Steven Soderbergh

23. 1. 2008 - 14:28 | Téma | red

Steven Soderbergh zdroj: tisková zpráva

Profil Stevena Soderbergha, režiséra aktuálního hitu DANNYHO PARŤÁCI 2 (OCEAN'S TWELVE), který je jednou z nejzajímavějších figur současného Hollywoodu.

Steven Soderbergh patří mezi ty pozoruhodnější režiséry současného Hollywoodu. Na začátku jeho kariéry stojí trhák Sex, lži a video (Sex, Lies, and Videotape), následuje devět let tápání, načež režisér zasazuje světu dva údery během jednoho roku: Erin Brockovich i Traffic se stávají oscarovými hity.

Steven Soderbergh se narodil 14.1. 1963 v Atlantě v Georgii. Po střední škole pracoval v Hollywoodu jako střihač na volné noze. Brzy se však vrátil domů a pokračoval v práci na svých autorských projektech. V roce 1986 natočil pro kapelu „Yes“ celovečerní koncertní film Yes: 9012 Live, se kterýms e dočkal nominace na cenu Grammy. O rok později následoval kraťas Winston, předzvěst budoucího celovečerního debutu Sex, lži a video (Sex, Lies, and Videotape).
Sex, lži a video Sex, lži… způsobily senzaci na Redfordově ještě nepříliš slavném festivalu v Sundance. O pár měsíců později s nimi Soderbergh oslnil canneskou Croisette a bral Zlatou palmu. Svému autorovi snímek vynesl i nominaci na Oscara za nejlepší původní scénář.
Sex, lži… je základ Soderberghova filmového světa. Anna (Andie MacDowell) a John (Peter Gallagher) jsou manželé, ale John teď sbalí Anninu sestru Cynthii. Pak se ukáže Johnův starý kámoš Graham (James Spader), který na video natáčí výpovědi nejrůznějších žen.
Střet několika figur a výjimečné herecké výkony pocházející z uvolněné atmosféry na place jsou pro Soderberghovy filmy typické.
Po úspěchu Soderbergh neřešil zábavu středního proudu a dál se soustředil na malé, svobodné a autorsky ambiciózní filmy.
Bizarní černobílý Kafka vznikl v roce 1991. Jeremy Irons hraje pojišťovacího úředníka Franze Kafku, který se zaplete s podzemní organizací, jež chce pomocí atentátů svrhnout tajnou organizaci, kontrolující běh společnosti. Kafka nenaplnil očekávání a ve srovnání s Gilliamovým Brazilem jaksi nemá co nabídnout.
King of the Hill King of the Hill (1993) je obecně přístupnější drama z období Krize. Soderbergh děj nahlíží trable malého kluka Aarona (Jesse Bradford), jehož matka se léčí v sanatoriu a otec (Jeroen Krabbé) dostal práci obchodního cestujícího. Ani King of the Hill nezaznamenal kritický, natož divácký úspěch. Ve stejném roce Soderbergh režíroval také epizodu The Quiet Room z tv seriálu Fallen Angels.

V roce 1995 se pak režisér pustil do svého prvního studiového filmu Skryté zlo (Underneath). Šlo o remake noir detektivky Criss Cross Richarda Siodmaka. Michael Chambers (Peter Gallagher) se po hříšných letech vrací domů na svatbu své matky. Snaží se napravit svá předchozí provinění a dá se dokonce dohromady se svou bývalou ženou. Ona je však již zasnoubena jinému… Také Skryté zlo kiny prosvištělo rychleji, než se v sále shaslo.

V roce 1996 pak přichází obrat v Soderberghově kariéře. Tvůrce přichází se dvěma nízkorozpočtové filmy (každý z nich stál okolo 300 000 dolarů), Gray's Anatomy a Schizopolis, během nichž prodělá změnu ve svém filmařském stylu.
Gray's Anatomy je komediální drama o skutečném Spaldingu Grayovi. Ten má oční poruchu, kterou sice je možné odstranit chirurgickým zákrokem, hrdina však raději hledá alternativní možnosti léčby.
Zakázané ovoce Schizopolis je experimentálním dílem, během kterého Soderbergh dál uvolňujue svůj vyprávěcí jazyk. Fletcher Munson (Steven Soderbergh) pracuje v sektě scientologického charakteru a odcizuje se své manželce, která si začne s jeho zubařem Korchekem (Soderbergh).

O téměř desetileté éře neúspěchů a hledání hovořil sám Soderbergh v období premiéry snímku Zakázané ovoce (Out of Sight) (1998) s nadhledem: „Mám za sebou pět propadáků v řadě, ale nešlo o drahé snímky, nebo o filmy, které se měly stát trháky. Lidi si pořád mysleli ‚Na to, co dělá, je dobrej, jenom se mu zatím vyhýbá publikum.‘ Nestrhali mě tak, jak by to udělali, kdyby šlo ke dnu Zakázané ovoce.
Ačkoli nezaslouženě pominuto, vrátilo Zakázané ovoce svého autora na scénu. Šlo o (na násilí) odlehčenou adaptaci kriminálního románu Elmora Leonarda – ze stejného zdroje pochází například i Tarantinova Jackie Brown - s Georgem Clooneym a Jennifer Lopezovou v hlavních rolích. Jack Fooley (Clooney) se s pomocí Buddyho Bragga (Ving Rhames) dostane z vězení, přičemž dvojice zajme policajtku Karen (Lopez). Lupiči se vydávají loupit do Detroitu, Karen je na ně nasazena, ale zjistí, že jeden z nich se jí líbí…

AngliKrátce po Zakázaném ovoci přišel Soderbergh s kriminálkou Angličan (Limey). Propuštěný Wilson (Terence Stamp) cestuje z Velké Británie do Los Angeles, aby našel chlápka, který je zodpovědný za smrt jeho dcery.
Angličan rozhodně stojí za vidění, jenže v době, kdy jej kina promítala, pracoval už Soderbergh na svém zatím největším úspěchu.
Přišel rok 2000. Režisér nejprve odrežíroval Julii Robertsovou k jednomu z jejích nejlepších výkonů v ekologicko-aktivistickém životopisném dramatu Erin Brockovich a jen o pár měsíců nato měla premiéru drogová sága Traffic, od Sexu, lží a videa nejlepší Soderbergův film. Režisér získal za oba filmy oscarovou nominaci za nejlepší film - takovýhle double se nepodařil nikomu v dohledu – a Traffic nakonec Soderberghovi přinesl Oscara za režii.

V roce 2001 Soderbergh natočil remake klasické kriminální komedie s hvězdným obsazením Dannyho parťáci (Ocean’s Eleven), jejíž slabší pokračování Dannyho parťáci 2 (Ocean’s Twelve) běží nyní i v českých kinech. Film zaznamenal obrovský komerční úspěch a Soderbergh se, zcela po svém zvyku, stáhl ke dvěma malým filmům – remaku Tarkovského Solaris, tak trochu luxusní nuda, a experimentálně laděná komedie Hollywood, Hollywood (Full Frontal).
V roce 2003 režíroval pro HBO televizní seriál K Street, letos v Benátkách se pak pouštěl příznačně nazvaný povídkový film Eros režisérů Wonga Kar-Waie, Antonioniho a Soderberga (segment Equilibrio)

Soderberghovým dalším režijním počinem je životopisný snímek Che, který se režisér rozhodl režírovat poté, co původně najatý Terrence Malick dal přednost projektu The New World.
Kromě režírování Soderbergh své filmy velmi často píše, stříhá a také snímá - to pod pseudonymem Peter Andrews.

Spolu s hercem Georgem Clooneym založil Soderbergh produkční společnost Section Eight, jež má na kontě filmy jako Daleko do nebe (Far from Heaven), Milujte svého zabijáka (Confessions of a Dangerous Mind), nebo Insomnia. V současné době Section Eight produkuje Gaghanův thriller Syriana s Georgem Clooneym, Mattem Damonem a Amandou Peetovou, nebo Mayburyho thriller The Jacket s Adrienem Brodym a Keirou Knightleyovou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.