Tipy Jana Jaroše: týden od 5. do 11. července - ART

2. 7. 2004 - 19:13 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 5. do 11. července - ART zdroj: tisková zpráva

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Příběh z Bronxu (A Bronx Tale) Pondělí 5. července, ČT 2, 20

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Příběh z Bronxu (A Bronx Tale)

Pondělí 5. července, ČT 2, 20.55

Roberta De Nira známe jako prvotřídního herce, schopného snad ztvárnit jakoukoli postavu, ale stejně jako většina jeho kolegů i on zatoužil po režisérském křesílku. Jeho režijní počin Příběh z Bronxu je nečekaně vydařený, De Niro prokazuje smysl pro drobnokresbu, pro navození mírně nostalgické atmosféry, pro vedení herců - ostatně i sobě přidělil jednu z hlavních rolí. Zaznamenává dětství a dospívání jednoho z chlapců vyrůstajících na ulici, vystaveného každodenního dotyku se světem zločinu, který zde však není nijak zvlášť démonizován, dokonce je pojednán coby alternativní způsob existence. A jako vyvažující postava se zde vyskytuje hrdinův otec, poctivě se živící jako řidič autobusu - tuto roli si pro sebe De Niro vyhradil. Zaznívají tu zajímavé rozpravy, jako třeba ta, zda je lepší, aby si lidé někoho vážili z úcty či naopak ze strachu.

FILMY

66 sezón

Úterý 6. července, ČT 1, 22.50

Zajímavý dokument Petera Kerekeše pojednává o památné plovárně v Košicích. Do zpodobnění současného stavu se prolínají staré fotografie a filmové záznamy. Důležité jsou výpovědi pamětníků. Vzpomínají převážně staré ženy (včetně česky hovořící Kateřiny Pošové, naší přední hungaristky a filmové kritičky, jejíž otec stavbu projektoval), většinou se dorozumívají maďarsky. Znějí dobové šlágry. Ozvláštnění přináší zapojení mladých "figurantů", kteří by svým vzhledem mohli odpovídat rozprávějícím hrdinkám, vzpomínajícím na své bezstarostné, u vody prožívané mládí.

Šakalí léta

Úterý 6. července, Nova, 17.25

Známý muzikál Jana Hřebejka se odehrává na sklonku 50. let a zachycuje zpola ještě neuvědomělou touhu vzepřít se "rudému" dozoru volbou hudebních zálib i provokujícím způsobem oblékání. Sympatický mladý chuligán se tak stává zosobněným protestem vůči všemu zkostnatělému, proti generaci rodičů, kteří poslušně sehnuli hřbety. Autorem hudby a textů je Ivan Hlas, v hlavní roli exceluje Martin Dejdar.

Kapitánská dcerka (Russkij bunt)

Středa 7. července, ČT 2, 20.00

Puškinova novela Kapitánská dcerka se již dočkala několika filmových adaptací, které zpravidla zdůrazňovaly správný "třídní pohled" na nevolnické povstání, na jehož pozadí se odehrává příběh horoucí lásky mezi ušlechtilým důstojníkem a dcerou jeho nadřízeného. Režisér A. Proškin však zdůraznil, že v situaci, kdy obě bojující strany, vzbouření poddaní i carské vojsko, se dopouštějí týchž ukrutností, si láska jen stěží hledá svůj prostor. Film sice zdůrazňuje romantické ladění, ale jeho vypravěčské tempo, chtějící zachytit i nejjemnější záchvěvy oněch zmatečných časů, je přece jen zbytečně rozvleklé.

Sugar Town

Čtvrtek 8. července, ČT 2, 22.00

Tento nepříliš známý americký snímek režisérské dvojice K. Vosse a A. Andersové zachycuje ve zpola reportážním stylu příběh několika již vyhaslých rockerů, kteří se pokoušejí o návrat na výsluní posluchačské obliby. V pestré a mnohdy bizarní směsici postav, zabydlujících hudební zákulisí, na sebe upozorní zejména bezohledná, zato však ambiciózní písničkářka (hraje ji Jade Gordonová), pocity méněcennosti stíhaná výtvarnice (Ally Sheedyová) a sexuálně vyhladovělá vdova (ve ztvárnění Beverly D'Angeloové), která by měla celý comeback financovat.

Indiánské léto

Pátek 9. července, ČT 2, 22.30

Stále působivou výpovědí o dívčím dospívání na sebe poprvé upozornil Saša Gedeon. Mistrovsky zachycený venkov, svět rozpačitých milostných schůzek i tancovaček, prozrazuje snad vliv raných Formanových filmů, ovšem s vytříbeným poetizovaným náhledem, se změkčovaným pozorováním dychtivé a současně se trochu strachující dvojice dívek, v jejichž rolích okamžitě zaujaly Klára Issová a Tatiana Vilhelmová.

Vojákova dcera nepláče (Soldier's Daughter Never Cries)

Sobota 10. července, ČT 2, 17.10

Režisér James Ivory zde nenápadným, nevtíravým způsobem zachytil rozdíly mezi mentalitou Evropanů a Američanů. S protagonistou Billem (Kris Kristofferson) si osud nepěkně zahrál - matka jej v útlém dětství odložila, z francouzského sirotčince si odnesl mnohá traumata, dokud si jej neosvojila svobodomyslná americká rodina. Čekalo jej ovšem soužití s nedůvěřivou "nevlastní" sestrou. Ačkoli námět je nepochybně zajímavý, výsledek přece jen shledávám poněkud tezovitým, sklouzávajícím k sentimentalitě.

Malý Buddha (Little Buddha)

Sobota 10. července, Prima, 22.25

Slavný film Bernarda Bertolucciho se rovněž věnuje soužití kulturně i nábožensky odlišných světů. Při hledání nového převtělení Buddhy je totiž tibetskými mnichy vytipován mezi jinými též chlapec z emancipované americké rodiny. Souběžně s tímto příběhem režisér rozvíjí i osudy legendárního prince Siddharty, jenž zavrhl moc a bohatství, aby se poddal osvícení. V hlavních rolích se představí Keanu Reeves a Bridget Fondová.

Den, kdy unesli papeže

Neděle 11. července, ČT 1, 20.00

Jak napravit rozbouřený současný svět? Hrdiny tohoto komediálního příběhu napadne šílený plán - unesou papeže, aby tak upozornili na bezpočet křivd a nespravedlností. Jenže záhy zjistí, že něčeho dosáhnout bude velice obtížné. V televizním přepisu brazilské hry Joaa de Bethencourta se role Svatého otce důstojně, byť s notnou statičností zhostil Radovan Lukavský, dále vystupují Pavel Nárožný a Jiřina Bohdalová se svými obvyklými grimasami. Režie se ujal jako vždy spolehlivý František Filip.

Tucker: Člověk a jeho sen (Tucker: The Man and His Dream)

Neděle 11. července, ČT 2, 17.05

Slavný americký režisér Francis F. Coppola, od něhož jsme nedávno v televizi mohli vidět třídílnou ságu Kmotr, vypráví o jedné utkvělé touze. Návrhář a vynálezce Preston T. Tucker (Jeff Bridges) přichá po skončení druhé světové války s geniálním nápadem konstrukčně novátorského auta, avšak naráží na rostoucí počet potíží a překážek. Zápolí s tlakem času, s technickými problémy i zákeřnou konkurencí, zejména velké automobilky jej chtějí znemožnit. I když Coppola tento film natočil podle skutečných událostí, přece jen nedosáhl působivosti a průraznosti svých nejlepších děl.

Za mraky (Par-dela les nuages)

Neděle 11. července, ČT 2, 23.35

Již ochrnutý, nemluvící Michelangelo Antonioni natočil tento povídkový snímek ve spolupráci s německým režisérem Wimem Wendersem, ale přesto si jeho dílo uchovalo všechny rysy jeho rukopisu. Ve čtyřech epizodách s podmanivě rozehranými místy dění načrtává věčný příběh lásky, opětované i platonické, pokaždé však velice křehké a zranitelné. V hereckém obsazení nalezneme známé osobnosti: Sophia Marceauová, John Malkovich, Irene Jacobová...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.