Tipy Jana Jaroše: týden od 20. do 26. září - ART

20. 9. 2004 - 10:36 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 20. do 26. září - ART zdroj: tisková zpráva

2001: Vesmírná odysea, Malena, Kolja, S Madonou v posteli... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE 2001: Vesmírná odysea (2001: A Space Odyssey) Pondělí 20

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea (2001: A Space Odyssey)

Pondělí 20. září, ČT 2, 21.30

Jak by mohl vypadat kontakt s mimozemskou civilizací? Stanley Kubrick se vyhýbá konkrétnějšímu zobrazení, její vyspělost i dlouhověkost naznačuje jen zprostředkovaně několika fakty, s nimiž se lidé setkávají. Ať již je tajemná kovová deska, nejprve v pravěku lidstva vztyčená v blízkosti vyděšené opičí tlupy a později skrytá na Měsíci, nebo v závěru podivuhodná, nejednoznačná vize kosmonauta, jakoby se vracejícího do stádia lidského plodu. Majestátní, téměř obřadná kolébavost, jíž se vyprávění podřizuje, úspěšně nalezla podporu v hudebním doprovodu: úvodní dunivé takty ze skladby Richarda Strausse Tak pravil Zarathustra, provázející epochální vývojový skok, kterým bylo uchopení předmětu do ruky u předků člověka.Valčík Na krásném modrém Dunaji od Johanna Strausse umocňuje "kosmický balet", pozvolnou rotaci olbřímí vesmírné lodi. Kubrick - ve spolupráci s autorem předlohy Arthurem C. Clarkem - však řeší i další problém, kterým je úloha umělé inteligence, řídící let na osudy posádky.

FILMY

Plukovník Kwiatkowski Plukovník Kwiatkowski (Pulkownik Kwiatkowski)

Středa 22. září, ČT 2, 20.00

Hned záhy po skončení války se i v Polsku začíná plížit podřízenost sovětskému vzoru - spolu se zaplňováním vězení a sílícím všudepřítomným strachem. Vojenský lékař Kwiatkowski náhodně zjistí, že s doléhající tyranií lze bojovat jediným způsobem: předstírat vysoké postavení u Bezpečnosti a odvolávat se na dobré styky se sovětskou tajnou služnou. V přestrojení za vysokou šarži se tak Kwiatkowskému další osvobozovat nevinné ze žalářů, ale nic netrvá věčně. Kolem odvážného muže se postupně začne stahovat smyčka. Režisér Kazimierz Kutz natočil nápaditou kopnikiádu (podle legendárního Hejtmana z Kopníku), umí účinně navodit komické paradoxy, dobře jsou napsány řízné dialogy, vtipně napodobující bezobsažnou frázovitost politické mluvy. V titulní roli se představí Marek Kondrat.

Malena Malena (Malena)

Středa 22. září, ČT 2, 22.25

Italský režisér Giuseppe Tornatore zpracoval tklivou vzpomínku na válečná léta z pohledu dospívajícího chlapce, ocitnuvšího se v blízkosti údajně ovdovělé Maleny (Monica Bellucciová). Již se uvědomuje, že na podmanivě krásnou ženu, která si střeží svou nezávislost, mlsně shlíží většina mužů, zatímco ženy k ní cítí jedině žárlivou nenávist. Režisér obratně evokoval pubertální nápady svého hrdiny, jenž Malenu pokradmu sleduje téměř na každém kroku - a podle tehdy populárních filmů si představuje, jak pobývá po jejím boku.

Kolja Kolja

Čtvrtek 23. září, ČT 1, 20.00

K tomuto Svěrákovu snímku není co dodávat. Snad jen to, že obratně vybalancovaná melodramatická linie zajistila tvůrcům celosvětový úspěch korunovaný i Oscarem. Příběh malého ruského chlapce (Andrej Chalimon), jehož se bez valného nadšení ujímá český otčím (Zdeněk Svěrák), je strhující doslova po všech stránkách - včetně citové manipulace.

Tanec v temnotách Tanec v temnotách (Dancer in the Dark)

Čtvrtek 23. září, ČT 2, 21.40

Opovrhovaný žánr melodramatu ovládá i muzikál Larse von Triera Tanec v temnotách. Tento film sice Oscara nezískal, ale zato zvítězil na festivalu v Cannes. Jeho hrdinou je česká emigrantka Selma Ježková (vydávající se dokonce za dceru Oldřicha Nového!), která v trudných podmínkách, sama poloslepá, namáhavě pracuje, aby svému synu, ohroženému stejnou chorobou, vydělala peníze na nákladnou operaci. Hlavní roli mistrovsky ztvárnila islandská zpěvačka Björk, která se přesto nechala slyšet, že s filmaři (a zejména s von Trierem) už nikdy nechce mít nic společného. Taneční a pěvecké výstupy, natáčené snad stovkou kamer současně, spontánně povstávají z právě rozehraných událostí, aby do nich vnesly nenadálou stylizaci. Překvapí (pseudo)sociální ladění příběhu, odpovídající však více jihoamerickým telenovelám nežli vážně míněné společenské sondě.

Radostný život posmrtný Radostný život posmrtný

Pátek 24. září, ČT 2, 23.10

Podle povídek Marka Twaina natočil Zdeněk Zelenka před bezmála patnácti lety rozmarnou hříčku o tom, že zejména v malířství se úspěch dostavuje vlastně až po smrti. Hrdinové - čtveřice mladých malířů - se proto rozhodnou předstírat vlastní smrt, aby vyvolali patřičný zájem o své obrazy. Tragikomická historka se opírá nejen o vtipně napsané rozmluvy, ale především o špičkové herecké obsazení: vedle Viktora Preisse, Lukáše Vaculíka, Ondřeje Vetchého a Oldřicha Víznera spatříme i starší gardu - Miloše Kopeckého, Josefa Somra, Jiřinu Jiráskovou...

Legenda Emöke Legenda Emöke

Neděle 26. září, ČT 1, 20.00

Škoreckého novela Legenda Emöke se vyznačovala zvláštní křehkostí i meditativností, hojností letmo zachycených pocitů - a to všechno se pokusil zprostředkovat Vojtěch Štursa se svém televizním přepisu. Do rolí ústředních rivalů, kteří usilují o podmanivou dívku, obsadil Viktora Preisse a Miroslava Donutila, krásnou, ale nepřístupnou hrdinku ztělesňuje Ingrid Timková.

S Madonou v posteli S Madonnou v posteli (In Bed with Madonna)

Neděle 26. září, ČT 2, 23.55

Americký dokument dovoluje nahlédnout do tvůrčích aktivit slavné pěvecké hvězdy i do jejího soukromí. Snímek vznikal v roce 1990 během Madoninna koncertního turné a v širokém záběru zachycuje tříšť událostí, jichž se kamera jakoby náhodou stala svědkem. Režisér Alek Keshishian dovedně navozuje dojem bezprostřednosti (viz třeba přítomnost tehdejšího Madonnina milence Warrena Beattyho), ale ve skutečnosti Madonna, která projekt financovala, držela otěže pevně ve svých rukou - promyšleně tak přiložila další střípek svého provokativního image.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...)
Ve 39., nejen televizním týdnu: Nesmiřitelní, Kolja, Těžko ho zabít...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.