V kině IMAX bude vysílán vesmírný dokument o Hubbleově teleskopu

16. 9. 2010 - 16:00 | Téma | red

V kině IMAX bude vysílán vesmírný dokument o Hubbleově teleskopu zdroj: tisková zpráva

Trojrozměrný film s vesmírnou tematikou nazvaný Hubble 3D: Kosmický dalekohled obohatí od 16. září nabídku pražského kina IMAX. Účastníci dnešní pracovní projekce se stali svědky třináctidenní mise astronautů z raketoplánu Atlantis, kteří loni zmodernizovali a opravili dvanáctitunové "oko do vesmíru". Více než čtyřicetiminutový dokument měl v březnu premiéru v amerických kinech IMAX přidružených k vědeckým muzeím a střediskům popularizujícím vědu.

"Právě tento dokument je ukázkou spojení vědy a umění. Vždyť to, co dosud pozoroval Hubbleův teleskop, je nejenom vědecky zajímavá záležitost. Ta krása podívat se na jeho snímky v barvě, byť to jsou barvy nepravé, inspirovala i mnoho lidí, aby vytvářeli nové věci v estetice a výtvarném umění," řekl před projekcí ČTK ředitel Planetária Praha Marcel Grün. To, co se natočilo ve spolupráci s NASA, bylo podle něj vždy výborné, navíc projekce 3D umožní v tomto případě divákům seznámit se s něčím, co naprostá většina současníků sama zažít nemůže.

Společnost IMAX, Národní úřad pro letectví a kosmonautiku NASA a Warner Bros. Pictures vyslaly 3D kamery do vesmíru, aby zdokumentovaly jednu z nejsložitějších vesmírných operací NASA - práce na Hubbleově teleskopu. Astronauti nafilmovali pět komplikovaných a obtížných výstupů přímo v kosmickém prostoru. Snímek doplňují záběry, které divákům přiblíží 13 miliard světelných let vzdálené galaxie.

Tým IMAX poskytl posádce raketoplánu trénink týkající se obsluhy kamer. Jedna byla připevněna vně kabiny v nákladovém prostoru vesmírné lodi a zdokumentovala historicky unikátní poslední servisní práce na tomto vesmírném zařízení. Velitel lodi a pilot se střídali ve filmování astronautů vstupujících do vesmírného prostoru, kteří pracovali v tandemu za pomoci robotické ruky.

Producentka a režisérka snímku Toni Myersová tvrdí, že zažít vesmír v kině IMAX je druhou nejlepší věcí hned po skutečném pobytu v kosmu. "Díky trojrozměrnému obrazu se diváci ocitnou jakoby opravdu ve vesmíru," uvedla v tiskové zprávě.

Kino IMAX v Praze na Floře je jediným kinem v Česku, které je vybaveno nejmodernější filmovou technologií IMAX umožňující projekci dvojrozměrných i trojrozměrných velkoformátových filmů. Na českém trhu působí od března roku 2003. Od té doby nabídlo divákům 30 titulů. Většina z nich je součástí vzdělávacího programu, které organizuje pod záštitou ministerstva školství pro žáky základních a studenty středních škol.

Populární vědecký snímek o "vesmírném oku", jednom z nejvýznamnějších vědeckých instrumentů, jehož životnost úspěšná mise prodloužila nejméně o pět let, je šestým filmem, který IMAX vyrobil ve spolupráci s NASA, a druhým filmem v 3D po dokumentu Space Station 3D (Vesmírná stanice 3D) z roku 2002.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.