TV tipy Jana Jaroše: týden od 27. prosince do 2. ledna - ART

21. 12. 2004 - 9:49 | Téma | red

TV tipy Jana Jaroše: týden od 27. prosince do 2. ledna  - ART zdroj: tisková zpráva

Malé životní etudy ( Jack Nicholson), Nuda v Brně, Fimfárum Jana Wericha... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Malé životní etudy (Fiver Easy Pieces) Pondělí 27. prosince, ČT 2, 21

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

TV_JJ_53 Malé životní etudy Malé životní etudy (Fiver Easy Pieces)

Pondělí 27. prosince, ČT 2, 21.30

Vnitřně rozpolcení hrdinové, bolestně hledající své pravé já, ovládli na přelomu 60. a 70. let americká plátna, respektive díla usilující o ambicióznější výpověď. V Malých životních etudách vytvořil hlavní roli Jack Nicholson, hvězda právě nedávno zrozená právě ve filmech tohoto typu. Ztvárnil postavu outsidera, jenž promarnil svůj hudební talent, pracuje jako pomocný dělník na naftových polích, neuspořádaně žije "na hromádce" a vyhýbá se jakékoli zodpovědnosti. Když se vypraví za těžce nemocným otcem, setkává se s odlišným životním stylem a hodnotami a musí zvažovat své vyhlídky do budoucna. Pod vedením Boba Rafelsona se Nicholson blýskl jeden ze svých životních výkonů.

FILMY

TV_JJ_53 Stíny horkého léta Stíny horkého léta

Pondělí 27. prosince, Prima, 23.30

František Vláčil vytvořil v roce 1977 bravurní "eastern", který se odehrává nedlouho po válce. Osamělou podhorskou usedlost obsadí jedna z potulujících se skupin, které se chtějí probít kamsi na západ. Režisér ovšem nevytváří běžnou napínavou podívanou, zajímá jej především, jak smrtelným nebezpečím ohrožení hrdinové budou jednat. Důležitá není jen odvaha, ale také ohled na bezpečnost nejbližších. A to je otázka, kterou dospívající syn hlavního hrdiny svému otci zazlívá. Jenže uvážlivý protagonista (Juraj Kukura) není zbabělý, jen se snaží co nejvíce oddalovat konečný střet, o němž ví, že musí nastat.

TV_JJ_53 Ve stínu upíra Ve stínu upíra (Shadow of the Vampyre)

Středa 29. prosince, ČT 2, 20.00

Filmoví fanoušci znají němý klasický horor Upír z Nosferatu. Tento německý snímek vstoupil do filmových dějin jako ukázka brilantní intenzivní hrůzy, vybuzené pouhými znepokojivými náznaky, odstíněním obrazu, volbou scenerie či ponurým počasím. Nyní vysílaný snímek se snaží přiblížit okolnosti jeho vzniku a vedle doložitelných faktů užívá i důmyslnou mystifikaci. Pohrává si s smyšlenkou, co kdyby postavu upíra hrál opravdový upír. Snímek Ve stínu upíra, natočený Eliasem Merhigem, opakuje postupy svého předchůdce. V hlavních rolích sugestivního vyprávění se představí John Malkovich s Willem Dafoe.

TV_JJ_53 Nový rok Nový rok (New Year's Day)

Čtvrtek 30. prosince, ČT 2, 21.45

Snímek Suriho Krishnamma skrývá za idylickým názvem něco zcela odlišného. Pojednává o tom, jak se se bezstarostný studentský výlet změnil v noční můru, když mladé hrdiny smete při lyžování ve Francii lavina. Přežijí jen dva šťastlivci, kteří se však musí v dalším životě vyrovnávat s vědomím, že ze všech spolužáků přežili právě oni. Nemohou za tragédii, ale přesto se s ní těžko vyrovnávají. Zvažují důvody, proč dál nebo zda dobrovolně odejít ze života. Mezi málo známými osobnostmi (A. Lee Potts, M. Kitchen) se objeví i poněkud obstarožní hvězda Jacqueline Bissetová.

TV_JJ_53 Vesničko má středisková Vesničko má středisková

Čtvrtek 30. prosince, Nova, 20.00

Jednu z nejpopulárnějších komedií nejen 80. let snad ani nemusím doporučovat. Skvěle napsaný Svěrákův scénář s mistrovskými dialogy, rozmarně uvolněná Menzelova režie, prozrazující znalost lidských povah, a zejména skvostné herectví Mariana Labudy a Jánose Bána zaručily, že tenhle film prostě nestárne.

TV_JJ_53 Dědictví aneb Kurvahošigutntag Dědictví aneb Kurvahošigutntag

Pátek 31. prosince, Nova 15.05

Když venkovský prosťáček přijde k nenadálému jmění, nejenže se kolem něho náhle vyrojí všelijací podivní našeptávači a rádci. Ale i on se začne měnit a s groteskní neotesaností si také chce užívat "sladkého života". Tuto hořkou komedii natočila Věra Chytilová a do hlavní role obsadila osvědčeného Bolka Polívku. Prokázal zde, že vládne širokým výrazovým rejstříkem i schopností zklidnit své sklony k estrádnímu sebepředvádění.

TV_JJ_53 Krysař Krysař

Pátek 31. prosince, ČT 2, 01.00

Experimentální zpracování dávné pověsti se proslavilo hlavně mimořádnou rychlostí, s jakou bylo natočeno (během čtyřiadvaceti hodin!). Dosažený výsledek je ovšem již spornější - hodně křečovitý a přeumělkovaný. Expresivní podobenství zasazené do současných pražských kulis nejvíce ze všeho připomíná bujarou študáckou zábavu, z níž rušivě vykukují toporně meditativní okamžiky. Režisér F.A.Brabec využil tyčící se postavy Petra Jákla, jemuž sekundují Ester Geislerová, Richard Krajčo či Karel Dobrý.

TV_JJ_53 Nuda v Brně Nuda v Brně

Sobota 1. ledna, ČT 1, 20.00

Vladimír Morávek osvědčil, že je vynikajícím režisérem nejen divadelním, ale také filmovým. K ústřední linii rozehrané kolem dvou nesmělých milenců (Jan Budař, Kateřina Holánová), chystajících se za nezištné podpory kamarádů k první intimní schůzce, se přimyká široký vějíř dalších figurek. Jsou rozehrány s mimořádnou nápaditostí i citlivostí, která se nevyhýbá ani groteskně morbidním nápadům. Např. scénu, hlavní hrdinka odhodlaně uspává svou příliš zvídavou maminku přísunem hypnotik, aby nerušila, ocení nejeden divák. V hereckém obsazení nalezneme slavná jména jako Miroslav Donutil či Pavel Liška.

Genij vlasti

Sobota 1. ledna, ČT 2, 23.00

Před pěti lety natočil Jiří Strach televizní inscenaci Genij vlasti, v níž se zaměřil na složité a osobními nevraživostmi propletené malování opony v Národním divadle. Společenské i umělecké poměry před více než staletím jsou postiženy s přijatelnou názorností. V hlavních rolích poznáme Radka Holuba a Kláru Issovvou.

TV_JJ_53 Aristokrat Aristokrat

Neděle 2. ledna, ČT 2, 13.25

Představa o historickém dokumentu může být u některých tvůrců notně svérázná, v případě Aristokrata konkrétně máme co do činění s pásmem hraných výjevů, které jsou komentovány zasvěceným pozorovatelem. Film Jana Brichcína se chce věnovat ruským chrtům barzojům, po nichž toužili snad všichni evropští urozenci, ale více se zajímá o jejich chovatele - ruského velkoknížete, jenž na konopišťském panství uspořádá parforsní hon, kdy panstvo na koních sleduje ladné pohyby lovící smečky. Dojemný obdiv k ušlechtilým velmožům společně s neumětelstvím scenáristickým i režijním skýtá bizarní zážitek, který nezachrání ani taková osobnost jako Václav Vydra.

TV_JJ_53 Fimfárum Jana Wericha Fimfárum Jana Wericha

Neděle 2. ledna, ČT 1, 14.00

Pohádky Jana Wericha navíc vyprávěné samotným autorem jsou samy o sobě drobným skvostem. Ještě více je umocňuje nápadité loutkové ztvárnění celkem pěti vybraných příběhů, na nichž se podíleli Aurel Klimt a Vlasta Pospíšilová. Všimneme si, že autoři (zejména Klimt) nehorují kýčovité líbeznosti, výtvarné pojetí loutek si naopak až provokativně pohrává s ošklivostí. Pohádky jsou rozverné, jímavé i nabádavé, někdy v nich zasahují mocnosti pekelné, jindy obyčejný český vodník, často pootočí výsledné ponaučení a dokonce nechybí ani vyzývavé necudnosti. Jen si nejsem jist, zda vysílání nemělo být odloženo až do hluboké noci - co když dětský divák utrpí těžkou újmu pohledem na počurávajícího se dementního knížetepána nebo obnažené nemravy, byť jen loutkové.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - 27. prosince až 2. ledna
V 53. televizním týdnu: Dannyho parťáci (s Clooneym, Robertsovou, Damonem, Pittem), Ve stínu upíra Maxe Schrecka (Willem Dafoe) a další.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.