10 filmů, které letos bude chtít vidět každý

4. 1. 2019 - 12:56 | Téma | Václav Rybář

10 filmů, které letos bude chtít vidět každý zdroj: tisková zpráva

Přehled nejdůležitějších masovek. Tyhle blockbustery a sequely budou hýbat diskuzními fóry.

Sotva jste stihli dokoukat všechny resty z loňska, už na vás útočí aktuální sezóna? Ne, můžete být docela klidní. S výjimkou několika filmů, které se nám přelévají z minulého roku (Robin Hood, Raubíř Ralf vs. internet) je začátek letoška docela klidný. Ty opravdové pecky přijdou až někdy v březnu. A mluvíme samozřejmě o těch blockbusterech, o nichž si bude štěbetat celý internet.

Easter eggy, spoilery, souvislosti. Prostě ty věci, které nelze v palcových titulcích ignorovat dostatečně dlouho. Pokud jste v kinech pečení vaření, stejně na tyhle pecky dřív nebo později zajdete, abyste je mohli rozebrat s kamarády a známými. Pokud jste spíš festivaloví, může pro vás být tenhle kalendář návodem k tomu, kdy se multiplexům vyloženě vyhýbat. Berte nebo nechte být, ale následujících deset filmů bude v kulturním prostoru k nepřehlédnutí.

Captain Marvel (7. března 2019)

Captain Marvel zdroj: tisková zpráva

Marvel to do nás bude tlačit už na jaře, takže jestli jste měli pocit, že letní sezóna začíná v létě, tentokrát si budete muset přeřídit hodiny. Hlavním chodem budou samozřejmě až Avengers v dubnu, obklíčení právě Captain Marvel z jedné a Spider-Manem z druhé strany (ten v seznamu chybí, ale určitě do něj svým zásahem patří).

Captain Marvel je nejen odpověď na úspěch Wonder Woman, ale také důležitý odrazový můstek do další komiksové dekády v rozšířeném vesmíru superhrdinů Marvelu. Potkáme tu mimozemské rasy, tisíciletý válečný konflikt a nenápadnou, ale o to zásadnější hrozbu pro naší modrou planetu. Je to sólovka, ale pro Marvel také neuvěřitelně důležitý dílek do budoucí skládanky.

zdroj: tisková zpráva

Avengers: Endgame (25. dubna 2019)

avengers end game zdroj: tisková zpráva

Největší událost sezóny? Dost možná, ačkoliv devátá epizoda Star Wars se pokusí zakončit trilogii pod vedením J.J. Abramse, takže to bude hodně těsný souboj. Avengers však po minulém filmu zanechali tolik otazníků, že si dovedeme představit, jak moc otvírákový víkend zboří všechny dosavadní rekordy. A zanechá prý v marveláckém vesmíru tak hluboké jizvy, že se z toho jen tak nevzpamatujeme.

Ve filmové říši, která je proslulá tím, že tam nikdo nikdy neumře definitivně, by konečně měly začít padat hlavy. Je zvrhlé říkat, že se na to těšíme, ale už první ukázky slibují něco velmi radikálního. Snad Marvel “neuhne”, aby to finále po deseti letech na trhu (neuvěřitelné, jak čas letí a zároveň jak rychle se dokázala komiksová větev etablovat) opravdu stálo za to netrpělivé čekání.

zdroj: tisková zpráva

John Wick 3: Parabellum (16. května 2019)

john wick 3 zdroj: tisková zpráva

Keanu Reeves jako ten nejdrsnější zabiják na světě přinesl do žánru nevídaný svěží vánek. Dvojka už byla sice trochu slabší, ale pořád překypovala dobrými nápady, funkčním světem a hlavně až nakažlivým drajvem. Trojka slibuje opravdovou apokalypsu, resp. videohru ve stylu John proti všem. Snad se tvůrci utrhnou ze řetězu tím správným směrem a nabídnou nám koncovku, kterou si Reevesova postava jednoznačně zaslouží.

Pro moderní akční filmy toho John Wick udělal hodně. Stejně jako Kingsmani, jež letos taky nabídnou trojku, ale vydají se v ní do minulosti. Na Wicka se možná těšíme trochu víc, ale palce na spoušti držíme oběma sériím. Snad to klapne.

Godzilla II: Král monster (6. června 2019)

godzilla king of the monsters zdroj: tisková zpráva

První (nová) celovečerní Godzilla šla na celé téma před pár lety trochu rozvážněji a nabídla jak spektakulární ničení měst, tak rodinné drama. A divácké ohlasy byly spíše rozporuplné. Dvojka se snaží vrátit sérii na koleje tím, že přizvala rovnou celou armádu monster, proti nimž bude radioaktivní ještěr bojovat. Tak trochu to připomíná Pokémony, ale se zručným režisérem a spoustou milionů na rozhazování si vlastně zatím nemůžeme stěžovat.

Vypadá to epicky, přesně v duchu letních blockbusterů. Akorát tedy nevíme, jestli v případném crossoveru Godzilla vs. King Kong bude mít přerostlá opice co nabídnout v souboji s Godzillou, která se chystá ve dvojce zdecimovat snad tucet kaiju monster. Nestěžujeme si, nerýpeme, jen si s dovolením doběhneme pro pořádně velký popcorn.

zdroj: tisková zpráva

Lví král (18. července 2019)

lvi kral 2019 zdroj: tisková zpráva

Velkolepý remake kultovního animáku z devadesátých let, jež mnozí považují za vůbec nejlepší kreslenou disneyovku? Není to malé sousto, ale Jon Favreau dokázal skvěle aktualizovat Knihu džunglí a stejná technologie vypadá o pár let později ještě promakaněji. I kdyby to měl být remake záběr po záběru, určitě si najde spokojené diváky v nové generaci, které ten původní ruční styl už připadá zastaralý.

Navíc se vrací oblíbené písničky a skladatel Hans Zimmer, takže by to opravdu mohlo být hodně věrné originálu. My, co vyrostli na filmu z roku 1994, nad tím možná budeme prvních pár minut reptat, ale dechberoucí záběry lezou už z prvních ukázek, takže není těžké připustit, že tenhle film obrátí na víru i největšího škarohlída.

zdroj: tisková zpráva

Hobbs a Shaw (1. srpna 2019)

hobbs and shaw idris elba brixton zdroj: tisková zpráva

Největším akčním nářezem dost možná nebude třetí John Wick, ale spinoff Rychle a zběsile. Ano, režisér prvního Wicka a obou Deadpoolů krotí Dwayna Johnsona a Jasona Stathama. Poté, co si v sedmičce málem zlámali vaz, se mezi nimi v osmičce rozhořela taková bromance, že z toho prostě musel být sólový akčňák. U aut zůstaneme jen okrajově, v hlavní roli se představují svaly, olovo a nějaký ten heist, který přidělá vrásky i Ethanu Huntovi.

Uvidíme, zda je v kinech ještě místo pro drahý, leč čistokrevný akční film. Právě Mission: Impossible nás o tom přesvědčuje už několik let v kuse, ale tady půjde o něco trochu bezmozkovějšího a rozpustilejšího. Sám jsem zvědav, jak diváci tyhle retro superhrdiny bez pláštěnky vlastně přijmou.

Once Upon a Time in Hollywood (8. srpna 2019)

MV5BYTdmZGQ1MDMtNGZjMS00N2QwLWI1NWEtODI0ZTdjZmRmMWViXkEyXkFqcGdeQXVyNjg4OTg4Njc@._V1_ zdroj: tisková zpráva

Nový Tarantino. A tím jsme v podstatě řekli vše, co je podstatné. Další body do žebříčku popularity jistě přidává, že jde o dobovku odehrávající se v Hollywoodu v době nechvalně proslulých vražd Charlese Mansona. A pak je tu taky obsazení - Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino… mohli bychom pokračovat za roh a stejně by nám nedocházela slavná jména.

Na tomhle projektu chtěl s Quentinem spolupracovat snad každý a studia se předháněla v tom, kdo mu za adaptaci vlastního scénáře nabídne víc peněz. Název není zvolen náhodou, protože jak už to ve filmech Tarantina bývá, vše spolu souvisí. S Leonem se tenhle epos samozřejmě nechce srovnávat, spíš půjde o jedno z mnoha set pomrknutí.

To: Kapitola 2 (5. září 2019)

MV5BNmU3NWI0YWYtMGM1NC00OTIwLWIzNGUtYTg3ZDkzMzFlYjZiXkEyXkFqcGdeQXVyNTY2NDExMTA@._V1_SY1000_CR0,0,810,1000_AL_ zdroj: tisková zpráva

Mnozí si v publiku po skončení veleúspěšného hororu To říkali “a To má jako být všechno?”. Fanoušci Kingovy knižní předlohy samozřejmě věděli, že se k šílenému klaunovi ještě vrátíme po třiceti letech a už cestou ze sálu začali přemýšlet nad tím, kdo z hollywoodských hvězd bude koho hrát. A teď už to víme - James McAvoy, Jessica Chastain a další.

Se stejným štábem jako minule, takže se můžeme těšit na regulérní pokračování hororu, který v roce 2017 razantně zahýbal s celým žánrem a nabídnul kombinaci špičkového řemesla a příjemného retra ne nepodobného netflixovskému seriálu Stranger Things. Sequel je jedním z nejočekávanějších filmů podzimní sezóny, a protože už o jedničce se štěbetalo úplně všude, dvojka jistě zasáhne nebývalé množství lidí. Proto raději tenhle případný rest dožeňte, abyste byli v obraze.

Ledové království 2 (21. listopadu 2019)

Disney-Frozen-Movie-Elsa-HD-Wallpapers1 zdroj: tisková zpráva

Mezi rodiči zcela jistě neočekávanější film posledních let, protože Ledové království mají kvůli dětem okoukané natolik, že mohou zpívat i hláškovat i z hlubokého spánku. Jednička vydělala Disneymu zcela nečekaně miliardu a stala se největším merchandisingovým tahákem dekády. Je až s podivem, že se na pokračování čekalo dlouhých šest let, ale doufejme, že všechna ta zpoždění jsou hlavně proto, abychom ve výsledku dostali parádní animák.

Ne že by děti své rodiče na film nedotáhly tak či onak, ale Disney jistě bude pomrkávat kromě tučných balíků peněz i po nějakých těch soškách. Minimálně tu za soundtrack a nejlepší písničku už má skoro předplacenou. Premiéra na konci listopadu naznačuje, že nové popěvky budou z multiplexů znít ještě dlouhé týdny po Novém roce.

Star Wars Epizoda 9 (19. prosince 2019)

star wars episode ix zdroj: tisková zpráva

Ještě ani nevíme oficiální název, ale kdybychom si mohli koupit lístky hned teď, asi bychom to udělali. A to i přesto, že osmá epizoda od Riana Johnsona vzbudila velké vášně a řadu odsudků. O to víc se možná na finále nové trilogie těší fanoušci i hateři, protože všechny zajímá, jak to tedy vlastně dopadne. Disney mlčí jako hrob, a tak máme k dispozici jen nekonečnou řádku fandovských teorií.

A právě ta zničující nejistota, jak to s Rey, Kylem, ale i princeznou Leiou nebo Finnem dopadne, nás do těch sedaček nažene hned v den premiéry, no ne? Jestli byl tohle plán Disneyho od začátku, pak dokonale vychází, protože po dvou letech už nářky nad Posledním z Jediů utichají a znovu nastupuje očekávání, které jistě už za pár týdnů začnou přiživovat první upoutávky.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Recenze: Godzilla II: Král monster – obří král destrukce je zpátky

Recenze: Godzilla II: Král monster – obří král destrukce je zpátky

30. 5. 2019 | Recenze | Matěj Svoboda

Legendární Godzilla se připravuje na bitku o to, kdo bude na Zemi dělat velkého šéfa. A chystá se na střet s trojhlavým drakem.
Godzilla změří síly s tuhými protivníky, ale těmhle borcům z minulosti se tentokrát vyhne

Godzilla změří síly s tuhými protivníky, ale těmhle borcům z minulosti se tentokrát vyhne

27. 5. 2019 | Téma | Matěj Svoboda

Obří monstrum potřebuje obří protivníky. Které potvory s godzillí historie bychom rádi ještě někdy v kině viděli?
Epický finální trailer připomíná květnovou premiéru nové Godzilly

Epický finální trailer připomíná květnovou premiéru nové Godzilly

25. 4. 2019 | Trailery | Adam Homola

Godzilla II Král monster je už skoro tady a bude doufat, že za měsíc už na Avengers: Endgame nikdo chodit nebude. Nový film s obřími monstry má totiž premiéru 30. května, což by mělo být pro Marvel dost času.
Dva spoty na blížící se Godzillu rozjíždí velkolepý střet monster

Dva spoty na blížící se Godzillu rozjíždí velkolepý střet monster

29. 3. 2019 | Trailery | Adam Homola

Legendární Godzilla se blíží a bere s sebou další monstra. Respektive proti nim bude bojovat, protože je to právě Godzilla, která bude jedinou nadějí lidstva.
Godzilla II: Král monster předvádí velký souboj ikonických monster

Godzilla II: Král monster předvádí velký souboj ikonických monster

11. 12. 2018 | Trailery | Adam Homola

Nadcházející Godzilla II: Král monster nebude ani zdaleka jen o ikonickém titulním monstru. To už víme docela dlouho a ostatně ani v jedničce nebyla jen a pouze Godzilla.
Godzilla se vrací společně s řadou dalších obřích monster

Godzilla se vrací společně s řadou dalších obřích monster

24. 7. 2018 | Dokina.cz | Adam Homola

První filmová role sympatické Millie Bobby Brown a hned je to Godzilla. Brown jistě znáte ze seriálu Stranger Things, ale tentokrát se bude muset potýkat s mnohem větší hrozbou. Doslova.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.