Kromě toho se v něm nedalo moc hýbat a dýchat, takže si Hall natáčení opravdu vytrpěl a oddechnul si, když si před finálním soubojem mohl všechno konečně sundat. Všimněte si ve filmu, že jakmile je predátor viditelný, většinou jen někde postává nebo se velmi pomalu rozhlíží. O moc víc totiž v tomhle brnění dělat nešlo.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.