Transformers: Zánik ukáže dinoboty a nastartuje novou trilogii

25. 6. 2014 - 7:00 | Téma | Ladislav Loukota

Transformers: Zánik ukáže dinoboty a nastartuje novou trilogii zdroj: tisková zpráva

Výbuchy, výbuchy a navrch ještě další výbuchy. Byť si z předešlých filmů značky Transfromers pamatujeme především detonace, čtvrtý snímek v řadě jménem Transformers: Zánik slibuje přinést více novinek než jen další megatunu třaskavin. Pokud jste transformující se plecháče doposud měli spojené se jménem Shia LaBeoufa, zřejmě vás překvapí, že se v novém snímku dočkáte zcela nových lidských hrdinů. Za kormidlem natáčení však stále stojí režisér Michael Bay, jehož benzínem prosycený um v Zániku navíc projde i zkouškou z historie původního animáku Transformers. 

Máme tak trochu co do činění s novým startem. Transformers: Zánik ovšem nebude praktikovat dnes tolik oblíbený restart světa filmových Transformerů, v němž se snoubí dějiště původního dětského animovaného seriálu s atmosférou připomínající spíše Emmerichův Den nezávislosti. Plynule naopak naváže na to, kde třetí film skončil: Země byla sice zachráněna, Chicago však bylo zdevastováno a na tom všem se podílel i Sentinel Prime, jeden z domnělých hodných Autobotů. Vystrašení lidé už nechtějí svůj osud vkládat do rukou žádných mimozemských robotů – a ve filmu čtvrtém si proto postaví roboty vlastní!

zdroj: Archiv

Mark Wahlberg by mohl do nového filmu přinést trochu toho svého suchého humoru. Pokud se tak nestane, nevadí, protože nový film stejně vydělá mraky peněz.

Hitem letošního léta jsou americké filmy obsahující hutnou alegorii na skutečný americký program bezpilotních letounů. Došlo na něj v Kapitánovi America 2 i X-Men: Budoucí minulosti. V Transfomers: Zánik tomu bude stejné. Do role spasitele se tentokrát dostane byznysmen s obličejem Stanleyho Tucciho, jehož "lidmi postavení umělí Transformeři" slibují jednou provždy vyřešit problém s plechovými přistěhovalci z vesmíru. Nebude však zřejmě překvapením, když se brzy ukáže, že v pozadí za nitky tahá ještě kdosi a že pozemští roboti budou nakonec lidstvu spíše hrozbou.

Mezi klíčové novinky však patří nová paleta lidských hrdinů. Vše tak spolu s Optimem a dalšími původními Transformery bude muset vyřešit dokonalý americký hrdina Cade Yager, představovaný Markem Wahlbergem. Veterán Yager, mimochodem nesoucí (skoro) stejné jméno jako první překonavatel zvukové bariéry, se toho času jako nemajetný automechanik snaží kdesi na americkém středozápadě pomocí rozebírání autovraků ušetřit peníze pro vysokou školu své dcery Tessy (Nicola Peltz). V garáži mu však náhodou skončí i pronásledovaný Optimus Prime, vůdce Autobotů. A skrze to se Yager s Tessou a jejím přítelem připlete k následujícím 165 minutám výbuchů, výbuchů a zase dalším výbuchů…

transformers zdroj: tisková zpráva

Je to fotka z nového filmu? Upřímně netušíme, bylo to auto, pak se z něj stalo tohle a my vám to ukazujeme.

Počtvrté do stejné řeky

Geneze čtvrtého filmu se začala psát ještě při natáčení Transformers 3 v roce 2011. Již tehdy bylo jasné, že studioví hlavou se budou snažit značku Transformers udržet naživu – jen první dva filmy ostatně utržily přes jednu a půl miliardy dolarů. Jak hlavní herecká hvězda Shia LaBeouf, tak i režisér, který filmovým Transformers vetknul jejich nynější étos, ve však k dalšímu pokračování stavěli velmi zdrženlivě, respektive oba svou účast odmítli pro unavení celou ságou.

Začalo tak hledání nástupců. Nový koncept by volně navázal na první trilogii, namísto příběhu „dospívajícího chlapce a jeho auta“ (tak skutečně zněl námět prvních filmů z hlavy Stevena Spielberga), by však film čtvrtý mnohem silněji zahrál na militaristickou strunu. Dokonce se uvažovalo, že by čtvrtý a pátý film vznikl najednou. Mezi jmény zvažovaných režisérů pak figuroval například Stephen Sommers (Mumie) nebo Roland Emmerich (Den nezávislosti), do hlavní mužské role byl pak dlouze zvažován Jason Statham (Kurýr, Postradatelní). Steven Spielberg, který v rámci série slouží jako producent, však stále doufal v návrat Baye do role režiséra. A k tomu nakonec skutečně došlo – Bay si však vymohl, že si mezi oběma megalomanskými opusy bude moci natočit komornější gangsterku Pot a krev (2013). A Bay si zase k filmu přitáhl Marka Wahlberga, hlavní hvězdu Potu a krve.

dinobot zdroj: tisková zpráva

Dinoboti jsou náhodou výborný nápad. Nesouhlasíte? Až půjdete s dětmi nákupní galerií a ony uvidí hračky dinobotů, pochopíte to.

Nové postavy a starý styl v Transformers: Zánik pak závěrem doplní někteří staří známí z kreslených Transformers. Trailerům především vévodí Dinoboti – jak indikuje název, spojení plecháčů a pradávných pozemských ještěrů. Ačkoliv jde o prvek, který se hutně pere s Bayovým stylem, dočkat se máme hned několika z nich. Dá se přitom předpokládat, že v plánované nové trilogii podobných elementů jenom přibude. Uvidíme, jestli Bayovi sázka na seriózně pojaté válečné sci-fi, v němž běhají kovoví dinosauři a další zhmotnělé fantazie osmiletých kluků, vyjde i napočtvrté.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Transformers 5 - co všechno víme o chystaném pokračování

Transformers 5 - co všechno víme o chystaném pokračování

29. 6. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Studio Paramount prý již pracuje na pátém pokračování úspěšné série Transformers a to i přesto, že čtvrtá epizoda vydělala nejméně peněz. Vesmírní roboti jsou totiž stále sympatickou značkou, na které se dobře vydělává. Neudělat pátý díl by bylo proti logice filmových studií.
Nejúspěšnějším filmům roku 2014 v USA zatím kralují Strážci Galaxie s hrdinou mývalem

Nejúspěšnějším filmům roku 2014 v USA zatím kralují Strážci Galaxie s hrdinou mývalem

31. 8. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Konec prázdnin nás přivedl na myšlenku podívat se za oceán, jak si stojí nejúspěšnější letošní hity. Nabízíme vám pohled na první desítku, která ukazuje, že americké publikum ze všeho nejvíc přitahují trikové filmy a komiksové adaptace. Do první desítky nepostoupil žádný thriller, či jakékoliv vážnější téma. 
Transformers: Zánik - recenze čtvrtého dílu populárního sci-fi

Transformers: Zánik - recenze čtvrtého dílu populárního sci-fi

26. 6. 2014 | Recenze | František Fuka

Michael Bay provedl jakýsi polo-reboot filmových Transformers, spočívající v tom, že film se sice odehrává ve světě, ve kterém se odehráli první tři Transformers, ale nevystupuje v něm ani jeden z lidských hrdinů z předchozích dílů.
Nový film o Transformers se blíží - připomeňte si celou sérii

Nový film o Transformers se blíží - připomeňte si celou sérii

17. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Transformers jsou opět tady! Je to restart, kterým se evidentně filmové studio společně s režisérem a producentem Michaelem Bayem snaží dokonale vydělávající stroj trochu promazat a udržet jej i nadále při životě. A jestli někdo tvrdí, že jde o poslední díl, pak se velmi pravděpodobně bude plést. My vám přinášíme pro připomenutí přehled všech filmů z celé "Bayovské" série.
Červnové herečky - Emily Blunt ve sci-fi hitu a Nicole Kidman ve filmu o monacké kněžně

Červnové herečky - Emily Blunt ve sci-fi hitu a Nicole Kidman ve filmu o monacké kněžně

6. 6. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Nicole Kidman, Charlize Theron i "ta holka, co hrála v Posledním vládci větru" – tahle skupinka se v červnu popere o přízeň diváků. S přelomem poloviny roku začnou letní trháky atakovat všechny naše smysly, přesto se paradoxně vybrané červnové dámy svou variabilitou drží zkrátka. Najdeme mezi nimi jenom hrst představitelek blockbusterů, a v podstatě žádnou "sázku na jistotu
Červnové filmy – akční sci-fi, fekální komedie i populární animák

Červnové filmy – akční sci-fi, fekální komedie i populární animák

2. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Do kin míří v červnu o poznání méně novinek, což je možná dáno prostě jen tím, že začíná nejteplejší období v roce a lidé raději tráví čas mimo města a filmová studia s tím dopředu počítají. Nebojte se, rozhodně narazíte i na dobré a zajímavé filmy. Pár tipů na šestý měsíc v roce nám rozhodně nedělalo problém sestavit.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.