Únos vlaku 123

26. 8. 2009 - 9:04 | Téma | red

Únos vlaku 123 zdroj: tisková zpráva

Žánrově jednoduchá honička s výkupným dostala několik současných triků, které ale nijak nepomohly

Žánrově jednoduchá honička s výkupným dostala několik současných triků, které ale nijak nepomohly. Nedá se říci, že je to špatný film, ale je to zajatec průměrnosti. Původní příběh Johna Godeyho, kde skupina lupičů obsadí vagón metra v New Yorku a žádá výkupné, byl do filmové podoby poprvé zpracován v roce 1974, kdy scénář napsal Peter Stone a režíroval Joseph Sarget. Hlavní postavy hráli sardonický Walter Matthau a chladnokrevný Robert Shaw. Od té doby šly ceny nahoru: kde Shaw žádal milión, Travolta chce již miliónů deset. Současný režisér Tony Scott a scenárista Brian Helgeland změnili i jiné aspekty. Vyčistili město a jeho ošumělost, veškeré etnické a rasové stíny byly vyzmizíkovány, MTA (Metro Transportation Authority, čili řídící centrum metra) se změnilo na vysoce technické pracoviště a připomíná velín NASA. Garber je teď sesazený úředník, kterého poslali dělat výpravčího, zatímco probíhá šetření, zda vzal úplatek. A Ryder se vrátil z vězení, kam ho poslali za finanční machinace.

Osobní příběhy cestujících v metru také zmizely. Z lidských pasažérů se stala hromádka rukojmí, vyšisovaná do jednolité masy lidských těl. Samotná podzemní dráha byla také vyčištěno. (Jak mne mnoholetá zkušenost poučila, metro v New Yorku vlastně nikdy nebylo “špinavé”, jenom staré a ošuntělé, neboť tam každý den lidé pohazují odpadky. Tady v tom filmovém nic nenechávají.) Zmizely jakékoliv sexuální nebo diskriminující komentáře, a také ženské postavy. Je ovšem pravda, že kromě hlavních postav nikdo nepronese víc než deset vět. Z příběhu se stal dialog mezi dvěma filmovými hvězdami.

Výkupné, což je velmi nepravděpodobné, je dodáváno v pytlích, které policie převáží zacpanými ulicemi New Yorku. To způsobí několik, zřejmě smrtelných nehod, které film prostě přehlédne. Ale jeden z policejních vozů se po karambolu efektně vznese do vzduchu jako pingpongový míček.

Denzel Washington hraje Waltera Garbera klidně a poměrně lhostejně. Zůstává odtažitý, i když mluví o zabití svého kamaráda. John Travolta jako vedoucí čtyřky lupičů bláznivě a vztekle ječí a tlačí poměrně úspešně na Garbera, nic víc ale v jeho výkonu není. Snaha udělat kontakt mezi Garberem a Ryderem lidštějším se nezdařila – pravděpodobně proto, že autorský úhel pohledu “nikdo není nevinný” je dost hloupý tváří v tvář mrtvolám neznámých lidí na špinavé podlaze metra. A debata o úřednických zlosynech, kteří zabíjejí stejně jako psychopati, jen obětem to trvá déle než umřou, je akademická, když zíráte do ústí hlavně samopalu. Snaha o aktuálnost vůči finančním machinacím se nepovedla, protože nešla dost hluboko. John Turturro se zde objeví jako profesionální vyjednavač s únosci Camonetti, a je v roli dobrý. James Gandolfini je výborný v roli sobeckého starosty, vzdáleně připomínajícího skutečného starostu New Yorku Giulianiho. Jednoho z únosců si zahrál Luis Guzmán.

Jak je u Tonyho Scotta zvykem, režie je rychlá, blesková a často ještě rychlejší. To snad funguje na začátku, kdy nikdo neví, co se vlastně přihodilo. Ale s přibývajícím časem tento efekt ztrácí na účinnosti. Jako kdybyste v novinách koukali jen na titulky, aniž byste četli články. Mezi ječícími sirénami, příliš rychlými vlaky metra (ty reálné tuhle schopnost nemají), pouličními zácpami a mrtvolami se ztratilo napětí a očekávání. Je jasné, jak vše dopadne, a cesta k rozuzlení nepřináší nic nového. Nejlepší je nakonec ten kousek, kdy Camonetti bezohledně, a asi bez právní podstaty, nutí Garbera ke svolení prohlídky jeho domu a vyšetřování jeho i jeho rodiny. Profesionální vyjednávač tak hledá lehkou cestu ven ze složité situace: třeba Garber je spoluviník a dá se toho využít. Takový Bushovsky lhostejný vztah k osudům obviněných, kteří jsou ve skutečnosti nevinní, je sám o sobě zajímavým, ale jen skromným dodatkem k tomuto jinak jednotvárnému kriminálnímu thrilleru.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.