Únorové herečky: Kate Winslet i nová Angelika

12. 2. 2014 - 9:54 | Téma | Ladislav Loukota

Únorové herečky: Kate Winslet i nová Angelika zdroj: tisková zpráva

Zatímco jiné měsíce svědčí exotickým kráskám, chladný únor hraje do karet evropskému šarmu. V kinech se totiž sejde hned několik oblíbených anglických a australských jmen, po boku čerstvé a talentované představitelky nové Angeliky. 

Nora Arnedezer

Tentokrát začneme od konce měsíce – francouzská herečka Nora Arnezeder si totiž nezaslouží nic menší než první příčku!

Pařížanka Nora se narodila do netradičně pomíchané rodiny židovské egyptské matky a rakouského otce. Při nynějších teprve 24 letech a sotva šestileté kariéře – poprvé sice před kamerou stála v seriálu Komisař Valence ve 14 letech, první významnou rolí byla až Paříž 36 (2008) – se půvabná herečka nyní snaží o průlom v remaku kultovní Angeliky.

Ať snímek dopadne jakkoliv, už teď je vidět, že by se jen těžko hledal uhrančivější kukuč.

Uvidíte v: Angelika, premiéra 27. února

Zajímavost: V roce 2009, teprve rok po své první významnější roli, se Nora stala tváří parfumerie Guerlain.

  jessica_brown_arnezeder zdroj: tisková zpráva

Kate Winslet

Dnes už nikdo nepochybuje o uměleckých kvalitách Kate Winslet, herečky, jež se za poslední dekádu proslavila několika vypjatými dramaty s oscarovými ambicemi jako Bůh masakru, Předčítač nebo Nouzový východ. Na konci 90. let však celý svět znal především z Titanicu – a hrozila ji tak podobná nálepka, jaké tehdy čelil i Leonardo di Caprio. O to příjemněji působí její v pořadí už několikátý oscarový, s nímž přichází nyní – výrazně chválené "pocitové" melodrama Prodloužený víkend.

Kate Winslet navíc dokázala nejenom své rozmanité herectví, ale i smysl pro sebeironii – například, když si v seriálu Komparz zahrála sama sebe a poučovala ostatní o správných složkách oscarového filmu.

Uvidíte v: Prodloužený víkend, premiéra 6. února

Zajímavost: Hned dvakrát odmítla jiné významné role – mohla se tak objevit namísto Jodie Foster v romanťárně Anna a král, či namísto Gwyneth Paltrow v Zamilovaném Shakespearovi.

Kate-Winslet-04 zdroj: tisková zpráva

Jessica Brown Findlay

Vpravdě čistě evropská sestava únorového přehledu pokračuje britskou herečkou Jessica Brown Findlay, kterou můžete znát především ze seriálů Panství Downton (jako lady Sybil Crawley) či Misfits: Zmetci (jako Rachel). Objevila se rovněž v povídkovém sci-fi seriálu Černé zrcadlo...

Mladá Jessica (ročník 1989) však nehodlala zůstat pouze v britské televizi a promptně přesedlala i do světa filmu. Dramedy snímek Albatros z roku 2011 ještě kdovíjaké nadšení nesklidil, nynější mysteriózní romantické drama Zimní příběh má však vyšší cíl, pohostí ostatně i Willa Smitha, Jennifer Connelly, Russella Crowa či Colina Farrella.

Uvidíte v: Zimní příběh, premiéra 13. února

Zajímavost: Taktéž Jessica se mohla výrazněji zapsat do povědomí už před několika lety, Tim Burton ji totiž zvažoval do hlavní ženské role ve své Alence. Nakolik však zvolil známější Miu Wasikowskou.

findlay2 zdroj: tisková zpráva

Cate Blanchett

Cate je stálicí každé pořádného žebříčku nejkrásnějších hereček. Není se co divit – její podmanivý obličej v kombinaci s paletou hereckých poloh zaujal miliony diváků ve filmech od megalomanského Hobita po artové počiny jako Kafe a cigára či Beze mě: Šest tváří Boba Dylana.

Původem Australanka se herectví věnovala už během studií. Při jedné divadelní hře si ji povšiml jistý Geoffrey Rush a o pár let později Cate poprvé nastoupila do triviálního australského seriálu Police Rescue. Jeho o pár let později získala první klíčovou hlavní roli v romantickém drama Královna Alžběta. Její nejnovější film se jmenuje Památkáři a vypráví o jednotce, která během druhé světové války zachraňovala umělecká díla - ani vojáci pod vedením Georga Clooneyho by se však neobešli bez pomoci historičky Rose Vallard hrané právě Blanchettovou.

Uvidíte v: Památkáři, premiéra 27. února

Zajímavost: Cate má slabost pro špičaté uši. Roli v Pánu prstenů údajně přijala právě, protože vždy chtěla hrát ve filmu, kde by je nosila – po skončení natáčení si ostatně své filmové uši ponechala a dokonce je dala pobronzovat!

blanchett zdroj: tisková zpráva

Emma Thompson

A přehled skrze "paní herečky" s anglofonními kořeny pokračuje dalším slavným jménem! Pětapadesátiletá Emma Thompson má i dnes šarmu na rozdávání, a neméně bohatá je i její filmografie.

Ačkoliv původně začínala v televizní sféře, rychle si zde získala cenné ostruhy a už v roce 1987, sotva tři roky po svém prvním entrée, získala cenu BAFTA v kategorii nejlepší herečka. Teprve pak ale přišla skutečná filmová kariéra: po její pětadvacetileté éře můžete Emmu znát z Harryho Pottera, Kouzelné chůvy nebo třebas Pirátů na vlnách! Její tvář i herecký reportoár připomínající starou dobrou Anglii se nyní paradoxně objeví v životopisném snímku Zachraňte pana Bankse, jenž pojednává o životu autra románu Mary Poppins.

Uvidíte v: Zachraňte pana Bankse, premiéra 20. Února

Zajímavost: Emma Thompson si tak trochu sama zkusila roli inspirovanou Mary Poppins v pohádce Kouzelná chůva.

thompson zdroj: tisková zpráva

Carey Mulligan

Mladým talentem jsme začali, a rovněž jím i skončíme. Britská rodačka Carey Mulligan se během několika málo let raketově etablovala do jedné z nejvíce obsazovaných hereček amerických dramat. Ostatně považte – ještě v roce 2006 či 2007 byla známá pouze divákům britských seriálů jako Pán času (Doctor Who) nebo Northangerské opatství. Výjimkou z pravidla byla její vedlejší role v Pýše a předsudku z roku 2005, jenže tam stále hrála prim Keira Knightley.

Pak se však skrze režiséra Michaela Manna dostala do Veřejných nepřátel a palba velkých rolí na sebe nenechala čekat: drama Bratři, emo-sci-fi Neopouštěj mě, minimalistická gangsterka Drive nebo role epesní Daisy v loňském Velkém Gatsbym ji rychle proslavily u internetové generace. V únoru se pak Carey v českých kinech objeví v coenovce V nitru Llewyna Davise, kde stane po boku Justina Timberlakea.

Uvidíte v: V nitru Llewyna Davise, premiéra 20. února

Zajímavost: Ačkoliv několikrát hrála povrchní postavy, Mulligan se aktivně snaží zvyšovat po vědomí o palčivých problémů jako je sexuální otroctví nebo Alzheimerova choroba.

Carey_Mulligan zdroj: tisková zpráva


V únoru budeme v kinech moct obdivovat povětšinou známé britské/australské krásky, prim však zahraje nová představitelná francouzské Angeliky!

 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.