Vlk z Wall Street se blíží, připomeňte si Top 10 filmů Martina Scorsese

10. 1. 2014 - 14:30 | Téma | Karel Drda

Vlk z Wall Street se blíží, připomeňte si Top 10 filmů Martina Scorsese zdroj: tisková zpráva

Již 16. ledna dorazí do kin s mírným zpožděním oproti americké premiéře nový snímek režiséra Martina Scorseseho Vlk z Wall Street v hlavní roli s Leonardo DiCapriem. Novinka sbírá pochvalné recenze, někteří kritici již dokonce neváhají používat superlativní označení a mluví o režisérově nejlepším filmu od dob Casina. My vám nabízíme žebříček deseti nejlepších filmů tohoto slavného filmaře podle našeho nejlepšího vědomí. Je nám však jasné, že každý má trochu jiný vkus. Hlasujte tedy pro svůj nejlepší film Martina Scorseseho. Zařadí po premiéře do Top 10 i jeho nejnovější film?

10.

Skrytá identita

Kriminální drama Skrytá identita je výborným filmem a Scorsese za něj získal svého prvního a zatím bohužel jediného Oscara za režii. Výjimečnost díla je právě v ocenění slavného režiséra, kdy si mnoho amerických novinářů neodpustilo poznámku, že v tvorbě uznávaného umělce jsou určitě snímky, za které by si Oscara zasloužil mnohem více. Děj filmu se odehrává v Bostonu, kde proti sobě stojí policie a organizovaný zločin. Mafii se podaří infiltrovat Billy Costiganovi (Leonardo DiCaprio), který si velmi záhy získá důvěru místního bosse Franka Costella (Jack Nicholson). Netuší však, že proti němu stojí mocný nepřítel přímo z řad bostonské policie v podobě krysy Colina Sullivana (Matt Damon)

The Departed (USA, 2006), délka: 151 minut, hrají: Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon, Mark Wahlberg a další

leonardo_dicaprio_the_departed_desktop_hd_wallpaper zdroj: tisková zpráva

9.

Po zavírací době

Méně známý film Martina Scorseseho do našeho výběru určitě patří a pokud jste jej ještě neviděli, zkuste to napravit. Příběh úředníčka Paula Hacketta (Griffin Dunn), který během jedné noci zažije asi nejbizarnější jízdu New Yorkem, by měl být titulován jako nejšílenější černý film všem dob. Hackett pracuje jako počítačový poradce v jedné firmě a jeho život je velmi nudný. Když však jednoho dne potká zajímavou ženu, která mu na sebe dokonce dá telefonní číslo, neváhá ani minutu a zavolá jí ještě týž večer. Marcy Franklinová v podání Rosanne Arquette jej pozve do ateliéru jedné své známé. Jenže malá náhoda jej uvrhne do sledu neuvěřitelných zážitků. Nejprve přijde o peníze a nemá na cestu domů, pak zjistí, že sympatická kráska je narušená osobnost a kolotoč bizarních zážitků se začne roztáčet doslova děsivým tempem.

After Hour (USA, 1985) délka: 96 minut, hrají: Griffin Dunne, Rosanna Arquette, Verna Bloom, Tommy Chong a další

After Hours 1 zdroj: tisková zpráva

8.

Gangy New Yorku

Šedesátá léta v New Yorku byla obdobím zločinu, občanské války a vlád všelijakých gangů a mafií, které se posléze přerodily v oficiální reprezentaci města i státu. Scorsese do svého filmu poprvé obsadil Leonarda DiCapria a byla to chytrá volba. Ten si zahrál Amsterdama Vallona, jehož otec je zabit v bitce dvou newyorských gangů a jako malý chlapec končí v útulku. Do města se vrací jako mladý muž, aby pomstil smrt otce a srovnal tak účty s jeho vrahem s Billem The Butcherem Cuttingem. Toho naprosto bravurně ztvárnil Daniel Day-Lewis. Gangy New Yorku jsou v podstatě ukázkovou sondou do moderních dějin USA. Scorsese v historickém dramatu ukazuje, že tolik slavná americká demokracie se zrodila ze zločinu a vražd.

Gangs of New York (USA, 2002), délka: 167 minut, hrají: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Jim Broadbent, Henry Thomas, Cameron Diaz a další

still-of-daniel-day-lewis-in-gangs-of-new-york zdroj: tisková zpráva

7.

Poslední pokušení Krista

Je fascinující, jak umělecké dílo dokáže popudit náboženské fanatiky a ubožáky natolik, že protestují proti filmu, který nekonfliktně a citlivě pojednává o životě Krista, který zde není dogmaticky přesvědčen o svých pravdách, ale naopak ji hledá. Scorsese měl od začátku velké problémy s natáčením. Hodně sil jej stálo samotné přesvědčení filmového studia, aby dílo podpořila a vůbec jej uvedla do kin. V USA se pak bouřili provozovatelé kin, protože se báli protestů fanatických věřících. Došlo dokonce na hrozby bombovými útoky. Katolická církev u nás již v době demokracie hlasitě křičela proti uvedení filmu v televizi. V čem je tedy film tak kontroverzní. V ničem a ve všem. Poslední pokušení Krista ukazuje křesťanského spasitele především jako citlivého člověka, který je pochybujícím tvorem hledajícím svojí cestu. To je něco, co nabourává křesťanská dogmata a církve vyloženě děsí. V titulní roli se objevil naprosto úžasný Willem Dafoe. Hudbu k úspěšnému filmu složil Peter Gabriel.

The Last Temptation of Christ (USA, 1988), délka: 167 minut, hrají: Willem Dafoe, Paul Greco, Harvey Keitel, Verna Bloom a další

the_last_temptation_of_christ zdroj: tisková zpráva

6.

Kundun

Dílo, které se v celé dosavadní umělecké kariéře vymyká, přesto je nedílnou součástí a patří k tomu nejlepšímu, co ve světové kinematografii bylo natočeno. Kundun je příběhem mladého tibetského dalajlámy, který popisuje jeho mládí a dobu, kdy se ujal trůnu a snažil se vládnout svému lidu. Scorsese divákům ukáže nejen životní příběh tohoto výjimečného a stále žijícího muže, ale také ukáže období příchodu čínských okupantů, diplomatický jednání Dalajlámy i jeho odchod do exilu. Vzhledem k tomu, že stále trvající okupace Tibetu je pro politiky stále velmi citlivým tématem, snímek vzbudil velký ohlas. Scorsese jej samozřejmě nenatáčel v Tibetu, ale v Maroku, Kanadě a USA. Za zmínku rozhodně stojí úžasná hudba Philipa Glasse.

Kundun (USA, 1997), délka 128 minut, hrají: Gyurme Tethong, Ken Leung, Tenzin Thuthob Tsarong a další

kundun zdroj: tisková zpráva

5.

Zuřící býk

Pro některé filmové fanoušky je to nejlepší boxerský film všech dob. Zuřící býk je opravdu výjimečným dílem, v němž ztvárnil jednu ze svých nejlepších rolí Robert De Niro. Martin Scorsese nabízí ojedinělý portrét boxerského šampiona Jakea LaMotty, kterého sleduje po dobu dvou dekád od čtyřicátých let. Jsme tak u začátku fenomenální kariéry člověka, který dokázal rány v ringu přijímat i dávat, ale v osobním životě pro svoji prchlivou povahu mnohokrát prohrál. Populární režisér si díky své neotřesitelné pozici vůči studiu mohl dovolit snímek natočit černobíle. Zuřící býk tak paradoxně ještě nabírá víc na síle a dokonale podtrhuje atmosféru doby, kdy Jake LaMotta působil v boxerském ringu. V dalších rolích pak excelují Joe Pesci jako Joey a Cathy Moriarty jako LaMottova manželka. Robert De Niro za ztvárnění Zuřícího býka získal dokonce Oscara.

Raging Bull (USA, 1980), délka: 129 minut, hrají: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci a další

583400-de_niro zdroj: tisková zpráva

4.

Letec

Čtvrtou příčku jsme obsadili poprvé filmem, v němž se v hlavní roli představuje Leonardo DiCaprio. Dlouho jsme přemýšleli, zda by se na této „bramborové pozici“ neměl spíš objevit oscarový snímek Skrytá identita, ale nakonec jsme si řekli, že Letec byl prostě lepší a prestižní cenu měl dostat také! Letec vypráví naprosto úžasným způsobem životní příběh v USA velmi známého milionáře a vizionáře Howarda Hughese, který milióny dolarů po svých rodičích investoval nejprve do prvních skutečně vysokorozpočtových filmů, aby se posléze stal průkopníkem dopravního letectví. Díky své povaze, ale i obsedantně kompulzivní poruše osobnosti, byl pro mnoho Američanů postavou téměř mýtickou, o níž toho nikdo mnoho nevěděl. Scorsese nabízí ojedinělý pohled na život tohoto bohéma a současně nám umožňuje nahlédnout do života hollywoodské smetánky a ukazuje, jak to bylo v USA s rozvojem letecké civilní dopravy. Dokonalý film!

The Aviator (USA, 2004), délka: 170 minut, hrají: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Alec Baldwin, Jude Law, John C. Reilly, Alan Alda a další.

aviator1 zdroj: tisková zpráva

3.

Taxikář

Vojenský veterán z Vietnamu Travis (Robert De Niro) trpí nespavostí a živí se jako noční taxikář. Během svého putování nočními ulicemi New Yorku potkává jen samé zoufalce, špínu, drogy, prostitutky a postupně v něm zraje přesvědčení, že je musí udělat radikální řez, aby společnost zachránil. Od jeho rozhodnutí mu nepomůže ani přítomnost mladičké Iris (Jodie Foster). Taxikář je temným filmem, který však ukazuje realistický pohled do světa do velkoměsta, které nikdy nespí, bez příkras. Scorsese snímkem vstoupil do světa prvoligových hollywoodských režisérů a mohl si diktovat téměř jakékoliv podmínky. Dílo ve své době vzbudilo velký ohlas a pro některé scény bylo jednu dobu považováno dokonce za kontroverzní. Pokud chcete poznat tvorbu Martina Scorseseho v sedmdesátých letech, pak je Taxikář tou nejlepší volbou.

Taxi Driver (USA, 1976) délka: 113 minut, hrají: Robert De Niro, Jodie Foster, Garth Avery, Peter Boyle, Albert Brooks a další.

negativschapirotaxidriv zdroj: tisková zpráva

2.

Mafiáni

Podle některých je to jediný opravdu dobrý film herce Raye Liotty. Podle jiných jde o nejlepší mafiánský film všech dob, který dokonce v mnoha ohledech převyšuje Coppolova Kmotra. To už záleží samozřejmě na úhlu pohledu a vkusu diváka. Pravdou však je, že Mafiáni jsou opravdu hodně vydařeným filmem, v němž září opět Robert De Niro, Joe Pesci a jako třetí do party zmiňovaný Ray Liotta. Sledujeme životní osudy tří gangsterů od poloviny padesátých let až do zlatých osmdesátých. Díváme se, jak z malého zlodějíčka Henryho Hilla, který přikryje před policií pašování cigaret a získá si přízeň lokální šéfa mafie, roste gangster pořádně drsného kalibru. Postupem času se spřáhne s Jamesem Conwoyem a Tommy DeVittem a společně vytvoří nerozlučnou trojici až do úplného konce. Scorsese podle nás natočil jeden z nejlepších mafiánských filmů všech dob a klidně dáme ruku do ohně za to, že to není lepší snímek než Kmotr, ale je určitě těsně za ním

Godfellas (USA, 1990), délka: 146 minut, hrají: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Debi Mazar, Christopher Serrone, Elaine Kagan, Beau Starr a další

goodfellas_0733 zdroj: tisková zpráva

1.

Casino

Vybrat a uvážlivě zvolit Scorseseho nejlepší film snad ani nejde. Dlouho jsme přemýšleli, který snímek si zasluhuje pomyslnou zlatou medaili. Známý režisér snímek natočil v roce 1995, jde tedy o novější dílo. Přesto si první příčku zasluhuje ze všech nejvíc. Robert De Niro zde podává životní výkon v roli bývalého hazardního hráče Sama Rothsteina, který se díky vlivu mafie stane šéfem velkého kasina v Las Vegas. Životní osudy všech hrdinů jsou jako děsivá smlouva s ďáblem. Kdo se nahodí na vlnu Las Vegas, už nemůže vystoupit a všichni neodvratně směřují k tragickému konci. Bravurní výkony Sharon Stone, Joe Pesciho, Jamese Woodse a dalších jen podtrhují výjimečnost filmu. Scorsese příběh natočil podle skutečných událostí, upravil však jména hlavních hrdinů. Inspiraci našel, podobně jako u Mafiánů, v knize Nicholase Pileggiho.

Casino (USA 1995), délka 178 minut, hrají: Robert De Niro, Sharon Stone, Joe Pesci, James Woods, Alan King a další

casino zdroj: tisková zpráva

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.