10 úspěšných filmů, podle kterých vznikly ještě úspěšnější seriály

6. 5. 2019 - 9:31 | Téma | Václav Rybář

10 úspěšných filmů, podle kterých vznikly ještě úspěšnější seriály zdroj: tisková zpráva

S Disney+ přijde záplava hrdinů ze stříbrného plátna se seriálovou verzí. Povedlo se vůbec už někomu překročit tento pomyslný most?

Odpověď na tuhle otázku je samozřejmě ano, ostatně nadpis nás prozrazuje. A i vy byste v paměti dokázali zašátrat a nějaký ten příklad nadhodit. Přesto jsou úspěšné serializaci filmových značek spíše ojedinělou záležitostí – na jednu úspěšnou připadá deset nepovedených a zapomenutých. V době, kterou branže označuje za Peak TV, tj. za vrcholné období seriálů, do nichž se hrnou ti nejlepší herci a na jejichž produkcích se všeobecně moc nešetří, je ale snazší přecházet mezi velkým plátnem a malou obrazovkou, ať už pro herce nebo pro samotné tvůrce. A tak vznikají nejen celovečerní adaptace seriálů, ale především seriálové dovětky nebo naopak prequely úspěšných filmů.

Není to žádná novinka, třeba v osmdesátých a devadesátých letech byly televize plné seriálů na motivy slavných filmů, ale ve většině případů se jednalo o animáky. Producenti se tím vyhnuli základní překážce, totiž že herci z filmů jako byl Rambo, Robocop nebo Policejní akademie nechtěli sestupovat do laciných televizních produkcí. Jejich animovaná alter-ega nestála nic navíc a scenáristé si s nimi mohli dělat co se jim zamanulo. Druhá půlka devadesátek ale přišla s několika velmi kreativními televizními expanzemi úspěšných značek a dneska se ve velkém a s nadhledem v seriálech a online projektech vzpomíná na starší kulťáky. Ostatně pojďme se ohlédnout za desítkou seriálů, které do jisté míry zastínily své předlohy ze stříbrného plátna. U chystaných seriálových marvelovek asi podobný vývoj nelze čekat, ale nikdy neříkej nikdy.

M*A*S*H

tvmash zdroj: tisková zpráva

A začínáme hluboko v historii, ve zlatých sedmdesátých. Odtud pochází seriál tak slavný, že mnozí ani netuší, že měl filmovou předlohu. Altmanův snímek z roku 1970 byl přitom přijat velmi kladně. Jenže pak se objevil Hawkeye. Nikoliv ten z Marvelu, ale Hawkeye Pierce v podání Alana Aldy. Jeho šprýmař spolu s partou dalších nezapomenutelných postav položil základy jednomu z nejúspěšnějších sitcomů všech dob, který byl kromobyčejně populární i u nás. MASH se vzpíral běžné škatulce sitcomů, nabízel spoustu epizod s přesahem a jeho finální díl strhal na dlouhou dobu všechny rekordy ve sledovanosti. Dodnes zůstává jedním z hlavních příkladů úspěšného převedení filmové látky do seriálové podoby, ačkoliv z původního konceptu časem nezůstal kámen na kameni.

Stargate SG-1

tvstargate zdroj: tisková zpráva

Velký fenomén devadesátých let se objevil pár let po sci-fi blockbusteru Rolanda Emmericha a rozšířil jeho vesmír natolik, že rychle nachytal obrovskou základnu fandů. Richard Dean Anderson se tu po MacGyverovi našel podruhé v kariéře a skvělý casting i poutavé budování nových světů přikovaly k obrazovkám nejednu generaci. Vzniklo dokonce i pár televizních celovečeráků, spinoff a seriál má i dnes mnoho příznivců, kteří neváhají herce stalkovat na nejrůznějších conech.

Buffy, přemožitelka upírů

tvbuffy zdroj: tisková zpráva

Druhým fenoménem devadesátých let byla seriálová Buffy. Tu celovečerní si pamatoval málokdo, ale cool verze Josse Whedona se Sarah Michelle Gellar v hlavní roli zaujala teen publikum díky břitkým hláškám a uvěřitelným postavám. Whedon servíroval cool upíry dávno před Stmíváním, a navíc sezónu za sezónou na svůj lore nabaloval čím dál tím víc hlášek a popkulturních referencí. I tenhle seriál si vysloužil spinoff a pomohl většině herců a hereček k rolím v celovečerních hororech nebo komediích. Dneska je to všechno dávná minulost, ale kdo vyrůstal v devadesátkách, nemohl Buffy minout.

Mladý Indiana Jones

tv_indiana zdroj: tisková zpráva

Neuvěřitelně ambiciózní televizní spinoff v produkci George Lucase představil publiku mladého, a ještě mladšího Indiana Jonese. Se slavným dobrodruhem jsme se setkávali ve věku osmi a osmnácti let. Cestovalo se po celém světě, natáčelo se dokonce i v Praze, a jakkoliv ten nápad zní troufale, řada epizod i pozdějších televizních filmů je opravdu skvělých. Určitě lepších než filmová čtyřka. V jednom z dílů se dokonce ve flashforwardu objevil i sám Harrison Ford, čímž dal tomuhle projektu definitivní štempl autenticity. Dobře utajený televizní klenot. Kdo neviděl, nepochopí. Nebo má možná důvod si tuhle relikvii pro sebe objevit a zakousnout se do parádních chlapeckých dobrodružství.

Světla páteční noci

tv_friday zdroj: tisková zpráva

Stejnojmenný film trčí dnes z filmografie Petera Berga jako vztyčený palec. Intimní portrét amerického zapadákova, v němž se fotbal uctívá skoro jako náboženství a páteční zápasy jsou nejen nutným dostaveníčkem celé komunity, ale zároveň jízdenkou k lepšímu životu pro nejšikovnější hráče, co dosáhnou na stipendia prestižních univerzit. Propletenec rodinných i širších vztahů, velké drama a velké emoce. Seriál, který na film navázal, dokázal pod Bergovo produkční taktovkou na všechno navázat, obsadit sympatické herce a rozvinout v několika sezónách původní motivy do nečekané hloubky. O fotbalu nemusíte vědět vůbec nic, ale o životě se tu hodně dozvíte. Minimálně první série i po letech diváka převálcuje jako rozeběhnutý quarterback.

Hannibal

tvhannibal zdroj: tisková zpráva

Jak trumfnout nebo dorovnat jednu z nejikoničtějších postav stříbrného plátna? Obsaďte skvělého herce a sežeňte chytrého showrunnera. Autorům Hannibala se povedlo obojí. A to přitom ani Anthony Hopkins nenavázal v celovečerním Hannibalovi, pokračování Mlčení jehňátek, na na slavného Hannibala „Kanibala“ Lectera. Mads Mikkelsen na to šel od lesa a měl hlavně čas se pod dohledem zkušených scenáristů s postavou piplat, až vlezla divákovi dokonale pod kůži. Když byl po třech macatých sezónách konec, diváci škemrali o další. Zatím se přídavku nedočkali, ale ono občas platí, že dobrého pomálu.

Fargo

tvfargo zdroj: tisková zpráva

Dost možná nejlepší seriál na motivy filmu. Původní Fargo je geniální. To seriálové je dost možná ještě lepší, ale především je trochu jiné. Staví na stejných principech, ale představuje nové postavy a příběhy v povědomě coenovském žánru bizarní a často tragikomické detektivky. Jeden z nejlépe obsazených projektů ve třech sezónách nabídnul tři uzavřené případy, propojené místem, ale nikoliv dobou. Jestli jste ještě neměli tu čest, rychle to napravte, protože seriálové Fargo nemá obdoby a je krásnou ukázkou toho, jak filmové mohou dnes seriály být (tak jako MCU je ukázkou toho, jak seriálové mohou být filmy). Každá sezóna přišla s něčím novým a nalákala zajímavější herce. Po té třetí budete mít opravdový absťák, protože čtyřka se začne natáčet teprve letos. Tak raději dávkujte velmi pomalu, ostatně tenhle projekt se hrdě hlásí k fenoménu slow burn. Jeho děj hoří pomalu jako svíčka, ale po pár epizodách zjistíte, že váš hlad po dalším ději už nejde uhasit ani sfouknout.

Ash vs Evil Dead

ash_evil_dead zdroj: tisková zpráva

Slavný bijec s motorovkou místo ruky vynesl do Hollywoodu hlavně Sama Raimiho. Bruce Campbell zas takové štěstí neměl, ale protože nostalgie po starých dobrých časech je obrovská, objevil se postarší Ash ve vlastním seriálu, který si značně utahuje z dobových klišé, aniž by slevil na humoru a brutalitě. Je to takový roztomilý passion projekt, ale právě proto si rychle získal armádu nejen fanoušků-pamětníků, ale i těch, kteří původní Evil Dead nepamatují a humor páprdovitého Ashe je oslovil přímým tahem na branku. Ani ti největší optimisti nečekali, že z toho bude víc než jedna sezóna coby velké vzpomínkové tour, ale Campbell se nakonec vrátil hned třikrát. Groovy.

Westworld

tv_westworld zdroj: tisková zpráva

Celý svět si momentálně povídá o Hře o trůny, ale když se zrovna v Zimohradu nic nedělo, frčel na HBO Westworld. Původní celovečerák si pamatoval v době premiéry seriálu málokdo, ale co s konceptem zábavního parku s roboty k nerozeznání od lidí z masa a kostí, provedl tým scenáristů, to bralo dech i zkušeným harcovníkům. Westworld v první sezóně přeskočil svou předlohu o mnoho mil, šokoval hvězdným obsazením, ale především myšlenkami, které se odvážně rozbíhaly mnoha směry. Od dob Lostu tu asi nebyl podobně ambiciózní projekt. V druhé sezóně podle mnohých začal zakopávat o vlastní genialitu… nebo možná nabubřelost, ale přesto zůstává před premiérou té třetí jedním z nejdiskutovanějších televizních projektů poslední dekády.

Cobra Kai

tvcobrakai zdroj: tisková zpráva

YouTube točí seriály. Už je to tak. Slavná síť plná klipů legračně mečících koz, hrajících si koťákek a influencerů rozbalujících rtěnky, se statečně vrhla do tvorby profesionálního obsahu. Teď z ní trochu couvá, ale Cobra Kai se ukazuje býti předčasným vrcholem. Seriál, který po pětatřiceti letech navazuje na slavnou generační, ale přeci jen trochu připitomělou teen story o tom, jak být lepším člověkem i karatistou, jde totiž mnohem dál než předloha a graduje v nečekaných odstínech a souvislostech nejen díky vrásčitému castingu z filmové předlohy, ale především díky skvělému režijnímu a scenáristickému vedení. A jako by první sezóna už nemohla být lepší, ta aktuální druhá všechno žene ještě o pár schodů výše. Doufejme, že tenhle projekt YouTube nezruší, protože se s ním může chlubit i v té nejvybranější společnosti.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.