Wojaczek

8. 12. 2004 - 16:23 | Téma | red

Wojaczek zdroj: tisková zpráva

Tragický život prokletého básníka - významný artový film režiséra Majewského. Kult prokletých básníků Edwarda Stachury a Rafala Wojaczka je v Polsku stále živý. Oba se objevují ve filmu Lecha Majewského Wojaczek, jenž se rázem ocitl mezi předními díly současné polské kinematografie

Kult prokletých básníků Edwarda Stachury a Rafala Wojaczka je v Polsku stále živý. Oba se objevují ve filmu Lecha Majewského Wojaczek, jenž se rázem ocitl mezi předními díly současné polské kinematografie. Po slibném debutu (Rytíř, 1979) Majewski emigroval. Žil v Anglii a USA, kde kromě několika jiných snímků napsal scénář a produkoval film Basquiat, pojednávající o dalším prokletém umělci.

Rafal Wojaczek Rafal Wojaczek (1945-1972) proletěl životem jako meteorit. Pocházel z průmyslového Horního Slezska, kratince pobyl na studiích v Krakově a pak žil ve Vratislavi. Vydal dvě básnické sbírky, posmrtně vyšlo dalších šest a všechny vzbudily bouřlivý ohlas. Nutno dodat, že se léčil na psychiatrii, měl problémy s alkoholismem a jeho výtržnosti vyvolávaly stále konflikty s mocí. Legenda jeho života a smrti překryla hodnoty jeho rafinované, obtížné poezie. Režisér, pocházející ze stejné oblasti jako jeho hrdina, říká:“ Wojaczek byl rozhněvaný mladý básník, jehož poezie a sebeničivý způsob života měly silný vliv na mnoho mladých. Pil, bil se, proskakoval okny, snažil se oběsit a skákal z třetího patra. V neustálé konfrontaci se smrtí se ji snažil podvést. Ženy ho obdivovaly, ale on měl rád jen sebe. Jako by byl odsouzen k poezii. Věděl, že lidé ve zmatených dobách potřebují mýty. Živil legendy o sobě pomocí triviální reality socialistického Polska.“

Wojaczek Život a tvorba osobnosti typu Wojaczka se navzájem tak prostupují, že vytvářejí legendu, portrét básníka, který „žil tak, jak psal a psal tak, jak žil“. Portrét, který je dílem básníkových přátel, známých i čtenářů. Je i dílem režiséra, který sám usiluje o setření hranice mezi životem a tvorbou: “Ve smrtelné nutnosti, kdy už jsem nevěděl, kam se obrátit, jsem si vymyslel Wojaczka, on je můj společník.“ Majewski se snaží portrét oživit překvapivě prostými prostředky: strohými černobílými záběry zaznamenávajícími obrazy, scény, gesta a výpovědi, ostrým střihem oddělujícím záběr od záběru, pohybem postav uvnitř záběru. Třebaže Wojaczek je v centru dění, mnohé je nevysloveno. Jeho básní je ve filmu poskrovnu. Rodinné i milostné vztahy se odehrávají jen na okraji jako něco nedůležitého. Právě tato zdrženlivost a pokora před tajemstvím života a smrti dávají filmu neobvyklou intenzitu. Přispívá k tomu i odvážná volba hlavního představitele – Wojaczka ztělesnil neherec, mladý slezský básník Krzysztof Siwczyk. Vnesl do filmu vlastní osobnost, která divákovi zůstává nedořečenou záhadou.

Vizionář Lech Majewski natočil film přesně vystihující realitu šedesátých let: „Období, které je tak přitažlivé pro dnešní mládež. Rafal Wojaczek, oblečen ve špinavém kabátě, s cigaretou visící z úst, divoce gestikulující a důstojně popíjející vodku jako kdyby sloužil mši, je typickou hvězdou oné éry. Je to outsider vrávorající na pokraji reality, jako kdyby z ní měl každou chvíli vypadnout.“ Je to polská „socialistická“ reality té doby, ubohé šedé provinční město, temné hospody a bufety jako místa „exkluzivních“ schůzek a nekončící alkoholické tahy.

Wojaczek patří k těm filmům, které diváka chytnou a nepustí. Ihned vysvitne příčina kultu kolem básníka, který nyní zůstane spojen s filmem Lecha Majewského. V souvislosti s filmem se v divákově mysli vynoří ohromující černobílé obrazy a scény; třeba ta poslední, kdy Wojaczek před sebevraždou odkládá své básně a balí je do bílého ubrusu. Když sahá pro svou smrt, slyšíme úžasné rekviem...

Ocenění: Bronzový hrozen v Lagowě 1999, Polský filmový festival Gdyně 1999 – cena za režii, nominace za nejlepší roli – Evropská filmová cena 2000, Hlavní cena Festivalu nezávislého filmu v Barceloně 2000, Art Film Festival Trenčianské Teplice 2000 – Zlatý klíč za režii a kameru.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.