Týden od 10. do 16. května

14. 5. 2004 - 15:48 | Téma | red

Týden od 10. do 16. května zdroj: tisková zpráva

Slavné válečné filmy, Marian, Jiný člověk a další... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Veselé Vánoce, pane Lawrenci (Furyo / Merry Christmas, Mr

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Veselé Vánoce, pane Lawrenci (Furyo / Merry Christmas, Mr. Lawrence)

Čtvrtek 13. května, ČT 2, 22.00

Do japonského zajateckého tábora za druhé světové války přibude zraněný, zesláblý, ale na duchu nezlomený major Celliers. Odmítá se podřídit sadistickým zvyklostem a jeho přítomnost nezadržitelně spěje ke zjevně spasitelství, když svým sebeobětavým gestem zachraňuje své bližní před běsněním věznitelů. Režisér Nagisa Ošima, jenž do hlavní role obsadil charismatického Davida Bowieho, zvolil rozvolnělé tempo vyprávění, v němž se otevřeně zahleděl na relativitu vyznávaných hodnot - to, co pro jeden civilizační okruh může být znamením cti, pro druhý je projevem krutosti. Pro Japonce vyznávající samurajský kodex byla totiž ponižující představa, že by chtěli přežít v zajetí podobně jako spojenečtí vojáci, a svým zajatcům dávají najevo své pohrdání. Ošima se dívá se vzácnou nezaujatostí, zkoumá propastné rozdíly v mentalitách i kulturních zvyklostech znepřátelených národů. Svůj film musel natočit v koprodukci s Anglií, protože v Japonsku nesehnal dosti finančních prostředků.

FILMY

Werckmeisterovy harmonie (Werckmeister harmoniák)

Pondělí 10. května, ČT 2, 21.20

Maďarský režisér Béla Tarr se vyznačuje pochmurnými (a někdy i neúnosně dlouhými) pohledy na všestranně rozvrácený venkov, kde vyhasly poslední záblesky lidství, kde převládá animální živoření bez jakýchkoli vyhlídek. A Tarr jen nezúčastněně pozoruje titěrné dění, které může vést k explozi nahromaděné nespokojenosti a ustavičné frustrace. V tomto černobíle natočeném filmu přijíždí do jednoho takového zapadlého městečka cirkus, jehož jedinou atrakcí je vycpaná velryba. Všichni se těší na prohlídku, ale místní vedení představení nepovolí - a náhle probuzený hněv davu se mění v neovladatelnou sílu. Film, jehož název odkazuje k německému hudebnímu teoretikovi z doby baroka, aspiruje na rozměr podobenství a vnímavějšího diváka, pokud se podvolí zvláštnímu vypravěčskému uspořádání, jistě osloví.

Umírání zadlouhého dne Umírání za dlouhého dne (The Long Day's Dying)

Středa 12. května, ČT 2, 22.45

Od vzniku válečného dramatu Petera Collinsona uplynula bezmála čtyři desetiletí, avšak výpověď o skupince specialistů-výsadkářů, kteří působí v týlu nepřítele, dodnes vzrušuje svou syrovostí i autenticitou. Pojednává o skupince mužů, pro něž se bezhlasé zabíjení stalo běžným úkonem, které však také popohání pud sebezáchovy. Vynikající je herecké ztvárnění, prosté jakékoli okázalosti - vévodí mu David Hemmings, nedlouho předtím proslavený Zvětšeninou.

Marian Marian

Pátek 14. května, ČT 2, 22.45

V téměř dokumentárních odstínech pojednal režisér Petr Václav příběh vykořeněného cikánského outsidera, jenž se nedokázal sžít s většinovou společností, marně svými odmítavými, agresivními postoji dával najevo zoufalou touhu po lásce, pro vřelém doteku. V dětských domovech sice získal hmotné zajištěné, ale obklopovala jej samota, nepoznal cit - a neuměl ho ani opětovat. Film je podrobnou sondou zkoumající zrod deprivovaných lidí, kteří překročili osudový práh bezcitnosti a násilí, od něhož není návratu. Snímek uspěl na filmovém festivalu v Locarnu.

O bláznech jen dobré

Sobota 15. května, ČT 2, 12.45

Podle scénáře Jana Trefulky vznikla počátkem 90. let inscenace, která poskytla velkou příležitost Stanislavu Zindulkovi, herci sice tak říkajíc druhého sledu, ale schopného zaujmout i v náročné charakterové studii. Pod režijním vedením Milana Růžičky ztělesnil stárnoucího muže, pro něhož blízkost smrti znamenala radikální přehodnocení dosavadních postojů. Odešel z domova, našel si novou ženu a vůbec se bohatýrsky snažil dohnat vše, co dosud zameškal.

Jiný člověk Jiný člověk

Neděle 16. května, ČT 1, 20.00

Další epizoda z volného cyklu Oběti (scénář Miroslav Sovják, režie Petr Slavík) se zabývá obtížemi mezirasového soužití. Hlavním hrdinou je úspěšný romský podnikatel, jenž spokojeně žije s bílou ženou - avšak svou poctivost a svědomitost musí deklarovat intenzivněji než kdokoli jiný. Muž se zřekl svého původu, chce plně vplout do majoritní společnosti, jenže nepočítá s tím, že jeho postoje, diktované věčnou opatrností, mohou jeho dospívajícímu synu připadat zbabělé. Vzpoura proti rodičovské autoritě má však tragickou dohru. I když přijmeme přesvědčivé herecké výkony (najmě Iva Gogála, jemuž Veronika Žilková spíše jen přihrává), vadí spekulativnost celého projektu, která záslužný nápad marní ve spleti motivických schválností a tezovitých promluv.

Habermannův mlýn - recenze

Televizní dokument o vraždě Němce v pohraničí v květnu roku 1945.

Na ČT 2 v rámci Večera na téma... Lži a omyly druhé světové války v neděli 16. května ve 21:20

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.