Ve frašce o paranormální jednotce se představí Clooney a McGregor

2. 4. 2010 - 12:26 | Téma | red

Ve frašce o paranormální jednotce se představí Clooney a McGregor zdroj: tisková zpráva

Bizarní černá komedie Muži, co zírají na kozy nám přináší paranormální jevy, halucinogenní drogy, rozšiřování vědomí pomocí meditace a různé šamanské praktiky ve službách armády. Ambiciózní novinář se za pomoci bývalého člena supertajné jednotky americké armády, snaží odhalit netradiční prostředky pro vedení války.

Snímek, který vstoupíl do českých kin 2. dubna, vyniká skvělým hereckým obsazením v čele s Georgem Clooneym a Ewanem McGregorem. Kritika mu i přes několik zábavných momentů vyčítá nedostatek humoru a slabý scénář.

Novinář Bob Wilton (McGregor) se rozhodne vyřešit rodinné a pracovní problémy cestou do Iráku, aby zde našel zajímavé téma pro reportáž. Při čekání na víza v blízkém Kuvajtu náhodou narazí na obchodníka Lyna Cassadyho (Clooney), ze kterého se vyklube bývalý člen unikátní a tajné jednotky americké armády, jež při svých misích využívala nadpřirozené jevy a schopnosti. Její příslušníci se snaží procházet zdmi, být neviditelní, rozhánět mraky silou myšlenek nebo dokonce zabíjet kozy pohledem.

Aby těchto podivností nebylo málo, snaží se žít podle kodexu chování rytířů řádu Jedi z Lucasových Hvězdných válek. Zakladatel této jednotky Bill Django (Jeff Bridges) ale zmizel a Cassady doprovázený Wiltonem se ho vydají hledat. Na výpravě iráckou pouští zažijí řadu dobrodružství, včetně přepadení a bombového útoku, aby je nakonec cesta přivedla k nečekanému odhalení o místu pobytu svého "guru".

Vlastní děj filmu je sice vymyšlený, fakta o pokusech o využití paranormálních jevů se však zakládají na skutečných výzkumech, kterými se armáda Spojených států a výzvědná služba CIA zabývaly od 60. do 80. let. Scénář vychází z knihy Jona Ronsona, režie se ujal Grant Heslow. Ten je spolu s Clooneym i producentem filmu. Kromě Clooneyho, McGregora a Bridgese v něm dalšího "paranormálního špiona" ztvárnil i Kevin Spacey.

Filmoví kritici ze serveru rottentomatoes.com snímek považují za průměrný a ocenili ho jen 53 procenty. Shodli se na tom, že Muži, co zírají na kozy jsou sice "zábavným a groteskním pohledem na život vojáků", pro některé diváky by ale satirický a černý humor snímku mohl být málo ironický a kousavý. Filmu prý také chybí jasný a čitelný příběh. "Jsou zde zábavné okamžiky, ale museli byste mít nadpřirozené schopnosti, abyste pochopili děj," napsal britský deník Daily Mirror. Za "příliš plytký na satiru a málo vtipný pro komedii" ho označil britský nedělník Sunday Times. Recenzent amerického deníku New York Times ale film brání. Jde prý především o "příjemnou a odlehčenou absurdní komedii".

Přispěvovatelé na serveru csfd.cz film ohodnotili lehce nadstandardními 62 procenty. Názory sahají od obdivného prohlášení "Tohle mne hodně bavilo. Výborná tematika, perfektní herci a zvolená hudba" po "Takových herců a takového povyku... pro nic". Podle některých je snímek "vlažný a nejistý" a jeho humor "hodně mírný". Chválu si ale podle většiny komentářů rozhodně zaslouží herci, a zvláště pak Clooney. I když výchozí zápletka je velmi originální a nabízela spoustu komediálního potenciálu, tvůrci jí v podstatě promrhali, myslí si také jeden z přispěvatelů. "Milá blbůstka, která nebýt hereckého obsazení, tak by byla přímo blbostí...," shrnul své dojmy z filmu další z nich.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.