Zuckerberg nemá radost z filmu popisujícím okolnosti vzniku Facebooku

28. 9. 2010 - 13:30 | Téma | red

Zuckerberg nemá radost z filmu popisujícím okolnosti vzniku Facebooku zdroj: tisková zpráva

Do amerických kin míří film o populární službě Facebook, která má na celém světě přes půl miliardy uživatelů. Snímek The Social Network (Sociální síť) prý jejího zakladatele, majitele a nyní miliardáře Marka Zuckerbergera nelíčí v příliš příznivém světle. Dnes má světovou premiéru na Newyorském filmovém festivalu. Do široké distribuce v USA vstoupí na začátku října, v Česku o měsíc později.

Jde o dílo režiséra Davida Finchera, který vzbudil pozornost například svými snímky Sedm či Klub rváčů, a zkušeného scenáristy Aarona Sorkina. Líčí okolnosti vzniku Facebooku i následná obvinění, že se Zuckerberg při tvorbě služby ke svým spolupracovníkům a kamarádům nezachoval nejlépe, když prý některé podvedl a jiné okradl. Podle Sorkina tak příběh nemá daleko k řecké tragédii.

The Social Network zdroj: tisková zpráva

Zuckerberg, jehož ve filmu ztvárnil Jesse Eisenberg, by prý také klidně mohl být moderním Richardem III. "Dejte mu hrb a koňskou nohu a jste docela blízko," řekl časopisu Wired Sorkin. Fincher zase s nadsázkou podotkl, že se mu podařilo na základě komedií pro teenagery vytvořit variaci na proslulý film Občan Kane od Orsona Wellese líčící nelítostný vzestup tiskového magnáta.

Snímek vychází z knihy Bena Mezriche Náhodní miliardáři, který se osobně zakladateli Facebooku a okolnostem vzniku služby věnuje. Jak kniha, tak film nemají oficiální posvěcení firmy, i když se s ní tvůrci filmu snažili spolupracovat. "Příběh představený ve filmu neodpovídá realitě. Jde o portrét vytvořený tak, aby přilákal lidi do kina, a ne aby vyprávěl, jak to přesně bylo," uvedl Facebook v oficiálním prohlášení.

The Social Network

Jeho zakladatel je podle informací v americkém tisku ve filmu ztvárněn jako společensky nejistý a trochu divný student Harvardovy univerzity, který chtěl proniknout do tamních elitních klubů. Nakonec se mu díky Facebooku podařilo mnohem více. Snímek s mottem "nezískáte 500 milionů přátel, aniž byste si neudělali několik nepřátel", se snaží ukázat, že se to neobešlo bez problematických kroků.

Sám Zuckerberg, který v současnosti disponuje majetkem v hodnotě 6,9 miliardy dolarů, proto údajně z filmu není nadšený. "Přál bych si, aby o mně nikdo netočil film, dokud jsem naživu," řekl v nedávném rozhovoru.

 

ČLÁNKY O FILMU

Sociální síť

Sociální síť

31. 10. 2010 | Téma | red

Každá doba má své vizionáře.
Film Sociální síť si chválí také jeho ústřední protagonisté, dvojčata Winklevossovi

Film Sociální síť si chválí také jeho ústřední protagonisté, dvojčata Winklevossovi

25. 10. 2010 | Téma | red

Dvojčata Cameron a Tyler Winklevossovi, dva ústřední protagonisté filmu Socíální síť, se o víkendu připojili k záplavě oslavných kritik filmu. Právě jejich nárok na autorství Facebooku totiž stojí u základů scénáře úspěšného snímku, který by měl dorazit do českých kin počátkem listopadu.
Snímek Sociální síť odhaluje pozadí vzniku fenoménu zvaného Facebook

Snímek Sociální síť odhaluje pozadí vzniku fenoménu zvaného Facebook

12. 10. 2010 | Téma | red

Proměnit zdánlivě nezáživné téma - okolnosti vzniku jedné internetové stránky - v napínavé drama se pokusil režisér David Fincher ve filmu The Social Network (Sociální síť). Snímek o zakladatelích globální sociální sítě Facebook v čele s geniálním počítačovým vizionářem Markem Zuckerbergem vstupuje do českých kin 4. listopadu. Uznání si podle filmových kritiků zaslouží scénář z pera Aarona Sorkina, výkony představitelů hlavních rolí i Fincherova režijní práce.
Film o Facebooku boduje v amerických kinech

Film o Facebooku boduje v amerických kinech

4. 10. 2010 | Téma | red

Divácky nejúspěšnějším filmem uplynulého víkendu byl na americkém kontinentu snímek o internetové sociální síti Facebook - The Social Network (Sociální síť). Toto kritiky dobře přijaté dílo amerického režiséra Davida Finchera vyneslo za vstupenky 23 milionů dolarů (asi 409 milionů korun).
Je film o vzniku Facebooku spíše realita nebo fikce?

Je film o vzniku Facebooku spíše realita nebo fikce?

1. 10. 2010 | Téma | red

V mnoha hollywoodských filmech natočených podle skutečných událostí je dobrý příběh důležitější než věrnost historickým faktům. K jednomu z nich patří také snímek The Social Network o zakladateli sociální sítě Facebook Marku Zuckerbergovi. Kritici se přou, zda příliš velká dávka fikce nemůže snímku uškodit u diváků a při udílení filmových cen, napsala agentura Reuters.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.