Za účasti tvůrců měl pražskou premiéru Švankmajerův snímek Přežít svůj život

4. 11. 2010 - 11:10 | Téma | red

Za účasti tvůrců měl pražskou premiéru Švankmajerův snímek Přežít svůj život zdroj: tisková zpráva

Na dvanácti filmových festivalech v zahraničí, například v Calgary, Bratislavě, Londýně, Torontu, Segovii, Talinu, Krakově, Bukurešti a Moskvě, bude do konce roku uveden snímek režiséra, scenáristy a výtvarníka Jana Švankmajera Přežít svůj život. Včera večer měl za účasti tvůrců premiéru v pražských kinech Světozor a Lucerna.

Producent Jaromír Kallista ze společnosti Athanor před první projekcí připomněl, že projekt měl světovou premiéru na MFF v Benátkách, kde byl s obrovským ohlasem uveden mimo soutěž. "Až jsem se bál, zda jsem neudělal divácký film," komentoval Švankmajer osmiminutové ovace, které tam následovaly. Jeho psychoanalytická komedie líčí příběh muže žijícího jeden život v realitě a druhý ve snu.

"Po uvedení v Benátkách následovala slovenská distribuční premiéra a také projekce ve Vancouveru, španělském městě Sitges, v Rize a Lausanne," řekl Kallista ČTK. Švankmajer se koncem října zúčastnil první francouzské retrospektivy svého díla v prestižních prostorách pařížského Forum des Images, kterou snímek Přežít svůj život zahájil. Vznikl v česko-slovenské koprodukci metodou animace fotografií herců včetně hraných dotáček. Do českých kin se dostává v deseti kopiích.

Přežít svůj život

"Předkupní právo mají Japonci, kde bude uveden na jaře. Celkem vzniklo 31 kopií s titulky v pěti jazycích, Japonci si tu svou udělají sami," uvedl Kallista, který má festivalový diář zaplněn až do jara. Po Novém roce bude film uveden v Göteborgu, Rotterdamu, Istanbulu, Ankaře, Amsterodamu, v Mexiku a jedná se o květnové projekci v Honolulu.

Hrdinou příběhu až detektivního je stárnoucí Evžen v podání Václava Helšuse. Chodí za psychoanalytičkou, která se mu pokouší vykládat, co jeho sny znamenají. Přijde na určitý rituál, který mu umožňuje kdykoli "dívku svých snů" v podání Kláry Issové konkrétně navštěvovat. Dozvídá se o svém raném dětství, vztahu k otci a matce. Nakonec do snu odchází definitivně. Z dalších herců se na plátně objevili například Zuzana Kronerová, Daniela Bakerová a Pavel Nový.

Projekt s rozpočtem 35 milionů korun podpořil osmi miliony fond české kinematografie. Finance získal i na Slovensku a od evropských fondů Eurimages a Media. Koprodukční účast má Česká televize a společnost UPP.

Přežít svůj život

Švankmajer pokládá "strach ze života" za silnější než strach ze smrti. Náboženství, tvorba, láska, sex, hromadění věcí, ať už jde o sběratelství či pejorativně hamounství, honění se za slávou, za penězi či za mocí pokládá filmař za zástupné momenty, které mají tento fatální strach přehlušit. Snímek, který by sen prolínal s realitou a naopak, chtěl natočit už dávno. Mluví o tom i v humorném úvodu filmu, kde vysvětluje, že technika animování fotografií sníží rozpočet za dopravu štábu a za catering, protože "fotografie nejedí". Počítač mu sloužil jen k archivaci snímků, které pod sklem animoval jako klasické "papírkové" večerníčky.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.