Vetřelec vs. Predátor (AVP: Alien Vs Predator)

24. 10. 2004 - 4:47 | Téma | red

Vetřelec vs. Predátor (AVP: Alien Vs Predator) zdroj: tisková zpráva

Lidská rasa zase jednou dostává ocelovou pěstí a stává se pěšcem v intergalaktickém souboji vetřelců a predátorů. V hlavních rolích akce Paula W.S. Andersona Sanaa Lathan a Lance Henriksen. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Po komiksu i počítačových hrách se souboj vetřelce a predátora dostal i na filmové plátno

Po komiksu i počítačových hrách se souboj vetřelce a predátora dostal i na filmové plátno. Výsledek se dal čekat dle minulých Andersonových filmů a dal se ček i podle inspiračních zdrojů AVP. Dalo se čekat, že AVP bude videoherním filmem. I tak ale přakvapí, jak hrubě slátanou a nepečlivě postavenou zábavou AVP je. S famózním Vetřelcem ji spojuje jen fyzická přítomnost jednoho z nejděsivějších tvorů, který kdy posedl lidskou mysl (kam se Satan hrabe!).

Máme bojovat sami za sebe? Nebo se máme raději přidat na jednu ze silných stran, ačkoli s nimi nesouhlasíme? Paul W.S. Anderson (Shopping, Resident Evil) má za to, že pokud jde o samotné přežití, není co řešit. Vtip je v tom, že mnohý člověk učiní stejné rozhodnutí aniž by šlo o víc, než koupit housku. K tomu ale PWSA bohužel neřekne ani slovo, takže zpátky k AVP:

Vetřelec vs. Predátor Miliardář ‚Bishop‘ Weyland (Lance Henriksen) zjistí, že pod ledovým příkrovem Antarktidy se skrývá tajemná pyramida, jejíž tvar nese prvky jak pyramid egyptských, tak středoamerických i asijských). Weyland rychle sežene mezinárodní vědecký tým, kterému velí Alexa Woods (sympaticky přirozená Sanaa Lathan) a vyráží.
Na místě hrdinka zjistí cosi o zmizelé velrybářské stanici, navíc hned vedle tábora se náhle objeví přímá cesta k pyramidě. Anderson si je vědom diváckého očekávání souboje ras, a tak se s přípravami příliš nemaže. Stačí načrtnout klasický spor mezi zodpovědnou Alexou, která zodpovídá za život squadry a chamtivým Weylandem, který to všechno platí. Vědci brzy zjistí smysl stavby: bojem s vetřelci tu mladí predátoři stávají dospělci. Problém je, že zatímco vetřelci už jdou, lidé sebrali predátoří zbraně, a ti se tak nemají slizským tvorům jak bránit.
Aby zvýšil napětí, nechává režisér pyramidu každých deset minut přestavět své zdi. Díky nejasným pravidlům (jaká zeď se kam posune) však tenhle trik působí jen jako drobná adrenalinová injekce.

Vetřelec vs. Predátor Z reklamního sloganu „Ať vyhraje kdokoli, my prohrajeme“, který navozuje představu pyramidy potravního řetězce, Anderson nakonec uniká, když pomocí záběrů ze života starověkých kultur znázorňuje vznik pyramid, čímž také přiznává sympatie jedné z nadpozemských kultur. Motiv dobrovolných lidských obětí však Anderson nechává v pozadí, a tak nejvíc šokujícím momentem celé vetřelčí ságy zůstává Ripleyová hladící svého malého potomečka, zatímco letí do ohnivého pekla ve Fincherově „trojrozměrném“ Vetřelci 3.

Vetřelec vs. Predátor Oproti sérii Resident Evil Anderson nediriguje žádnou krvavou lázeň, ale poměrně uhlazenou a vizuálně místy velmi příjemnou videohru. Ve vyprávění však bohužel nejen, že neinvenčně opakuje sám sebe, ale především ničí kouzlo Vetřelce, kouzlo hrozby v temnotách. Vyvlekl obě bestie na světlo a zohavil jejich tlamy lidskými grimasami.
Jedinou Andersonovou výhrou se nakonec stalo to, že –jak řečeno výše- přiznal barvu. Tím pádem vytvořil slušný biják alespoň v rámci žánru cross-overu. Vzpomeňme zde na nedávný snímek Freddy Vs. Jason, kde jsme byli svědky obdobně nadlidského souboje, jeho výsledek byl ale Ronny Yu režíroval na nekonečně nudnou remízu.

Po všech ostatních stránkách je AVP rozteklým, tupým trashem. Chybí mu vztahová pavučina, chybí mu výtvarná exprese a chybí mu sebevědomí, které udělaly z Resident Evil celosvětový hit.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.