Životní šance – recenze filmu o prvním vítězi Británie má talent

11. 2. 2014 - 7:00 | Recenze | Petr Kubec

Životní šance – recenze filmu o prvním vítězi Británie má talent zdroj: tisková zpráva

Příběh smolaře, který ke štěstí skrze talentovou televizní soutěž přišel, je látkou, jež se přímo nabízí k filmovému zpracování. Ne jinak je tomu v případě Paula Pottse, operního zpěváka z Walesu, který se z prodavače mobilních telefonů stal prakticky přes noc hvězdou světového formátu. Že se ovšem z předpokládaného životopisného dramatu vyklube srdceryvná komedie s názvem Životní šance, tušil asi málokdo. Opravdu si příběh člověka, který v roce 2007 vyhrál Britain's Got Talent, zasloužil takové zpracování?

Problémem filmu je nepřiměřená hollywoodská idealizace. Paul Potts (James Corden) je vyobrazen jako typický outsider, který není bůhvíjak krásný či sebevědomý, a proto nemůže najít lásku. Odmalička se chce stát operním pěvcem a vrstevníci i otec mu kvůli tomu dávají co proto. On se přesto nevzdává, seznamuje se přes internet s dívkou a odjíždí do Benátek studovat operní zpěv. Navzdory mnoha překážkám nakonec oslní i samotného Simona Cowella a stane se operní hvězdou. Toto je ukázková pohádka s nálepkou „podle skutečné události“, ale věřit jí lze jen stěží.

zdroj: Archiv

Natočit odlehčenou variaci na filmy Billy Elliot a Walk the Line není marný nápad, ale vyprávět s vážnou tváří příběh vítěze Britain's Got Talent coby hrdiny stíhaného útrapami osudu také není příliš košer. Oprostíme-li se od tvrzení, že je film inspirován skutečností, dostává se nám neškodné britsko-americké komedie, která sice není kdovíjak objevná, ale rozhodně neurazí.

V jednoduchosti je síla

Patrně nejlepší dějovou linkou filmu je vztah mezi Paulem a jeho ženou Julie-Ann (Alexandra Roach). Kupříkladu scéna, kdy jde Paul na první schůzku se svou Julie-Ann, v květinářství už mají zavřeno a místo pugetu jí koupí oranžovou svítilnu. Laciné? Nesmírně. Film se v těchto chvílích zvrtává v prachobyčejnou komedii na nedělní odpoledne, nicméně režiséru Davidu Frankelovi (Marley a já, Ďábel nosí Pradu) je tento žánr nejbližší, což je také ve finále znát. Například postavy hyperaktivní matky (Julia Walters) či přiožralého vedoucího obchodu s mobilními telefony, byť jsou šablonovité sebevíc, pronáší fórky a divák se jim bez problémů a upřímně zasměje - zčásti díky dobře vybraným hercům, zčásti díky oné jednoduchosti.

Herci samotní jsou ostatně asi největším plusem filmu. James Corden se skutečnému Paulovi podobá nejen vzhledem, ale ve své roli působí i stejně plaše, skromně a sympaticky. Bezkonkurenčně nejlepší je však Alexandra Roach, které role britské puťky Julie-Ann, jež je zároveň křehkou dívkou a zároveň ženou od rány, byla psána snad přímo na tělo.

zivotni_sance zdroj: tisková zpráva

Komedie a nic víc

Kapitolou samou pro sebe je hudba. Zpěv Paula Pottse je rozhodně jedním z významných lákadel filmu, ale nikoli jeho základním kamenem. Kvalita hudebního projevu je nepopiratelná, krásu italských árií podtrhují i mírně kýčovité (ale nikoli nevhodné) záběry z italských Benátek skoro jak z reklamy cestovní kanceláře. Avšak výběr hudby samotné je striktně omezen na ty naprosto nejznámější melodie, aby se chytil i divák opery absolutně neznalý. Je to trochu škoda, protože tím film už dopředu ztrácí přidanou hodnotu.

Životní šance funguje ve výsledku skvěle v komediální rovině (byť s nulovou invencí), ale jeho výpovědní hodnota coby životopisného snímku je už horší. - kostra příběhu sice stojí na reálných základech, detaily jsou však čistým produktem fantazie scénáristy. Výsledná komedie je nenáročná a úsměvná a po čase určitě zapomenutelná.

Hodnocení: 60 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.