Tři zajímavosti Enderovy hry: pomoc NASA i homofobní autor

3. 11. 2013 - 18:45 | Téma | Ladislav Loukota

Tři zajímavosti Enderovy hry: pomoc NASA i homofobní autor zdroj: tisková zpráva

V Enderově hře sledujeme příběh mladého chlapce Endera Wiggina, který má šanci spasit lidstvo konce 21. století. Před půlstoletí totiž Zemi napadla mimozemská rasa přezdívaná "termiťáci". Podařilo se je sice odvrátit, mezinárodní složky však vědí, že tím konečný zápas mezi oběma rasami pouze na čas odložily. Zoufale tak mezi dětmi hledají geniálního stratéga, který by početní i technologickou převahu mimozemšťanů mohl zvrátit. A Ender může být právě jím.

Hvězdně obsazený trhák o de facto "futuristickém dětském vojákovi" nabídne v roli mladého Endera představovaného Asou Butterfieldem (Hugo a jeho velký objev), jehož pak na orbitální cvičební stanici bude drezurovat Harrison Ford. V průběhu cvičení však začnou termiťáci znovu klepat na dveře a začne jít do tuhého. Jako předešlý stratég, který termiťáky porazil při první invazi, se ukáže i naoko potetovaný drsňák Sir Ben Kingsley.  Ve vedlejších rolích dalších dětí se ukáže Hailee Steinfeld (holka z Opravdové kuráže) nebo Abigail Breslin (Malá miss Sunshine).

Letošní rok byl vskutku netradičně bohatý na sci-fi opusy. Přesto se nedá říct, že by všichni diváci byli spokojeni. Ostatně jen považte: od slabšího Star Trek: Do temnoty, přes průměrné Elysium až po vynikající Gravitaci naplnily očekávané jen některé tituly. Enderova hra může působit jako další tuctové dílko - vytáhli jsme proto patero skutečností, proč má šanci být ve skutečnosti překvapivým černým koněm.

Na motivy slavné knihy

Kořeny filmové předlohy sahají až do roku 1977 k povídce Ender's Game, kterou sepsal autor Orson Scott Card. V rozšířené knižní podobě vyšel román v roce 1985 a okamžitě si získal srdce kritiků i čtenářů. Román získal dvě nejprestižnější ceny vědeckofantastické literatury, jak cenu Nebula, tak i cenu Hugo. Do sta nejdůležitějších knih pro náctileté ho zařadila i americká asociace knihoven – organizace, která nesahá příliš často po sci-fi. Krom Enderovy hry snímek obsahuje i elementy jejího literárního pokračování Enderův stín.

Kouzlem knihy je především netradiční volba protagonisty a skutečnost, že se 95% času zaměřuje na mysl mladičkého, mindráky svíraného kluka, na jehož břemenech možná stojí odpovědnost dospěláka. Ender přitom v Bitevní škole, kde se odehrává drtivá většina děje, rozhodně neplatí za příliš oblíbené dítě – po většinu času jsme uvnitř jeho hlavy a nejde zrovna o příjemné místo...

Možná i proto je paradoxní aféra kolem spisovatele Orsona Scotta Carda, která vznikla v několika minulých letech a která hrozila i bojkotem filmu. Card totiž platí za přesvědčeného oponenta manželství homosexuálních menšin a své názory dává najevo bez větší špetky diplomacie. Hlasy Cardových kritiků slibovaly filmu neúspěch, situaci tak nakonec musel hasit štáb a herci v čele s Harrisonem Fordem, který řekl, že si je vědom Cardových prohlášení, ale také si je vědom toho, že Card přiznává porážku. "Myslím, že (přijetím práv LGBT menšin) všichni víme, že jsme vyhráli. Lidstvo tím vyhrálo. A to by měl být i konec téhle aféry."

Ender 1 zdroj: tisková zpráva

Absurdní detaily

Filmovou orbitální Bitevní školu tak trochu pomohla realizovat samotná americká agentura NASA – snímek byl totiž z části nafilmován uvnitř jejího louisianského komplexu, v němž probíhala konstrukce raket. Díky tomu Enderova hra obsahuje skutečné komponenty skutečných kosmoletů. Tím však smysl pro detail nekončí.

Ve snaze věrně ztvárnit budoucí svět a reálie cest do vesmíru například filmaři vytvořili drtivou většinu rekvizit pomocí 3D tiskáren. Designeři scén si dali záležet, aby realisticky působila nejen Bitevní škola a byla maximálně věrná fyzikálním zákonům, ale i dalších scenérie. Enderova hra se rovněž přespříliš nevyžívá v temných barevných filtrech – budoucí Země, navzdory prodělané invazi termiťáků, ladí s tématem ekologicky šetrného konce století.

Podobné hlubší úvahy sice nejsou při natáčení filmů výjimečné, přesto potěší snaha o určitou originalitu. Příliš mnoho žánrových fikcí poslední let totiž dbalo především na šedé barvy a depresivní tóny…

Ender 2 zdroj: tisková zpráva

Netradiční postavy

Kritika z předpremiér není zcela jednotná v tom, do jaké míry se filmové adaptaci podařilo vyvážit . Jedni nazývají Enderovu hru typickým rychlokvaškovým bijákem, jiní zase oceňují svěžest jeho zápletky a hrdinů.

Ať je to jakkoliv, v porovnání s praktickými kterýmkoliv letošním sci-fi filmem – stejně jako v porovnání s mnoha filmy z let minulých – drží Enderova hra trumfové eso v osobě hlavní postavy. Jednoduše řečeno: kolik znáte vesmírných sci-fi velkofilmů, v nichž je v hlavní roli patnáctiletý geniální introvert? I kdyby se snímku podařilo udržet alespoň polovinu Enderových machinací a atmosféry budoucí „hi-tech vojenské základní školy“, jednalo by se v porovnání s všemožnými extroverzními svalovci, které vídáme v nemlich každém sci-fi, o vskutku svěží závaz vzduchu.

Ender 3 zdroj: tisková zpráva

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.