Tipy Jana Jaroše: týden od 9. do 15. srpna - ART

9. 8. 2004 - 8:49 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 9. do 15. srpna - ART zdroj: tisková zpráva

Zatracená noční dřina... V ložnici. UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE V ložnici (In the Bedroom) Pondělí 9. srpna, ČT 2, 20

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

V ložnici V ložnici (In the Bedroom)

Pondělí 9. srpna, ČT 2, 20.55

Americký režisér Todd Field bez zbytečných melodramatických příměsí zachytil trýzeň rodičů, jejichž jediný syn násilně zahynul. Velkou předností je civilně laděné pojetí, přibližující všední život středních vrstev, které touží po jediném - po klidné, ničím nerušené existenci, ale jsou z ní tragicky vyrušeni. Nešťastní rodiče, kolísající mezi pasivním čekáním na verdikt soudu a myšlenkami na pomstu, když kolem sebe vidí procházet na kauci propuštěného pachatele, se vyznačují přesnou kresbou, ozřejmující každý detail jejich gest, jejich rozmluv, jejich zoufalé snahy vyrovnat se s tragikou osudu. Oceníme i zcela všední profese obou protagonistů - ona vyučuje, on je lékař. Mimořádně citlivým hereckým výkonem upoutá zejména Sissy Spaceková.

FILMY

Zatracená noční dřina Zatracená noční dřina (Late Night Shopping)

Středa 11. srpna, ČT 2, 20.00

Melancholicky laděná komedie začínajícího režiséra Saula Metzsteina vypráví o třech kamarádech a jedné dívce, kteří si vybírají důsledně jen noční zaměstnání - poté se pravidelně setkávají v kavárně s celodenním provozem. Všichni si důvěřují, navzájem si svěřují trable, řeší závaznější vztahy, sní o příjemnější budoucnosti. Film věrohodně přibližuje život anglické mládeže, její sociální i citovou nezakotvenost. A nezbývá než ocenit, že leckdy smolařští hrdinové vůbec neholdují módním drogám, že vyprávění samotné nepodléhá stejně módnímu cynickému černému humoru. Dobře, bez zbytečného zveličování jsou vystihnuty i jejich povahy a sklony.

Farma Farma (The Farm)

Středa 11. srpna, ČT 2, 23.10

Australský snímek K. Woodsové řeší obtížné postavení jednoho farmáře, jenž si od banky pořídil půjčku, avšak ocitl se v platební neschopnosti. Hrozí mu, že o své hospodářství přijde. Ze zoufalou odvahou, podepřenou hrdostí na majetek po generace děděný a zvelebovaný, se však pustí do nerovného zápasu, přesvědčen, že banka jej vědomě neinformovala o veškerých nástrahách s půjčkou spojených. Třebaže tematické zacílení prozrazuje zřetelnou sociální orientaci, výsledný tvar příliš inklinuje k dojemné melodramatické vyprávěnce, kterou nakonec nezachrání ani procítěné herecké výkony - ze známějších osobností poznáme Gretu Scacchiovou.

Morové povětří

Čtvrtek 12. srpna, ČT 2, 23.50

Tuto historickou inscenaci natočil v roce 1989 Jiří Bělka podle scénáře Jiřího Šotoly. Příběh se odehrává kolem roku 1680 v éře velkých nevolnických povstání a zachycuje vyšetřování jedné takové rebelie. Tvůrci se oprostili od romantizujícího pojetí i od přímočarých ideologických schémat, zevrubně zkoumají mechanismy moci, zabývají se násilným vynucováním pořádku podle představ povýšenecké šlechty. V dobře napsaném i zahraném snímku se v hlavních rolích představí Boris Rösner, Jaroslava Adamová a Jiří Adamíra.

KanKanárek

Pátek 13. srpna, ČT 2, 23.10

Český snímek Kanárek patří mezi díla experimentující s obrazem i zvukem, s vypravěčskými postupy - režisér Viktor Tauš se tváří, jako kdyby natočil osobní zpověď mladého filmaře Viktora Tauše, jenž propadne závislosti na heroinu. Vyprávěný příběh posléze vrací na začátek, aby začal být znovu natáčen jako film. Režisér věří, že publikum nejlépe osloví klipovitě rozbitým podáním, nepřetržitě roztřeseným obrazem důsledně snímaným ruční kamerou, obrazem plným nezvyklých úhlů, že snad tak bude nejlépe vyjádřena hektičnost života, jak ji vnímá nejen hlavní hrdina, ale i jeho okolí.

Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons)

Sobota 14. srpna, ČT 1, 20.50

Smrtonosné milostné hrátky, jimž se náruživě oddávali nudící se aristokraté, zachycuje de Laclosův román v dopisech. Odborníci soudí, že zachycuje krizovou situaci ve francouzské společnosti v druhé půli 18. století. Filmové přepisy Nebezpečných známostí vznikly téměř na sklonku 80. let současně hned dva - kromě Formanova Valmonta to byla adaptace Stephena Frearse. Tento režisér, proslulý zejména svými sociálními sondami, zbavil vyprávění přílišné kratochvilnosti, zdůrazňuje vážné až tragické podtexty, které se skrývají pod rozmarným zevnějškem. Zatímco Forman předvádí líbivý rokokový obrázek, Frears chce postihnout mocenské zápolení, neboť základní devizou se stává, kdo koho bude ovládat, kdo nad kým vyzraje. Režisér do svého nákladného filmu obsadil špičkové herce - Glenn Closeovou, Johna Malkoviche, Michelle Pfeifferovou či Keanu Reevese.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - 9. až 15. srpna
Ve 33., nejen televizním týdnu : Vlk (J. Nicholson), Robocop: Zhroucení systému, Navždy a daleko...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.